Het leven van een presidentsdochter

22/01/13 om 12:09 - Bijgewerkt om 12:09

Beyonce, Jay-Z, Justin Bieber. Het zijn maar een paar voorbeelden van beroemdheden die de dochters van de Amerikaanse president Barack Obama ontmoet hebben. En toch willen Barack en zijn echtgenote Michelle Obama hun dochters Malia (15) en Sasha (11) zo lang mogelijk zo normaal mogelijk opvoeden.

Het leven van een presidentsdochter

© Reuters

Malia en Sasha Obama zijn de jongste kinderen in het Witte Huis sinds Jimmy Carters 9-jarige dochter Amy in 1977. Veel presidenten waren niet jong genoeg om kinderen in het Witte Huis te hebben, dus een jong gezin zoals bij de Kennedy 's of Obama's, is nogal zeldzaam.

De kinderen van de president zijn vaak een bron van levendigheid in het Witte Huis. Tad Lincoln, de 7-jarige zoon van Ambraham Lincoln, bracht ooit twee geiten in de oostelijke ruimte van het Witte Huis, zonder zich iets van de bezoekers aan te trekken. John Jr. Kennedy, zoon van John F. Kennedy, verstopte zich vaak onder het bureau van zijn vader. En volgens de White House Historical Association nam de jonge Quentin, de zoon van Theodore Roosevelt, doodleuk zijn ezel mee in de lift toen hij zijn ziek broertje wou opvrolijken.

Jonge, sterke, slimme en mooie vrouwenHoewel de Obama-meisjes niet zo vaak in het publiek verschijnen, zijn ze toch belangrijke figuren geweest in de campagne van hun vader. Het zou zijn 'likeability' en imago als 'gewone' vaderfiguur verbeteren, aldus de New York Times.

Tijdens zijn tweede overwinningsspeech zei Barack Obama: "Ik ben zo trots op jullie. Sasha en Mali, jullie zijn aan het opgroeien tot twee jonge, sterke, slimme en mooie vrouwen." President Obama schreef ook een open brief aan zijn twee dochters: 'What I Want for You -- and Every Child in America'.

De volgende vier jaar zullen voor de Obama-dochters getekend worden door veel tienermijlpalen. Maar nog geen gênant moment of flater voor de 'Obama-girls'. Naaste medewerkers zeggen in de New York Times dat de meisjes gedisciplineerd zijn, vooral dankzij hun moeder. Aan Oprah Winfrey vertelde Michelle Obama: "We hebben echte discussies over verantwoordelijkheid, dat niet alles vanzelfsprekend is. En dat een stel volwassenen niet de dingen voor jou moet doen als je perfect in staat bent het zelf te doen. Je blijft niet eeuwig in het Witte Huis."

'Kind van', ongeacht wat je bereikt Opgroeien in de schijnwerpers is niet altijd gemakkelijk. Susan Ford ontsnapte ooit aan de geheime dienst wanneer het hekken van het Witte Huis openging voor de auto van haar moeder. En Chelsea Clinton kreeg wel erg veel kritiek op haar 'tieneruiterlijk'.

Susan Ford vertelde aan New York Magazine dat naar het Witte Huis verhuizen vaak betekende dat oude vrienden wegtrekken. Ze weten niet hoe ze een 'First Daughter' moeten behandelen en "veel nieuwe mensen willen met je bevriend worden, niet omdat je Susan bent, maar omdat je de dochter van de president bent."

Een voormalige assistent van president Bush zegt in regionale krant Cleveland OH Local News dat het vaak een identiteitscrisis meebrengt. Het is het onvermogen van nooit te kunnen ontsnappen aan de enge definitie 'kind van', ongeacht wat ze bereiken op latere leeftijd.

Vooral de moderne technologieën worden een uitdaging voor de toekomst in het Witte Huis. Michelle Obama zei aan het online lifestyle magazine iVillage dat haar kinderen de eersten zijn in het Witte Huis die opgroeien in een omgeving waar iedereen een mobiele telefoon heeft en waar iedereen meekijkt. "Het kan misschien maar één moment zijn, maar iemand kan dat moment gebruiken en je zo voor altijd definiëren." (CV)

Onze partners