'Het Westen chanteert Rusland over Syrië' (Lavrov)

16/07/12 om 17:34 - Bijgewerkt om 17:34

Sergei Lavrov, de Russische buitenlandminister, zegt dat het Westen zijn land chanteert over de situatie in Syrië. "Dat moet stoppen, want het is contraproductief."

'Het Westen chanteert Rusland over Syrië' (Lavrov)

© AFP

Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov gebruikt het Westen chantage tegen hem en zijn land. Het Westen wil een resolutie goedkeuren in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) met daarin strengere sancties voor de Syrische president Bashar al-Assad.

Dat is tegen de zin van Rusland. Lavrov wil niet verder gaan dan de verlenging van de VN-observatiemissie, die vrijdag afloopt. "We steunen Assad niet, we steunen alleen wat voor alle partijen aanvaardbaar is."

Sergei Lavrov: 'Gevaarlijke benadering van Westen'

"Helaas is er chantage", zei Lavrov op een persconferentie in de Russische hoofdstad Moskou. "Ze (het Westen, red.) zeggen dat de VN-observatiemissie niet zal worden verlengd als we niet akkoord gaan met VN-sancties. Dat is een gevaarlijke benadering, die een averechts effect heeft."

Voor sancties tegen het Syrische regime is er volgens Lavrov geen plaats. "Het is niet eerlijk dat enkel de druk op Assad verhoogd wordt en niet op de oppositie."

Sergei Lavrov: 'Assad zal niet aftreden'

De wereld moet zich volgens de minister geen illusies maken. "Assad zal niet aftreden. Niet omdat wij hem steunen, maar omdat een groot deel van de Syrische bevolking achter hem staat." Rusland zal Assad niet proberen te overtuigen om af te treden, aldus Lavrov.

Kofi Annan op bezoek in Moskou

Lavrov deed zijn uitspraken aan het begin van een tweedaags bezoek van Kofi Annan aan Moskou. Hij is als speciaal gezant van de VN belast met de situatie in Syrië.

Het geweld in Syrië gaat intussen gewoon door. Volgens een BBC-correspondent verplaatst het geweld zich naar het centrum van de Syrische hoofdstad Damascus, waar de regeringsgebouwen gelegen zijn. (JC)

Onze partners