Live Herlees: vliegtuigen spotten verschillende objecten in nieuw zoekgebied verdwenen Boeing

28/03/14 om 09:12 - Bijgewerkt om 15:19

De zoektocht naar de vermiste Boeing van Malaysia Airlines gaat haar vierde week in. Het zoekgebied is op basis van nieuwe informatie verlegd naar een nieuw gebied in de Indische Oceaan en daar zijn verschillende objecten gespot. Volg de laatste updates via deze liveblog.

Herlees: vliegtuigen spotten verschillende objecten in nieuw zoekgebied verdwenen Boeing

© AFP

 • Kevin Van der Auwera

  Tijd dringt om zwarte dozen te vinden

  De tijd begint nu echt te dringen om de zwarte dozen van de Boeing te vinden en te achterhalen wat er met vlucht MH370 gebeurd is. De 'Underwater Locator Beacons' op de zwarte dozen kunnen tot minstens een maand na een ongeval signalen uitzenden (afhankelijk van de kwaliteit van de batterij).

  Dat betekent dat de zoekteams nog minstens een week de tijd hebben, maar mogelijk ook niet meer. Het toestel van Malaysia Airlines verdween op 8 maart van de radar.

  Lees meer over de zoektocht naar zwarte dozen.

 • Kevin Van der Auwera

  Zoekoperaties gaan morgen verder

  De zoekoperaties in het nieuwe gebied zijn afgelopen voor vandaag, bevestigt Amsa. In totaal zochten tien vliegtuigen 256.000 vierkante kilometer af.

  De nieuwe ontwikkelingen samengevat: het zoekgebied is vrijdag nu 1.100 kilometer verder naar het noordoosten opgeschoven. Nieuwe informatie toonde immers dat het vliegtuig sneller vloog, waardoor het meer brandstof verbruikte en dus sneller neerstortte. Het nieuwe zoekgebied in de Indische Oceaan is bepaald door een team van vliegtuigbouwer Boeing en het Amerikaanse agentschap voor de transportveiligheid NTSB. Er zijn al verschillende objecten waargenomen in het nieuwe gebied, maar het is wachten op bevestiging of het om brokstukken van het vermiste vliegtuig gaat.

 • Kevin Van der Auwera

  Amsa: 'Verschillende objecten in nieuw zoekgebied gespot'

  Vijf vliegtuigen hebben verschillende objecten van allerlei kleuren waargenomen in het nieuwe gebied waar naar het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines wordt gezocht. Dat meldt de Australische maritieme veiligheidsautoriteit Amsa.

  Een vliegtuig van de Nieuw-Zeelandse luchtmacht (RNZAF) nam objecten met een witte of lichte kleur waar, net als een visboei. Een vliegtuig van de Australische luchtmacht (RAAF) kon die objecten later terugvinden en zei twee blauwe of grijze, rechthoekige objecten in de oceaan te hebben gezien. Een ander toestel van de RAAF zag verschillende objecten van verschillende kleuren in een ander deel van het zoekgebied, 546 km verderop.

  Amsa meldt nog dat pas vastgesteld kan worden of de objecten al dan niet van het vermiste vliegtuig zijn, zodra ze door schepen zijn geborgen. Dat zou niet voor zaterdag het geval zijn. De vliegtuigen maakten wel beeldmateriaal - zie lager in deze liveblog - dat gedurende de nacht (plaatselijke tijd) bestudeerd zal worden.

 • Kevin Van der Auwera

  Foto van object dat NZAF spotte

  Een foto van een van de objecten die de Nieuw-Zeelandse luchtmacht (NZAF) heeft gespot in het nieuwe zoekgebied. Het is nu wachten op de bevestiging of het om een brokstuk van de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines gaat.

  Object in nieuw zoekgebied in Indische Oceaan

  Object in nieuw zoekgebied in Indische Oceaan © GF

 • Kevin Van der Auwera

  Briefing in Peking voor lege zaal

  Bij een briefing voor de nabestaanden in Peking hebben alle aanwezigen de zaal verlaten uit protest tegen de slechte communicatie door de Maleisische autoriteiten

  Eén gast bleef zitten in Peking

  Eén gast bleef zitten in Peking © AFP

 • Kevin Van der Auwera

  Australië blijft zoekacties coördineren in nieuw zoekgebied

  Het nieuwe zoekgebied, bevestigt de Maleisische regering, blijft onder de verantwoordelijkheid van Australië. 'Australië blijft de zoekacties in dit nieuwe gebied coördineren,' aldus minister van Transport Hishammuddin Hussein.

 • Kevin Van der Auwera

  Nieuw zoekgebied ligt 1.100 km naar noordoosten

  Het zoekgebied ligt nu 1.100 kilometer verder naar het noordoosten. Nieuwe informatie toonde immers dat het vliegtuig sneller vloog, waardoor het meer brandstof verbruikte en dus sneller neerstortte. Het nieuwe zoekgebied in de Indische Oceaan is bepaald door een team van vliegtuigbouwer Boeing en het Amerikaanse agentschap voor de transportveiligheid NTSB.

 • Kevin Van der Auwera

  Hollywood denkt al aan film

  Terwijl het Australische leger naarstig blijft voort zoeken naar het wrak van het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines, werken Hollywoodproducers al aan een mogelijke filmadaptatie van de tragische crash. Lees meer

 • Kevin Van der Auwera

  AMSA: 'Wachten op bevestiging door schip'

 • Kevin Van der Auwera

  Nieuw-Zeeland spot brokstukken in nieuw zoekgebied

  Een toestel van de luchtmacht van Nieuw-Zeeland heeft voorwerpen gespot in het nieuwe zoekgebied, bevestigen de Australische autoreiten via Twitter. Ze wachten nog op foto's

 • Kevin Van der Auwera

  'Prioriteit is nu verzamelen van brokstukken'

  Op de dagelijkse persconferentie van de Maleisische overheid benadrukte minister van Transport Hishammuddin Hussein dat het verschuiven van het zoekgebied 'op basis van nieuwe informatie' geen afbreuk doet aan de berichten over satellietbeelden van mogelijke brokstukken meer zuidwaarts in de Indische Oceaan, verwijzend naar de oceaanstroming.

  Daarnaast zei de minister dat autoriteiten de zoekactie voortdurend proberen te verfijnen en beloofde hij dat alle mogelijke technologieën worden gebruikt om de zwarte dozen van de Boeing te vinden. Dat is belangrijk om te achterhalen wat er zich precies heeft afgespeeld aan boord van het vliegtuig.

  De focus ligt volgens de Maleisische overheid nu op het verzamelen van de door satellieten gespotte brokstukken om te kunnen bevestigen dat die wel degelijk van de vermiste Boeing van Malaysia Airlines zijn.

 • Kevin Van der Auwera

  'Exacte kopie van vermiste Boeing staat in Israëlische hangar'

  De nieuwste complottheorie over het lot van vlucht MH370 komt van Chris Bollyn, een 'onafhankelijke onderzoeksjournalist zonder grenzen' - zoals hij zichzelf op zijn website omschrijft - 'die eerder uitgebreid onderzoek deed naar de aanslagen van 11 september 2001 in de VS.'

  Volgens verschillende 'plane spotters', zo schrijft Bollyn op zijn website, staat er een exacte kopie van de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines in een hangar op de Ben Gurion-luchthaven van Tel-Aviv in Israël. Het toestel staat daar sinds november vorig jaar, volgens planespotters.net, en is eigendom van het Amerikaanse bedrijf GA Telesis.

  Het zou gaan om exact hetzelfde type (777-2H6ER) met dezelfde Trent-motoren van Rolls Royce. Het enige zichtbare verschil is het serienummer op de staat: 9M-MRI (tegenover 9M-MRO op de vermiste Boeing).

  Bollyn suggereert dat het toestel mogelijk gebruikt kan worden om een terreuraanslag te plegen, zodat het daarbij zou lijken alsof die met het vermiste toestel werd gepleegd. Hij verwijst naar gelijkaardige 'false flag'-acties van de Israëlische geheime dienst. Het is immers nog niet uitgesloten dat vlucht 370 van Malaysia Airlines gekaapt werd.

  Speculatie van de waanzinnigste soort dus. Het verhaal is - weinig verrassend - ook al gretig opgepikt door de Iraanse media.

 • Kevin Van der Auwera

  Livestream van de persconferentie

  Zo meteen geeft de Maleisische overheid een nieuwe persconferentie over de zoektocht naar het vermiste vliegtuig. Kijk rechtstreeks mee.

 • Kevin Van der Auwera

  Nog veel vragen na drie weken zoeken

  De zoektocht naar de vermiste vlucht 370 van Malaysia Airlines gaat morgen haar vierde week in. De Boeing 777 met 239 mensen aan boord (227 passagiers en 12 crewleden) verdween op 8 maart van de radar.

  Intussen weten we dat de transponder van het vliegtuig werd uitgeschakeld of is uitgevallen toen het toestel het Maleisische luchtruim verliet. Op basis van satellietgegevens is gebleken dat het vliegtuig nog circa zeven uur heeft gevlogen nadat het contact wegviel, en dat wellicht in zuidwestelijke richting.

  Volgens de Maleisische autoriteiten is het dan ook zo goed als zeker dat het vliegtuig is neergestort in het zuidelijke deel van de Indische Oceaan en dat er geen overlevenden zijn.

  Waar het vliegtuig precies zou zijn neergestort en wat er zich aan boord heeft afgespeeld, blijft voorlopig een groot mysterie. Is de ramp een ongeluk? Werd de inzittenden slachtoffer van een (mislukte) kaping? Gaat het om een zelfmoordactie van de piloot? Er zijn nog altijd verschillende scenario's mogelijk.

 • Kevin Van der Auwera

  F1-coureurs racen met boodschappen op bolides en helmen

  Dit weekend staat in Maleisië de tweede grote prijs van het formule 1-seizoen op het programma. Voor de start van de race zal een minuut stilte worden gehouden en van de piloten wordt verwacht dat ze boodschappen dragen op hun bolides en hun helmen.

 • Kevin Van der Auwera

  Malaysia Airlines: 'Gevoelens van nabestaanden liggen ons na aan het hart'

  In een nieuwe mededeling van Malaysia Airlines zegt CEO Ahmad Jauhari Yahya dat het 'zeer zwaar' is geweest om het verschikkelijke nieuws bekend te maken dat het vliegtuig verloren is, vooral dan aan de vele familieleden van de vermiste passagiers en crewleden. 'Het welzijn en de gevoelens van de nabestaanden hebben ons altijd na aan het hart gelegen'.

 • Annelies Van Erp

  Japanse satelliet spot 10 drijvende objecten

  Nadat Franse en Thaise satellietbeelden meer dan honderden drijvende brokstukken toonden, heeft nu ook een Japanse satelliet ongeveer 10 drijvende objecten gelokaliseerd. De objecten werden gespot op 2.500 kilometer ten zuidwesten van de Australische stad Perth. Dat maakte de Japanse regering bekend.

  Volgens het onderzoeks- en inlichtingenbureau van de regering is het grootste van de objecten 8 meter op 4 groot, berichten persagentschappen Jiji en Kyodo.

  Een verantwoordelijke liet weten dat de objecten "zeer waarschijnlijk" onderdelen zijn van het vliegtuig dat sinds 8 maart vermist is.

Onze partners