Het Witte Huis: NRA-spot is 'laf en walgelijk' (VIDEO)

17/01/13 om 05:22 - Bijgewerkt om 05:22

Het wapendebat in de VS wordt steeds scherper. Een video van de National Rifle Association die de kinderen van president Obama op de korrel neemt, is het Witte Huis in het verkeerde keelgat geschoten.

Het Witte Huis: NRA-spot is 'laf en walgelijk' (VIDEO)

© Reuters

In het spotje noemt de NRA Obama een "elitaire hypocriet", omdat zijn eigen kinderen beschermd worden door de Secret Service, terwijl andere kinderen volgens de machtige pro-wapengroep weerloos zijn in wapenvrije schoolzones.

"De meeste Amerikanen zijn het erover eens dat de kinderen van de president niet gebruikt horen te worden als pionnen in een politiek gevecht", zei Barack Obama's woordvoerder Jay Carney. "Dat je zo ver gaat om de veiligheid van de kinderen van de president het onderwerp te maken van zo'n aanvalsspot is laf en walgelijk."

NRA-woordvoerder Andrew Arulanandam vond dat het Witte Huis het verkeerd begrepen had. Hij vond niet dat Sasha en Malia Obama geviseerd worden. "Wie iets anders zegt, probeert doelbewust van onderwerp te veranderen, of snapt het punt niet."

Aanvalswapens

Na de schietpartij in de Sandy Hook-school in Connecticut, waar twintig kinderen omkwamen, brandde het debat over strengere wapenwetten volop los in de VS. Obama stelde woensdag een reeks maatregelen voor om nieuwe schietpartijen te voorkomen.

Dat de NRA stelt dat de president kinderen onbeschermd laat, is opmerkelijk. Na de schietpartij in Connecticut stelde de groep voor om gewapende bewakers neer te zetten in scholen. Eén van de voorstellen die Obama deed, was om daar gewapende politieagenten voor in te zetten.

Obama wil ook universele registratieplicht en achtergrondonderzoeken voor wie vuurwapens koopt en een verbod op de verkoop van op militaire modellen gebaseerde, semiautomatische aanvalswapens en magazijnen voor meer dan tien kogels. Daar is de NRA sowieso compleet tegen.

Machtsgreep
Terwijl de meeste mensen in zijn eigen partij zijn voorstellen toejuichten, kreeg de president meteen heftig tegenwind van rechts. De grootste kritiek is dat Obama een aantal maatregelen die geen parlementaire goedkeuring behoeven uitvaardigt met 'executive orders', het equivalent van onze koninklijke besluiten.

Obama vindt dat hij daarmee de bevoegdheden van het presidentschap ten volle aanwendt. Zijn critici stellen dat hij zijn boekje te buiten gaat en het tweede amendement van de Amerikaanse grondwet schendt, dat het recht op wapenbezit veiligstelt.

Obama's acties "komen neer op een machtsgreep van de uitvoerende macht", reageerde Reince Priebus, de Republikeinse partijvoorzitter.

De Republikeinse senator Marco Rubio uit Florida, die alom gezien wordt als een presidentiële kanshebber voor 2016, bevond zich op dezelfde lijn. "President Obama maakt alweer misbruik van zijn macht", zei hij. "Zijn frustratie met onze republiek en de manier waarop die werkt, geeft hem geen toelating om de grondwet te negeren."

Gevraagd door de New York Times welk van Obama's 23 presidentiële besluiten de grondwet schenden, bleef Rubio's woordvoerder het antwoord echter schuldig.

Vuurkracht

Ook een aantal door Republikeinen geleide staten vinden dat Obama zijn boekje te buiten gaan. Zij maken zich sterk dat ze Obama's wapenbeleid naast zich neer kunnen leggen.

Eén daarvan was Mississippi. Dat kondigde aan dat het "elke poging zou blokkeren om beperkingen te stellen aan het recht om wapens te dragen en bezitten." De Republikeinse gouverneur Phil Bryant zei achteraf dat hij niet tegen al Obama's plannen is, maar wel tegen regels over welke wapens je mag bezitten en hoeveel munitie. "Je moet zoveel vuurkracht hebben als je nodig hebt om je familie te beschermen."

Ook uit Texas komen gelijkaardige geluiden. "We zullen er alles aan doen om te verzekeren dat de VS-grondwet gevolgd wordt", zei het Republikeinse deelstaatsparlementslid Steve Toth. "Als deze regering onze rechten schendt onder het Tweede Amendement, zullen we alles doen om weerwerk te bieden."Onze partners