Het debat: onbesliste kiezers stellen vragen, maar eerst gaat het over 'de video'

09/10/16 om 23:05 - Bijgewerkt om 23:04

Voor het tweede debat tussen presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump hebben 40 onbesliste kiezers een vraag voorbereid. Maar eerst zullen de moderatoren de kandidaten ondervragen over de video uit 2005 waarin Trump pocht dat hij zich als ster "alles" kan veroorloven bij vrouwen.

Het debat: onbesliste kiezers stellen vragen, maar eerst gaat het over 'de video'

De plaats van het debat, met studenten op de stoelen van moderatoren en genomineerden © REUTERS

Toen de data van de debatten bekendgemaakt werden, was Donald Trump niet blij met de datum op zondag. Tegelijk met dit debat in St. Louis (vanaf 3 uur vannacht) gaat immers een wedstrijd van American Football door, met de veelbekeken Green Bay Packers, die het opnemen tegen de New York Giants.

Na de commotie rond Trumps video uit 2005 is er weinig kans dat dit debat niet aan kijkers zal geraken.

Dit is een zogenaamde town hall, waarbij toeschouwers vragen stellen, en dat is in principe in het voordeel van Hillary Clinton, die veel meer ervaring heeft met dat soort bijeenkomsten dan Donald Trump.

Het debat van vannacht wordt gemodereerd door Anderson Cooper van CNN en Martha Raddatz van ABC. Volgens CNN, dat aan de bron zit, zullen die moderatoren de eerste minuten vragen stellen rond de video, en misschien rond de WikiLeaks-onthullingen over Hillary Clinton, alvorens ze zullen putten uit de 40 vragen van kiezers.

Hillary Clinton komt als eerste aan het woord - is na een muntopgooi beslist.

Hoge verwachtingen voor Trump

Trump, die tijdens het eerste debat verloren liep, en na het debat dagenlang bleef mokken over het overgewicht van Miss Universe Alicia Machado, ligt in de peilingen nu een eind achterop bij Clinton, om en bij 5 procent. Die peilingen werden afgenomen voor de video uit 2005 door The Washington Post werd vrijgegeven.

Al voor die video bekend werd, was duidelijk dat Trump een gedegen debatprestatie nodig heeft om het tij te keren. Nu wordt zijn opdracht wel heel complex. Hij moet volgens meedestanders duidelijk maken dat hij veranderd is, en zijn oude uitspraken afkeurt, hij moet kalm blijven en niet "elk konijn" dat Clinton hem voorzet "tot in de pijp achtervolgen", hij moet ingaan op de vragen van de kiezers en tegelijk moet hij duidelijk maken waarom Hillary ongeschikt is voor het presidentschap (en hij geschikt).

Het is dus niet weinig wat zelfs medestanders van Trump verwachten. En toch: volgens Amerikaanse media zullen Republikeinse kopstukken, zoals speaker Paul Ryan en Senaatsvoorzitter Mitch McConnell, op basis van zijn prestatie beslissen of ook zij hun steun aan de genomineerde opzeggen.

Onze partners