Hubert van Humbeeck

Hillary Clinton probeert er de Amerikanen deze week van te overtuigen dat ze met haar als president toch beter af zijn dan met Donald Trump.

Make America Great Again. Echtgenote Melania Trump speelde voor haar toespraak op de Republikeinse conventie in Cleveland leentjebuur bij Michelle Obama. Donald Trump zelf vond de slagzin van zijn campagne bij voormalig president Ronald Reagan. Zoals Reagan in 1980 beloofde Trump vorige week dat hij het land zou redden uit de poel van chaos, geweld en vernedering waarin het, volgens hem, wegzakt. Hoe hij dat precies wil doen, liet hij gemakshalve in het midden.

Toen Trump een jaar geleden aankondigde dat hij zich kandidaat wilde stellen voor het presidentschap leek dat een goeie grap. Hij werd steenrijk met vaak smoezelige vastgoeddeals en bekend als gastheer van een televisieshow, maar op een serieus politiek statement had niemand hem ooit kunnen betrappen. Hij wierp zichzelf wel heel snel op tot de woordvoerder van een blanke arbeidersklasse die de voorbije jaren jobs, zekerheid en levenscomfort verloor aan de neoliberale economische cultuur. Het verklaart waarom hij tekeergaat tegen immigratie en tegen de grote handelsakkoorden die de VS sloot. Donald Trump als working class hero? Het klinkt belachelijk, maar toch heeft hij op dat vlak een punt: er is namelijk heel slecht naar de zorgen van die mensen geluisterd.

Het klopt dat hij ze aan zijn kant krijgt met scheldpartijen, verhalen en voorstellen die vaak nergens op slaan. Denk aan de belofte om alle moslims uit het land te zetten en een muur te bouwen op de grens tussen de VS en Mexico. Hij past daarmee helemaal in een rijtje van Europese politici zoals Geert Wilders en Marine Le Pen, die met hetzelfde soort argumenten dezelfde mensen aanspreken. De voorstanders van een brexit in het Verenigd Koninkrijk wonnen hun referendum ook met soms flagrante leugens en de foute voorstelling dat de Europese Unie er alleen is voor een elite die zichzelf bedient.

In Europa verdient Europees Commissaris Marianne Thyssen (CD&V) steun voor haar poging om de sociale dumping aan te pakken, die het voor Oost-Europeanen mogelijk maakt om werknemers in West- en Noord-Europa in hun eigen land volstrekt legaal uit de markt te prijzen. In de VS is het woord deze week aan Hillary Clinton. Als ze de eerste vrouwelijke president van Amerika wil worden, zal ze overtuigend moeten uitleggen dat ze meer wil doen dan de elite bedienen, waarvan ze zelf bij uitstek deel uitmaakt. Want met Donald Trump wordt tegenwoordig steeds minder gelachen.

Hubert van Humbeeck

Clinton zal duidelijk moeten uitleggen dat ze meer wil doen dan de elite bedienen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content