Hillary Clinton geeft nu toch privé-mailserver vrij voor FBI-onderzoek – bevat wél geheime informatie

Hillary Clinton op campagne in New Hampshire © REUTERS
Rudi Rotthier

Ze had in maart gezegd dat ze hem nooit zou vrijgeven, maar volgens haar woordvoerder stemt de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton er nu mee in dat haar privéserver voor onderzoek aan de FBI wordt overhandigd. De FBI had vastgesteld dat 2 top secret berichten op de server waren beland.

De controverse slaat op de periode tussen 2009 en 2013 toen Hillary Clinton minister van Buitenlandse Zaken was. Ze bleef, tegen de richtlijnen in, ook voor haar werk haar privé-e-mailadres gebruiken, via een privéserver, die in haar huis staat en die ze deelt met haar echtgenoot, ex-president Bill Clinton (die er prat op gaat dat hij in zijn leven maar 2 mails heeft verstuurd). Dat gaf problemen voor het archief van haar ministerie, dat de mails opvroeg, en het leidde ook tot kritiek bij Republikeinen, die opperden dat Hillary informatie en mails achterhield in verband met de Benghazi-crisis – waarbij Al-Qaeda-leden onder meer de Amerikaanse ambassadeur in Libië ombrachten.

Later kwamen er nog zorgen bij over de veiligheid van de privéserver, die zou gekraakt kunnen zijn door Russische of Chinese hackers. Onder meer dat aspect wil de FBI aan een vooronderzoek onderwerpen, de beveiliging, de aanwezigheid van geheime overheidsinformatie, en wie toegang had via de server tot eventuele geheime informatie.

Twee top secret mails

Hillary heeft altijd gezegd dat ze zich bewust was van de regels inzake geheime informatie of informatie met beperkingen, en dat dergelijke informatie niet in haar mails zat en dus niet op de server belandde.

Maar dat blijkt nu niet het geval.

De mededeling van Clinton komt op dezelfde dag dat de FBI volgens The Washington Post parlementsleden op de hoogte stelde dat er vier mails met geheime informatie op de server beland waren, waarvan twee mails het meest geheime niveau haalden (’top secret’). In een brief preciseert de FBI dat de mail-informatie, die tussen 2009 en 2011 werd verstuurd, wel ’top secret’ was maar om onduidelijke reden niet onder die waarschuwing verstuurd werd.

Vernietiging

Het verhaal van Hillary’s mails sleept zich al vele maanden verder. Eerder dit jaar gaf ze 50.000 pagina’s met werkmails vrij. Ze had, voegde ze eraan toe, ook vele duizenden privé-mails vernietigd. Naderhand bleek dat ze een aantal werkmails niet had vrijgegeven, onder meer mails met advies inzake Libië van de vroegere adviseur van haar echtgenoot Sydney Blumenthal, die ook een privévriend is.

Volgens haar woordvoerder zal ze nu niet alleen de server overdragen, plus een USB-stick waarop al haar werkmails staan, maar ook verder samenwerken met de FBI en het ministerie van Justitie.

Later dit jaar moet Hillary in Washington voor de parlementaire Benghazi-commissie verschijnen, om opheldering te geven over wat er in die Libische stad precies gebeurde, en wat ze op welk moment wist over de aanval tegen de Amerikaanse ambassade.

Haar houding over de server, en de verwarring over werkmails en privémails, de vernietiging en het achterhouden van een deel van de mails, hindert intussen de presidentiële campagne van Hillary. Ze heeft volgens peilingen moeite om kiezers ervan te overtuigen dat ze betrouwbaar en geloofwaardig is. Haar ‘negatieven’ (de mensen die aangeven nooit op haar te zullen stemmen) zijn de voorbije maanden toegenomen en staan nu ongeveer op het niveau van de ‘negatieven’ van Donald Trump.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content