Live Herlees vliegtuigcrash: Geluidsfragmenten gehaald uit eerste zwarte doos, tweede doos blijft spoorloos

24/03/15 om 12:01 - Bijgewerkt op 25/03/15 om 18:51

Volgens de Franse instantie die luchtvaartongelukken onderzoekt, heeft de eerste zwarte doos van de gecrashte Airbus A320 van Germanwings bruikbare gegevens opgeleverd, al kan het nog dagen duren voor duidelijk wordt wat de piloten exact tegen elkaar zeiden. Van de tweede zwarte doos werd tot nu toe enkel het omhulsel gevonden.

Herlees vliegtuigcrash: Geluidsfragmenten gehaald uit eerste zwarte doos, tweede doos blijft spoorloos

© Reuters

 • Annelies Van Erp

  Einde liveblog

  Hier eindigen we deze liveblog, bedankt voor het volgen.

 • Annelies Van Erp

  Derde Amerikaan onder de slachtoffers

 • Annelies Van Erp

  FC Barcelona houdt drie rouwdagen

  De Spaanse voetbalgrootmacht FC Barcelona heeft bekendgemaakt dat het zich aansluit bij de drie dagen van rouw naar aanleiding van de vliegtuigcrash in de Franse Alpen. De spelers van Real Madrid en Bayern München namen al één minuut stilte in acht tijdens de training. Bij de dodelijke crash had het merendeel van de 150 slachtoffers de Spaanse of de Duitse nationaliteit.

 • Annelies Van Erp

  'Geen explosie, toestel vloog tot het einde'

  BEA-topman Rémi Jouty bevestigde nog dat er geen explosie was aan boord van het toestel. 'Het vliegtuig heeft tot het einde gevlogen.'

 • Annelies Van Erp

  'Voorlopig nog onduidelijk wie er praat'

  'Op het audiobestand zijn stemmen te horen, maar voorlopig is het nog onduidelijk wie er praat en over wat', aldus Remi Jouty.

 • Annelies Van Erp

  'Gesprekken piloten worden over enkele dagen duidelijk'

  Volgens onderzoeker Remi Jouty zal over een paar dagen duidelijk worden wat er gezegd is tussen de piloten op basis van de geluidsfragmenten uit de eerste zwarte doos. Hij benadrukte ook tijdens de persconferentie dat het rampgebied erg moeilijk bereikbaar is.

 • Annelies Van Erp

  Tweede zwarte doos nog niet gevonden, wél omhulsel

  De tweede zwarte doos van het neergestorte toestel is nog niet gevonden. De reddingswerkers vonden wel het omhulsel van die zwarte doos, maar de machine zelf - die de vluchtdata registreerde - niet, aldus Hollande.

 • Annelies Van Erp

  Hollande: 'Zal er alles aan doen om omstandigheden op te helderen'

  De reeds gevonden zwarte doos wordt verder bewerkt. Het onderzoek van de spraakrecorder gaat door, bevestigde premier Hollande tijdens een persconferentie. De president verzekerde er alles aan te doen om de omstandigheden van de ramp op te helderen.

 • Annelies Van Erp

  Geluidsopnamen uit zwarte doos gehaald

  Een Fransman van het onderzoeksinstituut BEA in Parijs is er in geslaagd geluidsopnamen uit de zwarte doos te halen, meldt Reuters. Het gaat om de zwarte doos die de cockpitgesprekken tussen de piloten van het vliegtuig bevat.

 • Duitse scholieren waren uitgeloot voor de reis

  De scholieren uit Haltern am See waren uitgeloot voor hun noodlottige Spanjereis. Omdat er meer gegadigden dan plaatsen waren voor de achtdaagse trip in de regio Barcelona, werden de plaatsen per lottrekking ingevuld. Dat meldde een woordvoerder van de regioregering. De uiterst tragisch speling van het lot werd door de directie van het lyceum Joseph König gemeld.

  Volgens de lokale krant Halterner Zeitung hadden 40 leerlingen zich kandidaat gesteld voor de reis. Veertien meisjes en twee jongens werden uitgekozen. Naast de zestien jongeren lieten ook twee vrouwelijke leraars het leven.

 • Twee operazangers komen om bij crash

 • Spaanse politie onderzoekt anti-Catalaanse tweets

  De Spaanse politie is een onderzoek gestart naar de auteurs van haatdragende boodschappen over de crash. Op de sociale media hadden gebruikers zich vrolijk gemaakt over het feit dat vooral Duitsers en Catalanen om het leven gekomen zijn.

  "Een vliegtuig vol Catalanen en Duitsers stort neer in Frankrijk. Win-win", luidde een van de wansmakelijke boodschappen op Twitter.

  Volgens bronnen bij het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken gaf minister van Binnenlandse Zaken Fernández Díaz zelf aan de politie de opdracht om een onderzoek te starten of de boodschappen vallen onder het strafbare oproepen tot haat.

  De deelregering van Catalonië liet weten dat ze klacht indient bij het openbaar ministerie.

 • 'Passagiers en crew zijn waarschijnlijk allemaal in slaap gevallen'

  De oorzaak van de crash is nog steeds niet gekend. Maxime Wauters, piloot en veiligheidsofficier bij het privé jetbedrijf ASL, vindt dat het ongeval zeer sterk op een vroegere crash lijkt.

  Lees hier het volledige interview

  Reddingsacties in de Alpen.

  Reddingsacties in de Alpen. © Reuters

 • Hollande, Merkel en Rajoy aangekomen op rampplek

  De Franse president François Hollande, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Spaanse premier Mariano Rajoy zijn woensdagmiddag aangekomen in Seyne-les-Alpes. De drie leiders hebben de rampplaats per helikopter overvlogen.

  Bekijk de LIVESTREAM

  François Hollande en Angela Merkel

  François Hollande en Angela Merkel © vtm

 • 'Moeilijk om alle slachtoffers terug te vinden'

  De berging van de stoffelijke resten en de brokstukken van het gecrashte vliegtuig van Germanwings wordt een moeilijke klus. "De resten van het vliegtuig liggen verspreid over vier hectare, dat is dubbel zo groot als eerst gedacht", zegt VTM NIEUWS-reporter Thomas Van Hemeledonck. Bovendien zijn de hoogteverschillen ook erg groot. Een spoedarts die als een van de eersten over het gebied vloog, zegt dat hij nog nooit zoiets gezien heeft en denkt ook dat het heel moeilijk zal zijn om alle slachtoffers terug te vinden.

  'Berging wordt moeilijke klus'

  'Berging wordt moeilijke klus' © BELGA

 • Broer Belgisch slachtoffer ontroostbaar (video)

  Christian Driessens, het enige Belgische slachtoffer, woonde al jaren in Pallèja, een stadje op 25 kilometer van Barcelona. Hij was voor zijn werk op weg naar Düsseldorf. Daar zou hij naar een voedingsbeurs gaan. Christian zou in mei 60 jaar worden.

  Zijn familie is erg aangedaan.

  Christian Driessens

  Christian Driessens © BELGA

 • Lufthansa-topman Carsten Spohr geeft videoboodschap vrij

  In een video zegt Lufthansa-topman Carsten Spohr dat 'veiligheid in de luchtvaart geen vaststaand feit is, maar iets waar we elke dag hard aan moeten werken'.

  'Veiligheid blijft een topprioriteit voor Lufthansa', aldus Spohr nog.

 • Foto: Franse leger te voet op weg naar plek van de ramp

  Het Franse leger te voet naar rampplek

  Het Franse leger te voet naar rampplek © Reuters

 • Zweedse voetbalploeg ontsnapt aan de dood

  De Zweedse voetballers van Dalkurd FF moesten normaal gezien op de onfortuinlijke vlucht zitten, maar de plannen werden op het laatste moment veranderd.

 • Bayern München eert slachtoffers

  De spelers van Bayern München hebben voor het begin van de training een minuut stilte gehouden.

Onze partners