Het einde van de euro: ‘Voortdoen zoals we bezig zijn is geen optie meer’

© Acco Uitgeverij

Stevenen we echt af op het einde van de euro? Vinden de euroleiders vanavond een uitweg uit de crisis? ‘Voortdoen zoals we bezig zijn is geen optie meer,’ zegt Johan Van Overtveldt in zijn nieuwe boek.

Terwijl de Europese leiders vanavond een uitweg zoeken uit de eurocrisis, ligt The End of the Euro, het langverwachte boek van Knack- en Trendshoofdredacteur Johan Van Overtveldt in de Engelstalige landen in de boekenrekken. Einde deze week verschijnt bij ons de Nederlandse vertaling. Drie vragen over het einde van de euro. ‘Voortdoen zoals we bezig zijn is geen optie meer.’

Vreest u dat we echt op het einde van de euro afstevenen?

Hoe onwaarschijnlijk ook, het perspectief van het einde van de euro is de voorbije maanden stap voor stap wat dichterbij gekomen. Er zijn vandaag nog twee mogelijkheden. Ofwel loopt het met dit experiment van monetaire unie in Europa echt slecht af, ofwel wordt het hele eurohuis op een ingrijpende wijze herbouwd. Voortdoen zoals we de jongste twee jaar bezig geweest zijn, is echt geen optie meer. De aanpak van het Griekse probleem toont dat ten overvloede aan. Twee jaar van crisismanagement hebben het land enkel maar dichter bij de maatschappelijke afgrond gebracht. Portugal gaat de weg van Griekenland op.

Wat moet er dan gebeuren om de euro alsnog te redden?

Diverse problemen dienen tegelijk aangepakt te worden. Zo moet de rit naar een heuse politieke unie op een geloofwaardige manier ingezet worden. Misschien wel het allergrootste probleem is dat die geloofwaardigheid van de euroleiders ondertussen tot ver onder nul gezakt is. Ondertussen moeten nagenoeg alle lidstaten dringend maatregelen nemen om hun begrotingstekorten volledig weg te werken en om de economische groei aan te zwengelen. Dat geldt zeker voor een land als Italië. Een heuse crisis rond de Italiaanse overheidsschuld zal vlug onbeheersbaar blijken te zijn.

Ook dienen de Europese banken op een ernstige manier geherkapitaliseerd te worden a rato van minstens 200 miljard. Deze herkapitalisering kan niet gebeuren via geldcreatie door de Europese Centrale Bank (ECB) noch door inbreng via een aangedikt Europees stabiliteitsfonds (EFSF).

Zit het er in dat we straks op de nieuwe eurotop hier in Brussel een soortgelijk pakket vorm zien krijgen?

Ik denk dat de kans op een batterij maatregelen zoals hierboven beschreven zo goed als nul is. Too little, too late is twee jaar typerend voor de aanpak van de crisis in de eurozone. Vooral de kloof tussen Duitsland en Frankrijk, de twee belangrijkste euro-economieën, lijkt alsmaar groter te worden in plaats van te verkleinen.

De euroleiders slagen er ondanks extreme externe druk niet in om eendrachtig tegen deze crisis op te roeien. Hulp van buitenaf dringt zich steeds meer. Diverse scenario’s waarin nagenoeg steeds het IMF centraal staat, circuleren hieromtrent reeds.

Win hier Het Einde van de Euro!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content