Hillary Clinton in ziekenhuis na trombose

31/12/12 om 06:49 - Bijgewerkt om 06:49

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, is opgenomen in een ziekenhuis in New York wegens een bloedprop in haar hoofd.

Hillary Clinton in ziekenhuis na trombose

© Reuters

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, is opgenomen in een ziekenhuis in New York wegens een bloedprop in haar hoofd.

De 65-jarige echtgenote van oud-president Bill Clinton liep twee weken geleden in haar woning in Washington een hersenschudding op nadat zij door uitdrogingsverschijnselen was flauwgevallen. Een week voordien was Clinton ziek geworden door een kwaadaardig maagvirus.

Anti-stollingsmiddelen

Hillary Clinton, aan haar laatste weken als Secretary of State toe, moet minstens 48 uur in het ziekenhuis blijven. Wegens de bloedklonter worden haar anti-stollingsmiddelen toegediend. De bloedprop werd tijdens een routineonderzoek ontdekt.

Hersenschudding'Haar dokters zullen haar toestand van nabij opvolgen, ook wat betreft andere mogelijke gevolgen van haar hersenschudding,' zei haar woordvoerder Philippe Reines. 'Ze verblijft in het New York Presbyterian Hospital waar haar medicatie van nabij gevolgd wordt.'

In The New York Times zegt hersenchirurg David Langer dat bloedklonters zich meestal voordoen in de benen, of (zoals bij Hillary Clinton) in een grote ader in het hoofd. 'Een bloedklonter die niet behandeld wordt, kan zeer gevaarlijk zijn en leiden tot een hersenbloeding. De juiste behandeling leidt meestal tot het verdwijnen van de bloedklonter. Daarvoor moeten weken of soms zelfs maanden anti-stollingsmiddelen worden toegediend.'

Reisschema

Hillary Clinton is één van de populairste leden van de Amerikaanse regering. Ze staat ook bekend om haar waanzinnige reisschema. Ze is de meest bereisde minister van Buitenlandse Zaken ooit. Volgens AP heeft ze de afgelopen jaren 112 landen bezocht.

Zelf heeft ze altijd gezegd dat ze niet meer dan één legislatuur als minister van Buitenlandse Zaken wilde volmaken. Haar ambtsperiode loopt nu af. De Amerikaanse president Barack Obama draagt John Kerry voor om haar op te volgen.

Hillary Clinton heeft nog niet bekend gemaakt of ze zich opnieuw kandidaat stelt om de volgende president van de Verenigde Staten te worden. Vijf jaar geleden verloor ze de nominatie van Barack Obama. Volgens bronnen in haar omgeving is een nieuwe kandidatuur niet uitgesloten. (EE)

Onze partners