‘Hevige bosbrand in Canada kan maanden duren’

Bosbrand Fort McMurray, Canada © Reuters

De dreiging voor de oliezandmijnen in het noorden van het Canadese Fort McMurray door felle bosbranden is afgenomen, maar nog niet verdwenen.

De enorme bosbrand die de Canadese provincie Alberta teistert, dreigt een van de grootste natuurrampen uit de Canadese geschiedenis te worden. Het kan maanden duren voor het vuur helemaal geblust is, bericht AP op basis van verklaringen van de autoriteiten. De warme en droge weersomstandigheden, maken het voor de brandweermannen moeilijk om het vuur onder controle te krijgen.

Al klinkt er de laatste uren ook hoop: ‘het vuur in Fort McMurray verspreidde zich zondag minder snel’, aldus de eerste minister van Alberta Rachel Notley. De dreiging voor de oliezandmijnen in het noorden van de stad is daarmee afgenomen, maar nog niet verdwenen. De brandweer verwacht maandag regenbuien en westenwinden tot 60 kilometer per uur die de branden richting het oosten zullen stuwen, waardoor ze zich in de komende dagen steeds verder van de oliesites zullen verwijderen. In de regio wordt namelijk op grote schaal teerzand gewonnen, wat tot olieproducten wordt verwerkt.

Klimaatverandering

Geëvacueerden na bosbrand in Fort McMurray
Geëvacueerden na bosbrand in Fort McMurray © Reuters

De brand brak uit op 1 mei. Meer dan 1.600 huizen en gebouwen zijn intussen vernield. Zowat 88.000 inwoners van Fort McMurray, dat het zwaarst is getroffen, werden geëvacueerd. Het vuur heeft zich al uitgestrekt over een oppervlakte van 1.500 vierkante meter, wat overeenkomt met de grootte van Londen. Tot nu toe zijn er bij de branden twee doden gevallen. Het gaat om twee jonge meisjes van wie de wagen botste met een vrachtwagen, toen ze probeerden te ontkomen aan het vuur.

Mike Flannigan van de universiteit van Alberta verduidelijkte aan CNN dat er een duidelijk verband is tussen de brand en de klimaatopwarming. ‘De impact van deze brand is ongezien.’ Volgens verschillende experten is het niet correct om te zeggen dat de klimaatverandering deze specifieke brand heeft veroorzaakt, maar wel benadrukken ze dat vervuiling in de atmosfeer de frequentie van rampen, zoals deze brand, verhoogt. ‘Bovendien worden natuurfenomenen steeds extremer waardoor ze meer schade aanrichten.’ (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content