Het Republikeinse blunderboek (video)

08/08/12 om 10:13 - Bijgewerkt om 10:13

Een overzicht van alle Republikeinse blunders. Van 'Oops!' over 'de verzonnen Palestijnen' tot de weddenschap van 10.000 dollar.

Het Republikeinse blunderboek (video)

© Reuters

De campagnes voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen draaien op volle toeren. Op 14 november kennen we de ontknoping. De Republikeinen staan qua fondsenwerving voorlopig aan de leiding. Maar ook in uitschuivers grossieren de leden van de Grand Ole Party (GOP). Mitt Romney tekende pas weer voor een uitschuiver, door zijn running mate Paul Ryan als 'nieuwe president van de Verenigde Staten aan te kondigen'. Een overzicht.Mitt Romney

Mitt Romney mag dan wel de belangrijkste Republikeinse presidentskandidaat zijn (Ron Paul is tot nader order nog steeds kandidaat), zijn track record is al even lijvig als die van alle afvallers samen.

Paul Ryan, 'de volgende president van de Verenigde Staten'

Het goede nieuws voor Mitt Romney: hij heeft een running mate gevonden. Het slechte: Romney ging meteen de mist in toen hij hem moest aankondigen. Romney introduceerde Paul Ryan immers als "de nieuwe president van de Verenigde Staten". Daarna herpakte hij zich door te zeggen dat hij wel eens fouten maakte, maar dat dat niet het geval was toen hij voor Paul Ryan koos.

'Het is moeilijk te zeggen hoe de Spelen zullen uitdraaien. Er zijn er paar dingen die verontrustend waren. De verhalen over de privébewakingsfirma die niet genoeg mensen had, de mogelijke staking van de grensbeambten en de douane - dat is niet bemoedigend'

Twee dagen voor het begin van de Olympische Spelen in Londen trapte Romney op de tenen van de Britten door te beweren dat hun land niet klaar was voor het evenement. Dit zei hij in een interview met de Amerikaanse zender NBC News.

'Het is een emotionele ervaring om hier te zijn, in Jeruzalem, de hoofdstad van Israël'

Een paar dagen na zijn Olympisch debacle kreeg Mitt Romney de Palestijnen tegen zich door tijdens een speech in Jeruzalem zich uit te spreken voor de stad als hoofdstad van Israël. De annexatie van Jeruzalem door Israël is niet internationaal erkend. De Amerikanen hebben hun ambassade dan ook in Tel Aviv.

'Rick, ik zal je wat zeggen... 1.000 dollars? Ik wed voor 10.000 dollars'

Mitt Romney beweest zijn wereldvreemdheid nog maar eens tijdens een televisiedebat, waarbij hij voor 10.000 dollar wou wedden met Rick Perry. En dat alles om te weerleggen dat hij de hervorming van de gezondheidszorg zou steunen in de eerste editie van zijn boek, iets wat Perry herhaaldelijk beweerde.

'Ik zou mijn verhaal moeten vertellen. Ik ben ook werkloos'

Mitt Romney sprak in 2011 tegen werklozen in Florida. Netto is hij meer waard dan 200 miljoen dollar.

'Ik ben niet helemaal op de hoogte van wat ik gezegd heb, maar ik blijf bij wat ik gezegd heb, wat het ook was'

Op een persconferentie in Jacksonville bleef Mitt Romney bij zijn standpunt... al wist hij niet meer waarover het ging. De vraag betrof zijn commentaar op de voormalige priester van Obama.

'Who let the dogs out? Who, who?'

Mitt Romney zingt een hiphop-liedje terwijl hij - nogal ongemakkelijk - poseert met een groep Afro-Amerikaanse jongeren tijdens een parade op Martin Luther King Day in januari 2008.Rick Perry'Ik wil het agentschap van Onderwijs afschaffen, dat van Handel, en dat van ... Wat was het derde ook alweer?' Eén van de klassiekers van de Republikeinse voorverkiezingen was het "Oops"-moment van Rick Perry, gouverneur van Texas. Tijdens een groot live debat op de tv noemt Perry drie agentschappen opnoemen die hij wil afschaffen... tot hij een black out heeft. Een andere kandidaat moet hem helpen, waarop hoongelach van het publiek zijn deel is. 'Acht niet verkozen en eerlijk gezegd onverantwoordelijke rechters' Toen Rick Perry zijn mening gaf over het Amerikaanse Hooggerechtshof , vergat hij één rechter. Het Hooggerechtshof telt er negen. Ook toen hij één van hen probeerde te benoemen, ging het fout: Sonia Sotomayor werd geciteerd als "Montemayor". 'De oorlog tegen Iran' Tijdens een toespraak over de oorlog tegen Irak had Rick Perry het steevast over Iran. Het publiek moest herhaaldelijk "Irak" roepen alvorens de Texaan zijn fout doorhad. "Dat haalt morgen de voorpagina," merkte Perry droogjes op. 'Er is iets mis in ons land als homo's openlijk in het leger kunnen, maar onze kinderen niet meer mogen bidden op school' Rick Perry's campagne liep ook al niet van een leien dakje. In één van zijn reclamefilmpjes pakte hij iets te hard uit met zijn christelijk geloof. Met "Er is iets mis in ons land als kinderen niet meer mogen bidden op school" en homofobe uitspraken ging de video bijna de geschiedenis in als meest afgekeurde Youtube-clipje ooit.

Newt Gingrich 'We hebben de Palestijnen uitgevonden' Niet enkel Mitt Romney ging in de fout toen hij het had over de Palestijnen. Op de vraag of hij de joodse staat in Israël steunde, zei Newt Gingrich aan The Jewish Channel volmondig ja. Hierna beweerde de oud-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden dat de Amerikanen de Palestijnen hadden uitgevonden. Hierop eisten de Palestijnse autoriteiten verontschuldigingen.

'Wanneer er 13.000 Amerikanen op de Maan zouden leven, kunnen die vragen een staat te worden'

Newt Gingrich beloofde tijdens een toespraak in Florida dat de Amerikanen tegen 2020 een bemande maanbasis zouden hebben. Voor de man was dat reden genoeg om de maan dan uit te roepen tot een Amerikaanse staat.

'Huur kinderen in om in de schoolkeuken te helpen'

Newt Gingrich vindt dat de wet op kinderarbeid de armoede enkel vergroot. Dat zei hij tegen CNN, waarna er een polemiek losbarste. In de Verenigde Staten mogen jongeren nochtans vanaf hun 14 al werken, maar dat is voor Newt Gingrich blijkbaar niet voldoende. Hij herhaalde zijn stelling tijdens een speech in december. 'Mijn model is: één schoolconciërge en zijn assistent. Daarnaast moeten we veel kinderen deeltijds aannemen. Je kan ze deeltijds aannemen als secretaris in de receptie, om in de bibliotheek te werken of om in de keuken te helpen'Herman Cain 'Net als Obama brengt deze 404 pagina je nergens' Herman Cain verliet de presidentiële race na beschuldigingen van seksuele intimidatie. Maar de man heeft ook een lichtere kant. Zo plagieerde hij de 404 pagina (waar je op terecht komt als je link niet werkt).

'Imagine there's no pizza' Wat te denken van Herman Cain's prestatie als zanger? Als CEO van de keten "Godfather's Pizza" coverde hij in 1991 hij op originele wijze "Imagine" van van John Lennon, die zingt "Imagine there's no heaven".

'Libië?... President Obama steunde de oppositie - juist? President Obama vroeg het aftreden van Khaddafi. Ik wil zeker zijn dat we het over hetzelfde hebben, voor ik antwoord of ik het al dan niet eens was met hem.'

Presidentskandidaten en parate dossierkennis: het lijkt een evidentie. Herman Cain stamelde zich echter door een interview over de invasie in Libië. Op de vraag "Bent u het eens met de manier waarop Barack Obama de situatie in Libië heeft aangepakt?" kon Herman Cain niet direct een antwoord geven.


Michele Bachmann 'John Wayne uit Waterloo? Zijn geest leeft ook in mij' Michele Bachmann, aanvankelijk zeer geducht als kandidate voor de ultraconservatieve Tea Party-beweging, maakte zichzelf onschadelijk na verschillende foute uitspraken. Zo wilde ze John Wayne eren, maar haalde ze niet de auteur aan (geboren in Winterset), maar de John Wayne uit Waterloo. En laat dat nu net een seriemoordenaar zijn.

'We zouden geen Amerikaanse ambassade hebben in Teheran. Dat zou ik niet toestaan' Van politieke aard is dan weer Bachmanns uitschuiver over de Amerikaanse ambassade in Teheran. Na de bestorming van de Britse ambassade in Iran stelde Bachmann dat ze alles zou doen om de Amerikaanse ambassade er te laten sluiten. Enig probleem: de Amerikanen hebben na een gijzeldrama in 1988 geen werkende ambassade meer in Iran.

Rick Santorum 'Santorum: een mengsel van uitwerpselen en glijmiddel, een resultaat van anale seks' Tot april zag het ernaar uit dat Rick Santorum, de aartsconservatieve ex-senator, wel eens de strijd tegen Mitt Romney kon winnen. Tot hij de handdoek in de ring gooide om voor zijn ziek dochtertje te zorgen. Rick Santorum, een diepgelovige katholiek, is tegen abortus en het homohuwelijk. Dit kwam hem duur te staan toen in 2003 een homoseksuele journalist een website maakte met een "definitie" van Santorum, een verwijzing is naar homoseksuele geslachtsgemeenschap. Hij riep zijn lezers op om naar de site te linken, waardoor het het eerste zoekresultaat werd als men Rick Santorum opzoekt op google.

'Kijk, we zijn aan het kussen!' Ook tijdens zijn campagne was het homohuwelijk een netelige kwestie voor Rick Santorum. Zo onderbraken twee mannen één van zijn toespraken in maart door elkaar te kussen.

Ron Paul Racistische en homofobe nieuwsletters Ron Paul is altijd al het buitenbeentje geweest in de campagne. Het congreslid werd bekend voor zijn wel heel libertaire standpunten. Zo wil hij prostitutie en harddrugs legaliseren. Hij werd echter in diskrediet gebracht toen racistische en homofobe nieuwsletters uit de jaren '80 en '90 aan hem toegeschreven werden. Die aanklachten zijn echter nooit hard gemaakt.

'Hoeveel van jullie zouden heroïne nemen als het legaal was?' De meeste Republikeinen beschouwden de relatieve populariteit van Ron Paul niet als positief, vanwege zijn radicale libertaire standpunten. In een live debat, gemodereerd door de conservatieve pro-Republikeinse zender FOX, probeerde de presentator Ron Paul in de val te lokken met vragen over diens plannen om drugs en prostitutie te legaliseren. Geen blunder van een kandiaat, in dit geval, wel van Fox News, de zender die een spreekbuis is voor de GOP. (LR)

Onze partners