Live HERLEES: 'Verdwenen Boeing gecrasht in zuidelijke Indische Oceaan en geen overlevenden'

22/03/14 om 07:33 - Bijgewerkt op 24/03/14 om 21:10

Tijdens een persconferentie heeft de premier van Maleisië, Najib Razak, aangekondigd dat satellietgegevens bevestigen dat de vermiste Boeing 777 in de zuidelijke Indische Oceaan is neergestort. 'We moeten aannemen dat vlucht MH370 verloren is en dat niemand aan boord het overleefd heeft', stond te lezen in een sms aan de nabestaanden.

HERLEES: 'Verdwenen Boeing gecrasht in zuidelijke Indische Oceaan en geen overlevenden'

© BELGAIMAGE

 • Annelies Van Erp

  Scepsis onder Chinese experten over Maleisische theorie

  Chinese experten hebben voorzichtig gereageerd op de beweringen van de Maleisische regering dat vlucht MH370 in het zuiden van de Indische Oceaan is gecrasht. Zonder wrakstukken zijn er geen bewijzen, luidde de commentaar van vaklui volgens de China Daily.

  "Er is nog aanzienlijk veel tijd nodig om de slotconclusie te verifiëren", zei luchtvaartexperte lWu Peixin in de krant. "Naast het satellietbedrijf Inmarsat, de Britse crashonderzoekers (AAIB) en de Maleisische regering heeft niemand solide bewijzen zoals wrakstukken gezien", klinkt het.

  De vice-hoofdredacteur van het vakblad voor Luchtvaart, Wang Ya'an, ziet ook geen "definitief resultaat" omdat duidelijke bewijzen ontbreken. "De Maleisische regering heeft niet verklaard hoe ze tot de slotsom is gekomen dat het toestel nog naar het zuiden vloog."

  De commentator voor militaire kwesties, Song Xiaojun, riep volgens de China Daily op om de satellietgegevens ook nog door andere specialisten te laten analyseren.

 • Annelies Van Erp

  Verdriet en woede bij nabestaanden (video)

  De familieleden van de passagiers van vlucht MH370 werden via een sms op de hoogte gebracht van het feit dat er geen overlevenden zijn. Ze reageerden erg emotioneel op het nieuws.

  Bekijk hier de beelden.

 • Annelies Van Erp

  China vraagt Maleisië alle mogelijke informatie en blijft verder zoeken

  China heeft Maleisië om "alle informatie en bewijzen" gevraagd die tot de slotsom hebben geleid dat vlucht MH370 in het zuiden van de Indische Oceaan is neergestort, zo heeft woordvoerder Hong Lei van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking gezegd.

  China schenkt "grote aandacht" aan de mededeling van de Maleisische premier Najib Razak dat de vlucht boven de Indische Oceaan is geëindigd. De woordvoerder beklemtoonde dat de Chinese zoektocht verder gaat en hoopt dat ook Maleisië en andere landen daarmee doorgaan.

 • Annelies Van Erp

  China vraagt Maleisië alle mogelijke informatie en blijft verder zoeken

  China heeft Maleisië om "alle informatie en bewijzen" gevraagd die tot de slotsom hebben geleid dat vlucht MH370 in het zuiden van de Indische Oceaan is neergestort, zo heeft woordvoerder Hong Lei van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking gezegd.

  China schenkt "grote aandacht" aan de mededeling van de Maleisische premier Najib Razak dat de vlucht boven de Indische Oceaan is geëindigd. De woordvoerder beklemtoonde dat de Chinese zoektocht verder gaat en hoopt dat ook Maleisië en andere landen daarmee doorgaan.

 • Annelies Van Erp

  Gevoelige Amerikaanse onderwatermicrofoon zoekt zwarte doos

  Een in het water voortgetrokken zoekapparaat van de Amerikaanse marine is op zoek naar de zwarte doos van de neergestorte Boeing van Malaysia Airlines, zo heeft het Pentagon bekendgemaakt.

  De detector is een soort zeer gevoelige onderwatermicrofoon die signalen ('pings') tot op 6.000 meter diepte herkent. Indien de crashzone van vlucht MH370 wordt ontdekt, biedt het apparaat een "duidelijk voordeel" bij het zoeken naar de zwarte doos, klinkt het.

  Aan boord van elk commercieel vliegtuig bevinden zich twee zwarte dozen die zich slechts dertig dagen opmerkzaam maken. Intussen is die tijd gehalveerd tot twee weken en wordt het een gevecht tegen de tijd.

 • Annelies Van Erp

  Tumult onder familieleden van Chinese inzittenden

  Familieleden van de Chinese inzittenden van de verdwenen Boeing van Malaysia Airlines hebben woedend en ontsteld gereageerd op de aankondiging dat de machine is neergestort. In het hotel Lido in Peking, waar zij werden geïnformeerd dat er geen overlevenden zijn, kwam het aansluitend tot tumult tussen familieleden en verslaggevers.

  Woedende familieleden gingen tekeer tegen wachtende mediamensen. Die hadden de zaal belegerd waar de families het schokkende bericht kregen en rouwden. Een vrouw sloeg onthutst met haar handtas op een camera. "Scheer je weg", tierde ze.

  Eerder waren meerdere familieleden met gezichten vol tranen uit de zaal gekomen en door reporters achtervolgd. Sommigen stortten voor de lopende camera's in.

  De verwanten waren reeds voor de persconferentie van de Maleisiche premier Najib Razak in het hotel ervan op de hoogte gebracht dat de Boeing 777-200 was gecrasht. Enkelen reageerden met schreeuwen en luid gehuil. Meerderen dienden met ziekenwagens worden afgevoerd.

 • Wided Bouchrika

  Inmarsat moest satellietgegevens eerst grondig controleren

  Inmarsat, dat de satellietgegevens bezorgde, zegt dat de nieuwe berekening over heel wat meer data ging. Gegevens over wat bijvoorbeeld andere vliegtuigen op het moment van de verdwijning van MH370 deden. Die gegevens moesten eerst grondig worden nagekeken voor ze publiek konden worden gemaakt.

 • Wided Bouchrika

  Een overzicht van de recente ontwikkelingen in de zoektocht naar MH370

  Een overzicht van de ontwikkelingen in de zoektocht naar de vermiste Boeing 777, maandag 24 maart:

  - De eerste minister van Maleisië heeft aangekondigd dat nieuwe satellietgegevens geanalyseerd door Britse luchtvaartexperts, aantonen dat vlucht MH370 in de Indische Oceaan is neergestort. In een korte persconferentie zei Najib Razak dat het 'met groot verdriet en spijt is dat hij moet melden dat (...) vlucht MH370 in de zuidelijke Indische Oceaan is geëindigd.'

  - Malaysia Airlines berichtte de nabestaanden dat moest worden aangenomen dat het vliegtuig verloren was en dat niemand aan boord het overleefd had. 'Al het bewijs dat suggereert dat de Boeing 777 neergestort is in de zuidelijke Indische Oceaan, moet nu aanvaard worden.' De briefing gebeurde in een hotel in Peking, enkele minuten voor de wereldpers werd ingelicht door de premier.

  - De Australische Maritieme Veiligheidsautoriteit (AMSA) schreef in een bericht op haar website dat de zoektocht van maandag 24 maart zonder resultaat werd afgesloten. Twee handelsschepen blijven wel ter plaatse in de zone waar brokstukken werden gesignaleerd. Een eerste militair schip, de HMAS Success, is onderweg. De schepen trachten de brokstukken te recupereren.

  - Tony Abbott, de eerste minister van Australië, heeft bevestigd dat het Royal Air Force P-3 Orion vliegtuig nieuwe brokstukken - andere dan de Chinese - in de zuidelijke Indische Oceaan heeft opgemerkt.

  - Chinese zoekvliegtuigen namen foto's van vreemde objecten in de zuidelijke Indische Oceaan.

 • Wided Bouchrika

  Voorlopig nog geen brokstukken gerecupereerd

  Voorlopig werden de brokstukken, die door China en Australië op maandag 24 maart werden opgemerkt, nog niet gerecupereerd.

  De Australische Maritieme Veiligheidsautoriteit (AMSA) zegt dat de zoektocht van vandaag werd afgesloten zonder resultaat. De organisatie publiceerde een bericht over de zoektocht op haar website, voor de persconferentie van de Maleisische premier begon.

  In het gebied waar de objecten werden opgemerkt, zijn wel nog twee handelsschepen aanwezig en het militaire schip HMAS Success van de Australische marine is bijna ter plaatse.

  Er is meer zichtbaarheid nu de weersomstandigheden in de regio verbeterd zijn.

 • Wided Bouchrika

  Premier vraagt media privacy nabestaanden te respecteren

  Familieleden die het nieuws te horen kregen in Peking worden opgevangen door de aanwezige paramedici. Ondertussen arriveerde meer politie ter plaatse om de situatie onder controle te houden.

  De premier Najib Razak vraagt de media 'de privacy van de nabestaanden te respecteren in deze moeilijke tijden.'

 • Wided Bouchrika

  Vliegtuig stortte neer in zuidelijke Indische Oceaan

  Experten van het Verenigd Koninkrijk hebben de eerste minister van Maleisië verteld dat satellietsignalen meer duidelijkheid hebben geboden over de route die de Boeing 777 heeft gevolgd.

  Zij besloten dat MH370 langs de zuidelijke corridor vloog en dat de laatste locatie in de zuidelijke Indische Oceaan was. Dat zegt premier Najib Razak.

  'Deze avond werd ik gebrieft door vertegenwoordigers van de UK Air Accidents Investigation Branch (AAIB). Inmarsat, dat de satellietdata leverde die de noordelijke en zuidelijke corridors aanduidden, heeft verdere berekeningen gemaakt. Met behulp van een analyse die nooit eerder bij een onderzoek van dit type gebruikt werd, hebben ze meer duidelijkheid kunnen scheppen over de gevolgde koers van MH370.'

  'Gebaseerd op de nieuwe analyse, hebben Inmarsat en de AAIB besloten dat MH370 langs de zuidelijke corridor gevlogen heeft en dat de laatste positie in het midden van de Indische Oceaan, ten westen van Perth, lag.'

  'Het gaat daarbij over een afgelegen locatie, ver weg van welke landingsbaan ook. Daarom moet ik u met groot verdriet en spijt, volgens die nieuwe data, informeren dat vlucht MH370 in de Indische Oceaan eindigde', aldus Razak.

  Morgen volgt een persconferentie met meer details.

 • Wided Bouchrika

  Volg de persconferentie over de vermiste Boeing 777 LIVE

  De premier van Maleisië, Najib Razak heeft aangekondigd een persconferentie te geven over nieuwe ontwikkelingen in verband met de vermiste vlucht MH370. Volg het hier LIVE.

 • Wided Bouchrika

  'We moeten aannemen dat niemand aan boord van MH370 het overleefd heeft'

  Het volgende SMS-bericht werd naar de familieleden gestuurd: 'Tot grote spijt van Malaysia Airlines moet worden aangenomen dat vlucht MH370 verloren is en dat niemand aan boord het overleefd heeft. Zoals u het komende uur zal horen van de eerste minister van Maleisië, moeten we nu al het bewijs aanvaarden dat suggereert dat het vliegtuig is neergestort in de zuidelijke Indische Oceaan.'

 • Wided Bouchrika

  Paramedici naar briefing familieleden gestuurd

  Paramedici zijn naar het hotel in Peking gestuurd waar de spoedbriefing voor de familieleden van de vermiste passagiers nog moet beginnen. Dat schrijft Jonathan Samuels van Sky News Australia op Twitter.

 • Wided Bouchrika

  Vliegtuigen verlaten zoekgebied

  Alle vliegtuigen hebben ondertussen het zoekgebied in de zuidelijke Indische Oceaan verlaten. Het gaat over een zone van 23.000 vierkante kilometer. Twee handelsschepen blijven in het gebied en het eerste militaire schip, de HMAS Success van de Australische marine zou er binnen enkele uren aankomen.

 • Wided Bouchrika

  Familie vermiste passagiers vliegen naar Australië

  Het begint er steeds meer op te lijken dat er een grote doorbraak in de zoektocht naar de vermiste Boeing 777 is.

  Voor de familieleden van de passagiers van MH370 zouden nu vluchten naar Australië geboekt zijn. Dat meldt Sky News.

 • Wided Bouchrika

  Premier Maleisië kondigt dringende persconferentie aan over vermiste Boeing 777

  Familieleden van de 239 passagiers van de vermiste Boeing 777 zijn voor een noodvergadering bijeengeroepen.

  De premier van Maleisië, Najib Razak heeft aangekondigd kort daarna een persconferentie te geven over nieuwe ontwikkelingen in verband met de vermiste vlucht MH370. Dat zal om 15u Belgische tijd zijn in het Putra World Trade Centre in Kuala Lumpur.

 • Wided Bouchrika

  MH370 was eerste niet-begeleide vlucht copiloot

  Malaysia Airlines maakte tijdens een briefing bekend dat MH370 de eerste vlucht was waarbij de copiloot 'zonder begeleiding' vloog.

  De 27-jarige copiloot Fariq Abdul Hamid zou de eerste proeven met het 777-model goed doorstaan hebben. De eerste vijf vluchten van een Eerste Officier in een nieuw vliegtuigmodel worden altijd uitgevoerd onder toezicht van een 'controlecopiloot'.

  De voorzitter van de luchtvaartmaatschappij, Ahmad Jauhari Yahya, meldde tijdens een persconferentie dat de maatschappij geen problemen zag met de copiloot. De piloot van de Boeing 777, Zaharie Ahmad Shah, was zelf een ervaren controleur. Eigenlijk vloog de copiloot dus nog steeds samen met een toezichthouder, meldt de voorzitter.

  De copiloot en piloot liggen onder vuur sinds de Maleisische autoriteiten gezegd hebben dat de verdwijning van vlucht MH370 te wijten is aan een bewuste handeling vanuit de cockpit.

 • Wided Bouchrika

  Australische premier Tony Abbott over de opgemerkte objecten

  De Australische premier Tony Abbott heeft bevestigd dat het marineschip HMAS probeert om de twee nieuwe objecten te recupereren. De ronde en rechthoekige voorwerpen werden op ongeveer 2500 kilometer ten zuidwesten van Perth opgemerkt door het Australische zoekvliegtuig Royal Air Force P-3 Orion.

  Abbott waarschuwt in een mededeling in het parlement (video) dat de mogelijkheid bestaat dat de voorwerpen geen verband hebben met het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines, maar hij hoopt het 'tragische mysterie' te kunnen helpen oplossen.

Onze partners