Hervormingsgezinde Hassan Rohani op kop in Iran

15/06/13 om 08:56 - Bijgewerkt om 08:56

De eerste voorlopige resultaten van de presidentsverkiezingen in Iran tonen een voorsprong voor Hassan Rohani, de kandidaat van het hervormingsgezinde kamp.

Hervormingsgezinde Hassan Rohani op kop in Iran

© ImageGlobe

Het ziet er voorlopig naar uit dat de Iraniërs de traditionele leiding van hun land hebben afgewezen. De eerste voorlopige resultaten van de presidentsverkiezingen tonen een stevige voorsprong voor Hassan Rowani, de kandidaat van het hervormingsgezinde kamp.

Volgens officiële cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken mag Rohani na telling van zowat 32 miljoen stemmen op net geen 51 procent rekenen. De conservatief Mohammed Bagher Ghalibaf (16 procent), de burgemeester van Teheran, neemt voorlopig de tweede plaats in, hardliner Saeed Jalili volgt op drie.

Stemmen verlengd

In totaal waren zo'n 50 miljoen Iraniërs stemgerechtigd en volgens de overheid bedroeg de opkomst meer dan 70 procent. De stembureaus bleven vrijdag vier uur langer open dan aanvankelijk voorzien en in de hoofdstad Teheran zelfs vijf uur langer.

Als Rohani dit cijfer kan vasthouden, dan vermijdt de 64-jarige voormalige Iraanse nucleaire hoofdonderhandelaar een tweede ronde. Behaalt een kandidaat geen 50 procent in de eerste ronde, dan komt er op vrijdag 21 juni een 'run-off' tussen de twee favorieten. Het is niet duidelijk wanneer het definitieve resultaat mag verwacht worden.

Onze partners