Hier denken Amerikanen dat Oekraïne ligt

08/04/14 om 08:50 - Bijgewerkt om 08:50

Uit een studie blijkt dat hoe minder Amerikanen iets over Oekraïne weten, hoe meer ze willen dat de Verenigde Staten militair ingrijpen.

Hier denken Amerikanen dat Oekraïne ligt

© Reuters

Slechts 1 op de 6 Amerikanen kan Oekraïne aanduiden op een kaart. Dat blijkt uit een onderzoek van The Washington Post-blog The Monkey Cage bij 2.066 Amerikanen tussen 28 en 31 maart. De onderzoekers van Dartmouth College, Harvard University en Princeton University peilden ook naar welke initiatieven de Verenigde Staten volgens de deelnemers zouden moeten nemen met betrekking tot Oekraïne.

De deelnemers aan het onderzoek werd gevraagd om Oekraïne op een online wereldkaart aan te duiden. Slechts 16 procent van de Amerikanen klikte ergens binnen de grenzen van Oekraïne. Hoewel de meesten dachten dat het land ergens in Europa of in Azië gesitueerd was, zat de gemiddelde respondent er toch zo'n 2.900 kilometer naast, waardoor Oekraïne gelokaliseerd werd in een gebied tussen Portugal, Soedan, Kazachstan en Finland.

Hier denken Amerikanen dat Oekraïne ligt

© Washington Post

Nog uit het onderzoek blijkt dat hoe verder de respondenten Oekraïne lokaliseerden van zijn werkelijke ligging, hoe meer ze wilden dat de Verenigde Staten militair zouden ingrijpen.

Het meest verontrustende in het hele onderzoek was dat twee derde van de Amerikanen beweert het conflict in Oekraïne van 'vrij nabij' te volgen.

Lees meer over:

Onze partners