Herovering van Mosoel 'zal twee maanden duren'

19/10/16 om 00:44 - Bijgewerkt om 00:44

De herovering van de Iraakse stad Mosoel op IS zal volgens een generaal van de Koerdische Peshmerga twee maanden duren, en zelfs langer als zandstormen de acties bemoeilijken.

Herovering van Mosoel 'zal twee maanden duren'

Peshmerga troepen ten oosten van Mosoel © REUTERS

De verklaarde de generaal, Sirwan Barzani, die deelneemt aan het offensief rond de stad, in gesprek met CNN.

Momenteel, zei hij, worden dorpen bij de stad ingenomen. Het kan twee weken duren eer Iraakse troepen in de stad zelf geraken.

"Mijn verwachting", aldus generaal Barzani, "is twee maanden voor de gevechten in Mosoel, maar het weer is een van de factoren die het proces kan vertragen".

Volgens Iraakse bronnen nemen 94.000 soldaten en militieleden deel aan de actie, die Mosoel na meer dan 2 jaar terug uit de handen van Islamitische Staat moet halen.

Bij die troepen ook leden van het Koerdische leger, de Peshmerga, en vele duizenden sjiitische militieleden. Bij gevechten in de stad zouden alleen het nationale leger, soennitische milities en de politie actief mogen zijn - in de hoop de wraakacties, waarvoor onder meer Amnesty International heeft gewaarschuwd, tot een minimum te herleiden. Het Koerdisch leger vecht wel in de omgeving, maar zal niet in de stad meevechten.

Volgens Amerikaanse bronnen zijn er 5.000 IS-soldaten in de stad. IS geeft volgens CNN een hoger cijfer: 7.000.

Er zouden nog 1,5 miljoen inwoners in de stad achterblijven. Gevreesd wordt dat zij door IS als menselijk schild zullen worden gebruikt.

(RR)

Onze partners