Live Herlees Verdwenen Boeing: 'Alle pistes worden nog onderzocht: sabotage of ontvoering zijn niet uit te sluiten'

25/03/14 om 09:05 - Bijgewerkt om 16:45

Het sinds 8 maart vermiste toestel van Malaysia Airlines zou tussen 7,5 en 8,5 uur na de start in Kuala Lumpur gecrasht zijn. 'Net zolang er brandstof aan boord was', aldus de minister van Verkeer. Maar het blijft een groot mysterie waarom het toestel van zijn koers naar Peking is afgeweken en in de tegenovergestelde richting verder vloog.

Herlees Verdwenen Boeing: 'Alle pistes worden nog onderzocht: sabotage of ontvoering zijn niet uit te sluiten'

© Reuters

 • Annelies Van Erp

  Zwarte doos is oranje en bestaat uit 2 aparte delen

  Zo lang de zwarte doos niet is gevonden, kan alleen gespeculeerd worden over de oorzaak van het ongeluk. Maar het wordt een race tegen de tijd, want de levensduur van de batterij van de zwarte doos is slechts 30 dagen. Ondertussen zijn al zeventien dagen verstreken.

  De zwarte doos, die eigenlijk oranje is, bestaat uit twee aparte delen. De voice recorder enerzijds neemt alle geluiden op uit de cockpit. Zo ook de conversaties tussen de piloten.

  De flight data recorder houdt alle vluchtgegevens van de laatste 25 uur bij.

 • Annelies Van Erp

  Zoekapparaat zwarte doos bereikt locatie op 5 april

  Een zoekapparaat van de Amerikaanse marine dat helpt de zwarte doos van het vermiste vliegtuig terug te vinden, zou de zoekplaats op 5 april bereiken.

  De detector is een soort gevoelige onderwatermicrofoon die signalen ('pings') tot op 6.000 meter diepte herkent.

 • Annelies Van Erp

  'Vlucht is tussen 7,8 en 8,5 uur na vertrek in Kuala Lumpur gecrasht'

  Het sinds 8 maart vermiste toestel van Malaysia Airlines is naar mening van de Maleisische onderzoekers tussen 01.11 en 02.15 uur Belgische tijd in de Indische Oceaan neergestort. Dat blijkt uit data van de Maleisische minister van Verkeer Hishammuddin Hussein. De vlucht zou dan tussen 7,5 en 8,5 uur na de start in Kuala Lumpur gecrasht zijn. Net zolang er brandstof aan boord was, aldus de minister.

  Het blijft een mysterie waarom het toestel van zijn koers naar Peking is afgeweken en in de tegenovergestelde richting verder vloog. De zoektocht loopt voort, zei politiechef Khalid Abu Bakar. "Ik bevind me niet in de positie om resultaten te presenteren, dat zou verder onderzoek kunnen belemmeren", zei hij.

  De pistes van sabotage en ontvoering worden nagegaan. Een technisch probleem wordt echter ook niet uitgesloten.

 • Annelies Van Erp

  Chinese president stuurt gezant naar Maleisië

  De Chinese president Xi Jinping stuurt een gezant naar Kuala Lumpur. Hij moet de Maleisische autoriteiten consulteren en zich bezig houden met de zaak van de verdwenen Boeing van Malaysia Airlines. Dat heeft het officiële persbureau Xinhua gemeld.

  Van de 239 inzittenden van de neergestorte Boeing kwamen er meer dan 150 uit China.

 • Annelies Van Erp

  In beeld: Nabestaanden protesteren voor Maleisische ambassade

  In Peking protesteerden ongeveer honderd familieleden van de Chinese passagiers van de verdwenen Boeing. Ze gooiden met flessen en probeerden zelfs de ambassade binnen te dringen. "Leugenaars", schreeuwden ze. "Vertel ons de waarheid. Breng onze geliefden terug", klonk het. De politie moest tussenkomen, maar wist de rust te bewaren.

  De groep is niet tevreden met de vage conclusies die de Maleisische overheid eerder trok. Volgens nieuwe gegevens is de Boeing neergestort in de zuidelijke Indische Oceaan en zijn er geen overlevenden.

  Bekijk hier de foto's.

 • Annelies Van Erp

  'Onderzoekers focussen zich op zelfmoordtheorie'

  Het team dat het mysterie rond de boven de Indische Oceaan gecrashte Maleisische Boeing onderzoekt, denkt dat iemand bewust het toestel heeft laten neerstorten. Dat heeft de Britse krant Daily Telegraph gemeld op gezag van "bronnen dichtbij het onderzoek".

  Blijkbaar was vlucht MH370 van Malaysia Airlines op zelfmoordmissie, kreeg de krant van "welgeplaatste bronnen" te horen. Het onderzoeksteam denkt dat geen enkel defect of een brand de ongewone vlucht van het toestel of het uitvallen van het communicatiesysteem kon veroorzaken. Analyse van de route, de signalen en communicatie tonen aan dat de Boeing op een "rationele manier" vloog. De onderzoekers denken daarom dat "dit een bewuste daad was van iemand aan boord die gedetailleerde kennis moet hebben gehad van wat er te doen stond", tekende de Telegraph uit officiële bron op.

 • Annelies Van Erp

  Zoektocht stopgezet door slechte weer

  De zoektocht naar het vermiste Maleisische vliegtuig MH370 is stopgezet. Het slechte weer in het zuiden van Indische Oceaan maakt het onmogelijk om er schepen te laten zoeken. Dat melden de Australische maritieme autoriteiten.

  De Maleisische premier Najib Razak vertelde gisteren dat de Britse dienst die vliegtuigongelukken onderzoekt hem had geïnformeerd dat de Britse satellietoperator Inmarsat nieuwe berekeningen had uitgevoerd op opgevangen data. Dankzij deze analyse, die tevoren nooit bij een onderzoek van dit soort is gebruikt, concludeerden Inmarsat en de AAIB dat de Boeing over de zuidelijke corridor van de Indische Oceaan vloog.

  De laatste positie is een regio in het midden van de Indische Oceaan ten westen van het Australische Perth opgevangen, ver van elke landingsmogelijkheid. Maandag ging een grote internationale zoektocht op zee en in de lucht van start en dat leverde nieuwe beelden op van drijvende voorwerpen. Maar harde wind, hevige regenval en laaghangende bewolking weerhielden zowel schepen als vliegtuigen ervan dicht in de buurt van de vindplaats te komen. De plaats waar gezocht wordt, bevindt zich op zo'n 2.500 kilometer ten zuidwesten van Perth. Er is nergens een landingsbaan in de buurt.

Onze partners