Live Herlees: 'Vier dagen duurde het voor Maleisië in actie schoot met cruciale satellietgegevens'

20/03/14 om 06:27 - Bijgewerkt om 16:50

Is er een doorbraak in de zoektocht naar de verdwenen Boeing 777 van Malaysia Airlines met 239 inzittenden? Volgens Australië zijn dit de eerste beelden van het vermiste vliegtuig.

Herlees: 'Vier dagen duurde het voor Maleisië in actie schoot met cruciale satellietgegevens'

© Satellietbeeld

 • Annelies Van Erp

  Waarom de hele wereld gefascineerd is door een verdwenen Boeing

  De ganse wereld is al meer dan een week in de ban van het mysterie rond de verdwenen Boeing 777 van Malaysia Airline. Maar vanwaar komt deze fascinatie?

 • Kevin Van der Auwera

  Noorse cargo is tot nog toe enig schip dat helpt zoeken in nieuw gebied

  Volgens de krant Aftenposten heeft het Noorse vrachtschip St. Petersburg 19 bemanningsleden aan boord. Het is intussen gearriveerd in het zeegebied, waar mogelijk brokstukken van de bijna twee weken geleden verdwenen Boeing 777 van Malaysia Airlines drijven.

  'Het schip komt slechts langzaam vooruit omdat het daar middenin de nacht is', zei een woordvoerder op de persconferentie. De intensieve zoektocht begint bij dageraad.

 • Kevin Van der Auwera

  'Cruciale informatie werd vier dagen stilgehouden'

  De Wall Street Journal schrijft dat het vier dagen duurde vooraleer actie werd ondernomen op basis van de satellietgegevens die aantonen dat de Boeing 777 nog uren verder heeft gevlogen nadat het contact met luchtvaartautoriteiten was weggevallen. De krant baseert zich daarvoor op 'anonieme bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek'.

  Zo beschikte de Britse satellietoperator Inmarsat op 11 maart reeds over informatie die erop wees dat het vliegtuig zich niet kon bevinden in het gebied waar op dat moment al drie dagen werd gezocht. Die informatie bevatte een kaart met een noordelijke en zuidelijke corridor: langs een van die twee moet het vliegtuig van Malaysia Airlines gevlogen hebben.

  Volgens de bronnen van de Wall Street Journal is die cruciale informatie op 12 maart overgemaakt aan de Maleisische autoreiten.

  Toch duurde het tot 15 maart vooraleer de Maleisische premier Najib Razak die informatie op een persconferentie bevestigde. Hij kondigde daarop de verschuiving aan van de zoekoperaties naar de twee corridors waarvan sprake en zei voor het eerst dat het toestel opzettelijk een andere koers kreeg. De Amerikanen waren op dat moment al boven de Indische Oceaan aan het zoeken.

  Een en ander heeft de internationale zoekoperaties ongetwijfeld op een immense achterstand gezet.

  Najib Razak (midden)

  Najib Razak (midden) © AFP

 • Kevin Van der Auwera

  Stand van zaken na 13 dag zoeken

  Een samenvatting van de nieuwe ontwikkelingen: Australische experten hebben op satellietbeelden mogelijke brokstukken van de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines ontdekt.

  De voorwerpen, waarvan het grootste naar schatting 24 meter lang is, zijn gespot ten zuidwesten van Australië in de Indische Oceaan. De plaats ligt op circa 2.500 kilometer van de stad Perth.

  De Australische regering heeft onmiddellijk een verkenningsvliegtuig naar het gebied gestuurd en krijgt bij de zoektocht naar de brokstukken hulp van Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten en een koopvaardijschip uit Noorwegen.

  Zowel de Maleisische als de Chinese autoriteiten nemen de nieuwe ontwikkelingen zeer ernstig, al waarschuwt Australië dat er nog niets bevestigd is.

  De voorbije dagen werden meermaals brokstukken en oliesporen ontdekt die uiteindelijk niets met de vermiste vlucht MH370 te maken hadden.

 • Kevin Van der Auwera

  Australiërs zetten zoektocht morgen verder

  De Australische maritieme veiligheidsinstantie AMSA meldt dat de zoekactie voor vandaag wordt afgerond, morgen wordt verder gezocht. In het gebied is het momenteel al donker.

 • Kevin Van der Auwera

  Noren zoeken ook mee

  Een Noors koopvaardijschip dat op weg was naar Australië, de St. Petersburg, is op vraag van de Australische autoriteiten naar het zoekgebied getrokken om te helpen zoeken naar de brokstukken die via satellietbeelden gespot werden.

  In een persconferentie hebben de eigenaars van het schip gezegd dat het voortdurend heen en weer zal varen binnen het zoekgebied tot het andere instructies krijgt van de Australiërs. De crew zoekt vanop het dek met verrekijkers naar brokstukken die mogelijk op het water drijven.

 • Eddy Eerdekens

  Vliegtuig verdween in de meest afgelegen plek ter wereld

  'Er is geen plaats in de wereld die meer afgelegen is dan de plek waar het vliegtuig verdween.' Dat zegt de Australische minister van Defensie David Johnston. Volgens Johnston heeft Australië geen hulp nodig van de internationale gemeenschap. 'De enige landen die ons hierbij kunnen helpen zijn Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. Zij zijn bezig ons te helpen en dat is voldoende.'

 • Eddy Eerdekens

  Is de verdwenen Boeing 777 nu gevonden of niet?

  De Australische premier Tony Abbott zegt dat het om 'geloofwaardige informatie' gaat dat de brokstukken die te zien zijn op satellietbeelden (zie eerder in deze liveblog) onderdelen zijn van de vermiste Boeing. Tegelijkertijd zegt hij dat hiervan nog geen bevestiging is.

  Ook de Maleisische autoriteiten zijn voorzichtig en wijzen erop dat er eindelijk een hoopvol spoor is, maar nog geen bevestiging.

  Het is wachten op nieuws van de vliegtuigen en schepen die onderweg zijn naar de vindplaats.

  De eerste vliegtuigen konden de brokstukken alvast niet lokaliseren. Regen en wolken hinderen het zicht.

 • Eddy Eerdekens

  Zoektocht naar brokstukken wordt bemoeilijkt door slecht weer

  Dat zegt de Australische kustwacht AMSA

 • Eddy Eerdekens

  Er ligt 23 kilometer tussen de twee brokstukken

  zo valt af te leiden uit de satellietbeelden

 • Eddy Eerdekens

  18 schepen en 29 vliegtuigen onderweg

 • Eddy Eerdekens

  'Dit is de allermoeilijkste plek om een vliegtuig terug te vinden'

  'Dit is echt de allermoeilijkste plek om een verdwenen vliegtuig terug te vinden,' zegt de Australische luchtvaartspecialist Geoffrey Thomas aan de BBC. 'Op deze plaats is de oceaan 3.000 meter diep en de golven kunnen er 30 meter hoog worden. Veel moeilijker kan echt niet.'

 • Eddy Eerdekens

  Zoektocht naar brokstukken op satellietbeelden is bezig

  De Maleisische minister van Transport Hishammoeddin Hoessein zegt dat enorme inspanningen worden gedaan om de brokstukken die te zien zijn op de satellietbeelden ook echt te vinden.

 • Eddy Eerdekens

  Maleisië stuurt ook 4 vliegtuigen

  Op een persconferentie zegt de Maleisische minister van Transport Hishammoeddin Hoessein dat zijn land vier vliegtuigen naar de plek van de vondst heeft gestuurd.

 • Eddy Eerdekens

  Analyse van de beelden zal tijd vergen

  Het zal enige tijd vergen om de satellietbeelden te analyseren zegt de Australische luchtmachtcommandant John Mc Garry

 • Eddy Eerdekens

  Hier liggen de brokstukken

 • Eddy Eerdekens

  Brokstukken nog altijd zichtbaar

  De satelliet pikt nog altijd een beeld op van de brokstukken. Het gaat dus niet om een eenmalige spotting.

 • Eddy Eerdekens

  Maleisië stuurt 6 schepen en 3 helikopters

  Maleisië stuurt 6 schepen en 3 helikopters naar het gebied waarin Australië brokstukken heeft gevonden die mogelijk afkomstig zijn van de verdwenen Boeing 777 van Malaysia Airlines. Australië stuurde zelf eerder al vliegtuigen en een schip naar de plaats van de vondst.

 • Eddy Eerdekens

  Dit is het zoekgebied

  Nadat de Australische kustwacht de satellietbeelden van de brokstukken vrijgaf (zie eerder in deze liveblog) stelde de dienst ook een kaart ter beschikking van het gebied waarin Australië zoekt naar het verdwenen vliegtuig.

  Gebied waarin Australië zoekt naar de verdwenen Boeing 777

  Gebied waarin Australië zoekt naar de verdwenen Boeing 777 © Amsa

Onze partners