Het rapport van onze Europarlementsleden

17/05/14 om 08:30 - Bijgewerkt om 08:30

Bron: Knack

Hoe hebben de Vlaamse politici de voorbije vijf jaar gepresteerd in het Europees Parlement? Professor Steven Van Hecke en Wouter Wolfs van het Instituut voor de Overheid (KU Leuven) maakten hun rapport.

Het rapport van onze Europarlementsleden

Guy Verhofstadt © REUTERS

1. Algemene indruk?

Steven Van Hecke: Onze Europarlementsleden zijn erg actief, met uitzondering van de Vlaams Belangers. Zeker in vergelijking met ons federale en regionale parlement, waar je een hele reeks mensen aantreft die er eigenlijk niet thuishoren.

2. Ze beperken zich wel vaak tot één beleids-domein. Guy Verhofstadt (Open VLD) is de enige generalist.

Van Hecke: Er zijn maar zeven fracties in het Europees Parlement, dus fractieleider en generalist zijn is voor weinigen weggelegd. Niet toevallig hebben wij zo iemand, want we hebben een lange traditie van ex-premiers die naar Europa trekken. Net door hun bekendheid en ervaring komen zij in aanmerking voor zo'n rol.

3. Hét thema van de voorbije vijf jaar was de eurocrisis. Speelde het parlement daar niet een tweederangsrol?

Van Hecke: De bakens werden elders uitgezet, zowel bij het bedenken van oplossingen als bij het schrijven van wetteksten. Toch had het parlement een belangrijke rol: door het Verdrag van Lissabon moest het overal zijn goedkeuring voor geven. Terecht, want het is het enige EU-orgaan dat voor democratische controle zorgt. De grote verliezers zijn de nationale parlementen.

4. De Vlaamse Europarlementsleden hebben de naam erg pro-Europees te zijn. Geldt dat ook voor nationalistische partijen zoals N-VA of Vlaams Belang?

Van Hecke: Het euroscepticisme beperkt zich tot Vlaams Belang. Toch stemt het Belang gematigder dan bijvoorbeeld het Franse Front National, dat uit principe tegen alles stemt. Vlaams Belang onthoudt zich vaak en stemde ook voor de toetreding van Kroatië.

5. Is de uitslag van de Europese verkiezingen in Vlaanderen niet te voorspelbaar om er een boeiende strijd van te maken?

Van Hecke: Zes van de dertien huidige parlementsleden zullen wellicht kunnen blijven. De grote onbekende is de N-VA. Slaagt die partij erin om twee of drie zetels in de wacht te slepen? Of scoort ze een stuk minder dan nationaal? (TV)

Het volledige rapport vindt u op www.kuleuven.be/verkiezingen2014

Dit artikel verscheen in Knack op 30 april 2014

Lees meer over:

Onze partners