Hillary Clinton: ‘Ik blijf vechten voor een eerlijker en liefhebbender Amerika’

Hillary Clinton (archieffoto). © Gettyimages
Eva Schram
Eva Schram Correspondent voor Knack.be in Noord-Amerika.

In een van haar eerste publieke optredens sinds de verkiezingen haalt Hillary Clinton uit naar Trump en noemt ze emancipatie ‘de grootste onafgeronde zaak van de 21e eeuw.’ Knack was aanwezig bij Clinton’s toespraak in San Francisco.

Het duurde wat langer dan gepland voordat Hillary Clinton op het podium van het jaarlijkse congres voor zakenvrouwen in Californie verscheen – ze stond vast in het verkeer. Maar toen ze eindelijk verscheen, kreeg ze direct een staande ovatie. “Ik ben zo blij weer terug te zijn. En ik zou nergens liever zijn op dit moment, behalve dan in het Witte Huis”, grapte ze.

Clinton sprak voor 5000 leden van de Professional Business Women of California (PBWC), de grootste zakenvrouwen-netwerkorganisatie van de staat, “en waarschijnlijk van het land”, zegt ze. Ze sprak onder andere over seksisme op de werkvloer, het belang van betaald ouderschapsverlof en haalde hier en daar uit naar de huidige regering (zonder ooit de naam van haar rivaal Donald Trump te noemen).

Verzetten

“Zoals jullie weten heb ik veel in de bossen gewandeld de laatste tijd”, grapt ze. Daarmee verwijst ze naar de viral foto die vlak na de verkiezingen verscheen van Clinton, en de velegrappen die daarover gemaakt werden. “En tijdens die wandelingen kwam een ding steeds terug. We moeten ons verzetten tegen acties die ingaan tegen onze waarden. Zoals het aanvallen van immigranten, het ontkennen van klimaatverandering, het opstellen van onzinwetten. Verzet je tegen vooroordelen en pesterijen. Tegen haat en angst.”

Waar sommigen een donkere visie van bloedbaden zien, zie ik er een van licht, van creativiteit en mogelijkheden.

Ook maakte ze een sluikse opmerking over hoe de media de verkiezingen versloeg. Toen ze sprak over haar plannen voor ouderschapsverlof. “Ik had daar hele uitgebreide plannen voor. Het is oke als je dat niet meer weet”, grapt ze. “Sterker nog, er is onderzoek waaruit blijkt dat over al mijn uitgebreide plannen amper gesproken werd. Dus nu heb ik voor de komende tien jaar nog genoeg stof om op conferenties over te praten!”

Ouderschapsverlof

Een groot deel van haar toespraak spitste toe op het belang van betaald ouderschapsverlof. In de Verenigde Staten is daar geen nationaal beleid voor. “We zijn het enige ontwikkelde land dat dat niet heeft”, zei Clinton. Ze vertelt het verhaal hoe het er aan toeging bij het advocatenkantoor waar ze ooit werkte. “De dag nadat Chelsea geboren was werd ik gebeld door mijn baas. Hij feliciteerde me niet, hij vroeg alleen wanneer ik weer kwam werken. Het bedrijf had geen verlofbeleid en hij had geen idee wat gebruikelijk was. Ik zei dat ik vier maanden later weer terug aan het werk zou zijn, en dat werd het zwangerschapsverlof van het kantoor.”

Ze juichte onder andere Salesforce, een groot bedrijf in Silicon Valley dat verkoopsoftware maakt, toe voor hun progressieve beleid op het gebied van verlof. “De private sector kan en moet de drijvende kracht zijn op dit soort onderwerpen, al helemaal in Silicon Valley. Jullie zijn de mensen die uitgevogeld hebben hoe we computers in onze broekzakken dragen.”

Het is wreed en ironisch dat stereotyperingen woekeren in bedrijven die zeggen dat ze vooruitstrevend zijn. Het zijn geen modewoorden die je rond kunt strooien of vinkjes die je af kunt werken.

Uber

Tegelijkertijd leverde Clinton ook kritiek op Silicon Valley. Er werken te weinig vrouwen in de regio en de vrouwen die er werken, klagen vaak over seksisme op de werkvloer. In 2016 verscheen daarover het rapport ‘Elephant in the Valley‘, waaruit onder andere bleek dat 87 procent van de vrouwen die in Silicon Valley werken wel eens denigrerende opmerking van een mannelijke collega heeft gehad. 60 procent zei ongewenste seksuele opmerkingen gekregen te hebben.

“Het is wreed en ironisch dat stereotyperingen woekeren in bedrijven die zeggen dat ze vooruitstrevend zijn. Het zijn geen modewoorden die je rond kunt strooien of vinkjes die je af kunt werken.” Clinton haalde specifiek het voorbeeld van Uber naar voren. Een maand geleden ging een blog van een oud-werknemer van Uber, waarin ze praatte over het seksisme dat ze er ervaarde, viral. Uber-CEO Travis Kalanick stelde daarna een onderzoek naar seksisme in zijn bedrijf.

Geen bloedbad, maar licht

Ook waarschuwde ze voor het feit dat seksisme misschien minder zichtbaar is dan het ooit was, maar nog altijd bestaat. “Wie is het niet overkomen dat je als vrouw tijdens een vergadering wat zegt en genegeerd wordt, en als een man het twintig minuten later zegt iedereen het met hem eens is?” Ze haalde het voorbeeld van Maxine Waters aan, het congreslid wiens haar belachelijk werd gemaakt door Fox-presentator Bill O’Reilly. “Vrouwen, en vooral vrouwen met een niet-witte huidskleur, hebben hun leven training gehad om zich hier met waardigheid doorheen te slaan. Maar waarom zouden ze dat moeten?”

Ze eindigde met een positieve noot. “We zijn nooit in een betere positie geweest dan nu om dit belangrijke werk te doen. Waar sommigen een donkere visie van bloedbaden zien (het woord dat Trump in zijn inaugurele rede gebruikte, red.), zie ik er een van licht, van creativiteit en mogelijkheden. … De afgelopen maanden zijn niet precies zoals ik me ze had voorgesteld. Maar ik blijf vechten voor een eerlijkere, meer inclusieve en liefhebbend Amerika. Deze onafgeronde zaak van de 21e eeuw kan niet langer wachten. We moeten het zelf doen. In onze bedrijven, overheden, families. En ik zal jullie bijstaan. Every step of the way.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content