Herman Van Rompuy Mister Euro zeker tot midden 2012

Herman Van Rompuy mag zich alvast tot midden volgend jaar Mister Euro noemen. Dat blijkt uit de slotconclusies van de Europese top in Brussel.

“De voorzitter van de eurotop zal aangeduid worden door de staatshoofden en regeringsleiders van de eurozone op hetzelfde moment als de Europese Raad (de vergadering van de staatshoofden en regeringsleiders van alle 27 EU-lidstaten, nvdr) haar voorzitter kiest en dat voor eenzelfde ambtsperiode. In afwachting van een volgende aanduiding zal de huidige voorzitter van de Europese Raad de bijeenkomsten van de eurotop leiden”, zo staat in de conclusies.

Van Rompuy vatte begin 2010 een mandaat van 2,5 jaar als voorzitter van de Europese Raad aan. Over een eventueel nieuw mandaat voor de Belgische oud-premier wordt midden 2012 beslist. In afwachting zal Van Rompuy dus de aparte bijeenkomsten van de leiders van de eurozone leiden.

OnderonsjesZijn naam was al naar voren geschoven door de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy. Van Rompuy heeft de voorzittershamer reeds gehanteerd op enkele bijeenkomsten van de euroleiders. Die onderonsjes van de eurolanden op het hoogste politieke niveau waren tot voor enkele jaren een waar taboe in de Europese politiek. Dat is sinds het losbarsten van de kredietcrisis en de daaropvolgende schuldencrisis in de eurozone drastisch veranderd.

De situatie stelt binnen de Europese Unie de relaties tussen de zeventien eurolanden en de overige tien lidstaten alvast danig op de proef. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content