‘Labour moet het centrum veroveren’

Jeremy Corbyn: doodgraver van Labour? © Julie Edwards/BelgaImage

Frank Vandenbroucke betreurt de verdeeldheid in de Britse Labourpartij.

Frank Vandenbroucke (SP.A), minister van staat: Corbyn dankt zijn overwinning aan de steun van tienduizenden nieuwe Labourleden. Je zou kunnen stellen dat die de partij hebben overgenomen.

U noemde Corbyns herverkiezing in Terzake een catastrofe voor Labour, de weg naar de zelfvernietiging. Waarom?

Frank Vandenbroucke: Corbyn is erin geslaagd honderdduizenden mensen te enthousiasmeren. Straf, maar tegen welke prijs? Een totale breuk met zijn eigen parlementsfractie en de zekerheid dat Labour ver verwijderd blijft van de macht. Want dat geef ik u op een briefje: je verovert Downing Street 10 niet door zoals Corbyn ver naar links op te schuiven. Labour maakt alleen een kans als de partij een sociaaldemocratische koers vaart en het centrum verovert.

Waarom bent u daar zo zeker van?

Vandenbroucke: Ik zie parallellen met de vroege jaren tachtig, toen ik als jongeman een tijdje in Groot-Brittannië verbleef. Het politieke landschap onderging toen een sterke polarisering. Margaret Thatcher veroverde de macht met een harde, rechts-nationalistische koers. Als reactie ging Labour zich steeds linkser profileren. Met partijleider Michael Foot, maar ook door een zeer militante stroming aan de basis. Het bleek een zware vergissing, die Labour tot halfweg de jaren negentig in de oppositie heeft geduwd. De ommekeer kwam er pas met Tony Blair, een politicus die ik zelf niet als een sociaaldemocraat zou beschouwen, maar die wel een strategie had om de verkiezingen te winnen. Naast Blair waren er gelukkig echte sociaaldemocraten zoals Gordon Brown, die zijn beleid vorm hebben gegeven.

Is de crisis bij Labour goed nieuws voor de Conservatieve Partij?

Vandenbroucke: Vanzelfsprekend. De tory’s zitten zelf in een diepe crisis, ze zijn tot op het bot verdeeld over de brexit. Maar als machtspartij zitten ze op rozen. Door de interne malaise komt Labour nauwelijks toe aan oppositie voeren.

Er wordt gespeculeerd over een comeback van Tony Blair. Acht u dat mogelijk?`

Vandenbroucke: Nee, daarvoor weegt het debacle van Irak te zwaar. Er zit een groot vacuüm in het politieke centrum, maar Tony Blair is niet de juiste man om dat op te vullen.

Intussen zit Labour met een leider die wel door de leden maar niet door zijn mandatarissen wordt gesteund. Dreigt de partij uiteen te vallen?

Vandenbroucke: Ik mag hopen van niet. Scheurlijsten of nieuwe partijen maken onder het Britse kiessysteem weinig kans. Er zijn precedenten bij Labour. In de jaren tachtig hebben vier gematigde kopstukken zich als SDP afgescheurd, een centrumpartij. Dat is een fiasco geworden. Ook van de LibDems kun je niet beweren dat het een succesverhaal is. De Britse politiek is nu eenmaal duaal, je hebt één tegenpartij nodig als alternatief voor de tory’s. En die tegenpartij maakt alleen kans als ze zich in het centrum positioneert.

Tekst ERIK RASPOET

‘Het debacle van Irak weegt te zwaar voor een comeback van Tony Blair.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content