Hillary Clinton houdt deur voor presidentschap 2016 op een kier

28/01/13 om 11:56 - Bijgewerkt om 11:56

Het is niet uitgesloten dat Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton in 2016 een gooi doet naar het presidentschap.

Hillary Clinton houdt deur voor presidentschap 2016 op een kier

Clinton is bezig aan haar laatste dagen als minister van Buitenlandse Zaken. Over enkele dagen geeft ze de fakkel door aan John Kerry. In een opmerkelijk dubbelinterview met president Barack Obama op CBS omzeilde ze de vraag of ze zich in 2016 kandidaat zal stellen voor het presidentschap. Ze zei dat ze als minister met zo'n vragen niet kon bezig zijn. "Zowel de president als ikzelf zijn bijzonder bekommerd om de toekomst van ons land en ik denk niet dat noch hij, noch ik voorspellingen kunnen maken over wat er morgen of binnen een jaar zal gebeuren", aldus Clinton. Een antwoord dat op veel manieren kan geïnterpreteerd worden.

'Ik zal haar missen' In het interview gooit president Obama bloemetjes naar zijn voormalige rivale in de race naar de Democratische kandidatuur in 2008. "Ik wil haar publiekelijk danken omdat ik geloof dat Hillary een van de beste ministers zal zijn die we ooit gehad hebben", aldus Obama. "We hebben de voorbije vier jaar op een zeer goede manier kunnen samenwerken. Ik zal haar missen", klonk het. Obama geeft toe dat hij graag had gehad dat Clinton op post was gebleven voor een tweede mandaat.

De 65-jarige Clinton sprak zich niet duidelijk uit over haar toekomstplannen. Terwijl men in Washington en daarbuiten denkt dat Clinton zich wil voorbereiden op een nieuwe gooi naar het Witte Huis in 2016 laat zijzelf voorlopig enkel verstaan dat ze haar "privéleven wil oppikken". (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners