Live Herlees: 'Woedend, sprakeloos en diep geschokt', reageert directeur school op doelbewuste crash A320

26/03/15 om 13:37 - Bijgewerkt om 20:43

Volgens de procureur van Marseille heeft de 28-jarige Duitse copiloot van de gecrashte A320 de piloot buitengesloten en daarna een knop geactiveerd die het vliegtuig een daling heeft laten inzetten.

Herlees: 'Woedend, sprakeloos en diep geschokt', reageert directeur school op doelbewuste crash A320

© Reuters

 • Annelies Van Erp

  Einde liveblog

  Hier eindigen we deze liveblog. Bedankt voor het volgen.

 • Annelies Van Erp

  Zoektocht wegens invallende duisternis opgeschort

  Wegens de invallende duisternis is de berging van de slachtoffers van de crash met het toestel van Germanwings in de Franse Alpen opgeschort. Tot het vallen van de avond waren nog helikopters opgestegen en geland. Rond 50 tot 70 experten waren de hele dag op de crashplaats van de Airbus A320 van de dochtermaatschappij van Lufthansa bezig om ook de tweede zwarte doos terug te vinden. Vijf agenten van een speciale eenheid zullen ook deze nacht de crashplaats bewaken.

 • Annelies Van Erp

  Tweede zwarte doos blijft cruciaal

  De eerste zwarte doos heeft heel wat informatie gegeven, nu is de zoektocht naar de tweede doos volop aan de gang. 'Want die kan de technische bevestiging brengen van het feit dat de copiloot bewust het toestel liet neerstorten. Alle manoeuvres zijn erop vastgelegd', zegt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez.

 • Annelies Van Erp

  Ook EasyJet wil twee mensen in cockpit

  Na Norwegian Airline heeft nu ook de Britse lagekostenmaatschappij EasyJet ook de maatregel ingevoerd dat er steeds twee mensen in de cockpit moeten zijn.

 • Annelies Van Erp

  Directeur school: 'Erger dan aanvankelijk gedacht'

  De directeur van de school Joseph-König, Ulrich Wessel, zei dat hij het nieuws aan zijn collega's verteld heeft met de boodschap: 'het is nog veel erger dan dat we aanvankelijk gedacht hadden.'

  'Als een technisch probleem aan de basis van het ongeval gelegen had, zouden we ervoor hebben kunnen zorgen dat een dergelijk probleem zich niet meer zou voordoen', aldus Wessel. 'Het maakt ons boos te zien dat een zelfmoord ook tot de dood geleid heeft van 149 andere mensen.'

  'We weten niet wat die jongeman bezield heeft, we weten niet of hij de omvang van zijn beslissing kon vatten, of hij psychisch ziek was.'

 • Annelies Van Erp

  Woede en onbegrip in Duitse stadje dat zestien scholieren verloor

  De burgemeester van het Duitse stadje Haltern am See en de directeur van de school waarvan zestien tieners en twee leerkrachten om het leven kwamen bij de crash van het Germanwings-toestel dinsdag in de Franse Alpen, hebben uiting gegeven aan hun woede en onbegrip.

  'Na kennis genomen te hebben van de nieuwe elementen (...), vraag ik me af wanneer de nachtmerrie gaat eindigen die wij hier doormaken in Haltern am See', aldus Bodo Klimpel, burgemeester van de stad met 38.000 inwoners in het noordwesten van Duitsland.

 • Nationaliteiten van de slachtoffers op basis van voorlopige informatie

  De complete passagierslijst is nog niet vrijgegeven. Onderzoekers zeggen dat het identificeren van de slachtoffers aan de hand van dna nog maanden kan duren. Hieronder een lijst met nationaliteiten van de slachtoffers, op basis van gegevens vrijgegeven door Germanwings en overheidsdiensten. Het totale aantal slachtoffers ligt op 150. De lijst hieronder komt op 153, te wijten aan slachtoffers met een dubbele nationaliteit.

  75 Duitsers, volgens het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken

  50 Spanjaarden, volgens de Spaanse regering

  3 Amerikanen, volgens Amerikaanse autoriteiten

  3 Britten, volgens Britse ministerie van Buitenlandse Zaken

  3 Kazachen, volgens het Kazachse ministerie van Buitenlandse Zaken

  3 Argentijnen, volgens Argentijnse autoriteiten

  2 Australiërs, volgens het Australische ministerie van Buitenlandse Zaken

  2 Colombianen, volgens het Colombiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken

  2 Mexicanen, volgens het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken

  2 Iraniërs, volgens Germanwings

  2 Venezolanen, volgens Germanwings

  2 Japanners, volgens de Japanse regering

  1 Nederlander, volgens Germanwings

  1 Deen, volgens het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken

  1 Belg, volgens minister van Buitenlandse Zaken Reynders en Germanwings

  1 Israëliër, volgens Germanwings

 • Copiloot zou 'burnout-syndroom' hebben gehad

  De 27-jarige copiloot zou een training hebben onderbroken vanwege een 'burnout-syndroom'. Dit heeft het Duitse magazine Der Spiegel donderdag op gezag van schoolkameraden van de vliegenier getwitterd.

  Andreas Lubitz zou met name in 2009 een vliegtraining met zes maanden hebben onderbroken vanwege een 'burnout-syndroom'.

 • Copiloot was 27 jaar

  De copiloot was 27 en geen 28 jaar oud, zo hebben de plaatselijke autoriteiten in Düsseldorf laten weten.

 • Helft van de slachtoffers zijn Duitsers

  De helft van de slachtoffers die om het leven kwamen bij de crash met een Germanwings-toestel in de Franse Alpen waren Duitsers. Dat blijkt donderdag uit nieuwe cijfers die het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn vrijgegeven heeft.

  Van de 150 mensen die om het leven kwamen bij de crash van vlucht 4U9525 hadden er 75 de Duitse nationaliteit, aldus het ministerie. Eerder was er op basis van cijfers van de luchtvaartmaatschappij sprake van 72 Duitse slacthoffers. Bij de crash liet ook één Belg het leven.

 • Speurders doorzoeken woning copiloot

  Speurders zijn donderdag begonnen de woning in Düsseldorf van de verdachte copiloot van Germanwings te doorzoeken. Meerdere speurders betraden het huis aan de stadsrand waar de 28-jarige vliegenier woonde. De politie zoekt naar aanwijzingen voor een motief of van een psychische aandoening. Een doorzoeking van zijn woonplaats in Montabaur staat eveneens op de agenda. Het Duitse toezichtsorgaan op de luchtvaart meldde dat er bij routine-onderzoek op de 28-jarige copiloot geen onregelmatigheden zijn vastgesteld.

 • Vliegtuig ook bij moedwillige crash gedekt door verzekering

  Een neergestort vliegtuig wordt ook in het geval van een moedwillige crash door de copiloot gedekt door de verzekering. Dat heeft het Duitse persagentschap DPA vernomen in verzekeringskringen. De verzekering geldt onafhankelijk van de oorzaak van de crash. De belangrijkste verzekeraar voor het Germanwings-toestel dat dinsdag neerstortte in de Franse Alpen is het Duitse Allianz.

  'Wij staan klaar om onze klanten zo ruim en zo snel mogelijk te ondersteunen en werken daarbij nauw samen met de andere betrokken verzekeraars', verklaarde het bedrijf dinsdag na de ramp. Zoals gebruikelijk in de luchtvaartsector draagt het concern de dekking samen met meerdere andere verzekeraars.

  Over de nieuwe bevindingen van het onderzoek wilde Allianz donderdag geen commentaar geven. Ook bij het eind 2014 neergestorte vliegtuig van Air-Asia en de beide ongelukken bij Malaysia Airlines vorig jaar was Allianz als verzekeraar betrokken. Het concern is naar eigen zeggen sinds het begin van de gemotoriseerde luchtvaart de wereldwijde nummer één inzake luchtvaartverzekering.

 • 'Zoiets gaat elke verbeelding te boven' (Merkel)

  De tragedie van de crash met een Germanwings-toestel gaat 'elke verbeelding te boven'. Het is een tragedie van een onvatbare dimensie, zo heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel gereageerd op het nieuws dat de copiloot het toestel moedwillig zou hebben laten neerstorten.

  'Vanuit de Duitse regering zullen wij alles doen om het verdere onderzoek te ondersteunen, zodat alle omstandigheden van de ramp opgehelderd worden. Dat zijn wij verschuldigd aan al wie dierbaren verloren is bij deze tragedie. In deze donkere uren en dagen na de ramp zijn onze gedachten bij de slachtoffers en hun nabestaanden', aldus Merkel.

 • Andreas Lubitz: wat we al weten van de copiloot van Germanwings

  De Franse onderzoekers gaan ervan uit dat copiloot Andreas Lubitz de Airbus A320 van Germanwings moedwillig deed neerstorten. Daarom wordt nu zijn achtergrond en privéleven uitgeplozen. Wat weten we al?

  Andreas Lubitz

  Andreas Lubitz © Facebook/Twitter

 • FBI biedt hulp aan bij het onderzoek naar de crash

  Amerikaanse onderzoekers hebben hun Europese collega's in het dossier van de Germanwings-crash hulp aangeboden. De Amerikanen willen bijstand bieden bij het zoeken naar informatie over de crash. 'De FBI heeft hulp aangeboden aan onze Franse partners die het onderzoek leiden naar de crash van Germanwings-vlucht 4U9525', aldus een woordvoerster. 'We staan klaar om elke vraag tot informatie of steun in het onderzoek naar deze tragedie te beantwoorden.'

 • Franse Gendarmerie zal familie copiloot verhoren

  De Franse Gendarmerie zal morgen de familie van de copiloot verhoren, zo hebben Franse media donderdag gemeld. De familie vertoeft in Seyne-les-Alpes en heet in schock te zijn.

 • Noorse luchtvaartmaatschappij wil voortaan 2 mensen in de cockpit

  Lagekostenluchtvaartmaatschappij Norwegian Air Shuttle wijzigt 'met onmiddellijke ingang' haar procedures, zodat voortaan te allen tijde twee mensen aanwezig moeten zijn in de cockpit. Dat heeft een woordvoerster van de Noorse maatschappij donderdag gemeld.

  'De maatregel betekent dat wanneer een van de piloten de cockpit verlaat, zoals om naar het toilet te gaan, een ander bemanningslid in de cockpit moet gaan', aldus de woordvoerster.

  Een dergelijke regelgeving bestaat vandaag reeds in Amerika. De topman van Germanwings-moedermaatschappij Lufthansa, Carsten Spohr, zei donderdag geen reden te zien om de regels te wijzigen.

 • LIVESTREAM: Angela Merkel reageert op nieuwe ontwikkelingen

  Om 16u30 geeft bondskanselier Merkel een verklaring over de nieuwe ontwikkelingen in het onderzoek naar de vliegtuigcrash van de A320 van Germanwings.

  Volg de Livestream

 • Buren trekken zich terug in hun huizen

  Het nieuws heeft in de woonplaats van de copiloot voor verbijstering gezorgd. Een buurvrouw zei tegen het Duitse persbureau DPA: 'Dat kwam voor mij als een slag in het aangezicht. Men kan zich dit niet voorstellen, het is tragisch'.

  De politie heeft zich in de straten die naar het ouderlijk huis van de copiloot voeren opgesteld om de doortocht van auto's te vermijden. Meerdere camerateams zijn onderweg om de buren te spreken. De bewoners hebben zich echter in hun huizen teruggetrokken. Enkele loeren niettemin vanachter het gordijn of vanonder half neergelaten rolluiken naar buiten.

Onze partners