Live HERLEES Slotdebat: Donald Trump laat in het midden of hij verkiezingsuitslag zal aanvaarden

20/10/16 om 00:11 - Bijgewerkt om 05:48

Het slotdebat tussen Donald Trump en Hillary Clinton werd klassieker dan de vorige debatten. Het ging ergens over. Trump, die wegdeemstert in de peilingen, probeerde het tij te keren. Maar Clinton ging ook in de aanval. Volg het live.

HERLEES Slotdebat: Donald Trump laat in het midden of hij verkiezingsuitslag zal aanvaarden

© REUTERS

 • Rudi Rotthier

  Overzicht: 'zo een gemene vrouw'

  Donald Trump wist dat hij het debat fors moest winnen om het tij te keren. Dat deed hij niet. Hij verloor op punten.

  Lees hier wat er tijdens het debat gaande was.

  Donald Trump en Hillary Clinton na hun debat

  Donald Trump en Hillary Clinton na hun debat © REUTERS

 • Rudi Rotthier

  Hillary won, volgens CNN-peiling

  CNN peilt bij tv-kijkers wie het debat won. Zoals steeds keken meer Democraten dan Republikeinen wat het resultaat volgens de zender licht vertekent.

  52 procent gaf Hillary Clinton gewonnen, tegen 39 procent Donald Trump.

  Dit is, wat deze peiling betreft, het beste resultaat dat Trump behaald heeft in de drie debatten.

 • Rudi Rotthier

  'Wat een gemene vrouw'

  Ze krijgen elk een minuut om te besluiten, maar dat voegt niet veel meer toe. Dit was een vrij klassiek debat. Het was af en toe "bijna normaal", zegt Chuck Todd van NBC na afloop.

  Trump deed het naar zijn normen niet slecht, maar Clinton werd nooit uit haar evenwicht gebracht, zelfs niet toen het over haar Foundation en potentiële corruptie ging.

  Helemaal aan het eind, tijdens een antwoord van Clinton over sociale zekerheid, wierp Trump enkele keren tussen: "Such a nasty woman", wat een gemene vrouw.

 • Rudi Rotthier

  Syrië, uitkeringen, staatsschuld...

  Het debat loopt al naar zijn einde. Trump blijft Hillary aanvallen, maar zij pareert vrij gemakkelijk. HIj wil de groei zodanig aanzwengelen dat hij ondanks massale belastingverlagingen toch het deficit verkleint.

  Ze geeft hem af en toe een speldeprik. Zoals: de helft van de illegale migranten betaalt federale belastingen. Dat is meer dan wat Donald Trump betaalt.

  Trump doet het al bij al vrij goed, hij kan zijn stokpaartjes berijden, maar forse winst is dit zeker niet.

 • Rudi Rotthier

  Trump: 'ik zal zien of ik het kiesresultaat aanvaard'

  Wallace vraagt of Trump, zoals zijn dochter en zijn vicepresidentskandidaat, het resultaat van de verkiezingen zal aanvaarden?

  "Ik zal het dan beslissen", zegt hij eerst. "Ik zal het je dan vertellen".

  De verkiezingen zijn in die zin al frauduleus, zegt hij, dat ze nooit had mogen deelnemen.

  Clinton is weer grappig.

  Bij hem is alles frauduleus, zegt ze. Toen hij met The Apprentice drie jaar geen Emmy won, noemde hij die verkiezing frauduleus.

  Trump: "Ik had moeten winnen".

  Clinton: "Het is misschien grappig, maar het is ook heel ernstig. Het toont aan dat hij niet geschikt is voor de baan."

 • Rudi Rotthier

  Grappig moment tussendoor: over Trumps Chinees staal

  Trump begint een heel verhaal over zijn hotel in Las Vegas.

  "Gebouwd met Chinees staal", werpt Clinton tussen.

  De zaal, die aangemaand is stil te blijven, kan een lach niet onderdrukken.

 • Rudi Rotthier

  Trump: vrouwen werden door Hillary's campagne opgejut

  Chris Wallace brengt de beschuldgigingen van vrouwen tegen Trump ter sprake.

  "Die verhalen zin grotendeels ontkracht", aldus Trump. "Ik ken die mensen niet. Ik heb het gevoel dat haar campagne dit deed".

  Intussen hebben 10 vrouwen getuigd dat Trump zich tegenover hen ongewenste intimiteiten veroorloofde.

  Clinton wijst op het patroon, en dat hij naderhand zei dat de vrouwen niet mooi genoeg waren om door hem lastiggevallen te worden.

  Trump heeft een gegeneerde Wallace al twee keer gecompimenteerd met een vraag. Niet in dit geval.

  "Niemand heeft meer respect voor vrouwen dan ik", zegt hij - voor de eerste keer nu. En dat hij liever over Islamitische Staat wil praten.

 • Rudi Rotthier

  Economie: hard tegen onzacht

  Een vraag over de economische plannen mondt algauw uit in een uitwisseling over vrijhandel. Trump argumenteert dat andere landen het beter doen dan de VS. Clinton verwijt hem dat hij zelf banen exporteerde naar Mexico en China.

  Hij komt terug op zijn verwijt uit de vorige debatten: waarom heeft ze haar plannen de vorige 30 jaar niet uitgevoerd?

  Zij geeft af op zijn scheldpartij tegen Miss Universe en vergelijkt het met haar opwachting op een VN-conferentie waar ze vrouwenrechten gelijkstelde met mensenrechten.

  Waarna hij: ik zal het land zo goed maken dat, geloof ik, zelf jij er trots op zult zijn.

 • Rudi Rotthier

  Migratie: de muur! Poetin?

  Ook over migratie liggen de lijnen vast. Trump verwijt Clinton dat ze amnestie voor illegalen voorstaat. Clinton argumenteert dat legalisering de problemen kan oplossen, terwijl Trump met zijn uitzettingspolitiek "het land zullen verscheuren" en in ieder geval families zullen verscheuren.

  Wallace confronteert Clinton met haar door WikiLeaks gelekte uitspraak dat ze droomt van een hemisfeer met open grenzen.

  Dat is uit de context gehaald, zegt ze, het ging over energie. En ze gaat in de aanval. Zal Trump eindelijk toegeven dat de Russische president Poetin achter de lekken zit, en de verkiezingen wil beïnvloeden?

  Trump wijst erop dat ze het onderwerp veranderde om te verdoezelen dat ze open grenzen voorstaat.

  Clinton gaat door op Poetin: "Hij wil liever een marionet als president van de VS".

  Trump: "Jij bent de marionet".

  Hij weigert Poetin de schuld te geven, maar veroordeelt in het algemeen buitenlandse inmenging van wie ook in de Amerikaanse verkiezingen.

 • Rudi Rotthier

  Het gaat ergens over!

  Chris Wallace houdt woord. Het gaat ergens over. Na de rechtbank komt abortus ter sprake. Trump wil niet zeggen dat hij het nationaal recht op abortus zal terugschroeven. Maar als hij 2-3 anti-abortusrechters zal aanstellen, zal abortus "vanzelf" terug de bevoegdheid worden van de staten, aldus Trump. Clinton neemt de verdediging van de huidige wetgeving op zich, en ook de verdediging van late abortussen.

  Trump: "Als je volgt wat Hillary zegt, kun je de baby in de negende maand uit de baarmoeder halen. Daar ben ik het niet mee eens".

  Clinton: "Dat is niet wat gebeurt. Je zou sommige van de vrouwen moeten ontmoeten".

  Het is geen thema waarmee de twee geen stemmen halen. Dit is voor de al overtuigde aanhang.

 • Rudi Rotthier

  En we zijn begonnen

  Het begint met een vraag over het hooggerechtshof. Hillary Clinton mag als eerste antwoorden. Ze wil een rechtbank "die aan de kant staat van de Amerikanen, en niet van de grote bedrijven en de rijken".

  Ze noemt vrouwenrechten en holebirechten, de abortuswetgeving.

  Trump noemt "het recht op leven" (anti-abortus) en respect voor de grondwet als criteria bij de keuze van nieuwe rechters.

  Sinds Antonin Scalia eerder dit jaar overleed, zijn er slechts 8 en geen 9 leden van het hooggerechtshof. De volgende president zal minstens een nieuwe rechter moeten vinden, wellicht meerdere.

 • Rudi Rotthier

  Nog snel reclame

  De Amerikaanse tv-stations, die het debat uitzenden, lassen nog snel een reclamepauze in. Het volgende anderhalf uur moeten ze zonder publiciteit doorkomen.

 • Rudi Rotthier

  Beroemde gasten: halfbroer Obama door Trump uitgenodigd

  Een van de gasten tijdens het debat is Malik Obama, de Keniaanse halfbroer van de president. Malik ondersteunt Trump.

  In het kamp van Clinton zit Kareem Abdul-Jabbar op de eerste rij, de legendarische basketster. Dat kan voor problemen zorgen op de volgende rijen, schrijft The Guardian, want klein is Kareem niet.

 • Rudi Rotthier

  Hillary Clinton weet welke onderwerpen worden aangesneden

  Moderator Chris Wallace heeft blijkbaar de thema's van vannacht doorgegeven aan de kandidaten. Het kamp van Hillary Clinton laat weten welke 6 thema's (telkens 15 minuten) ter sprake zullen komen. Daarbij de overheidsschuld (met daaraan gekoppeld uitkeringen), migratie (Trumps muur! is nog nauwelijks ter sprake gekomen tijdens vorige debatten), buitenlands beleid, het hooggerechtshof, de economie en de geschiktheid van de kandidaten om president te zijn.

 • Rudi Rotthier

  Antisemitisme, onder meer tegen journalisten, neemt toe

  Volgens The Atlantic werden tussen augustus 2015 en juli 19.000 antisemitische tweets uitgestuurd naar joodse journalisten in de VS. Die boodschappen waren afkomstig van 1.6000 accounts, en bevatten doodsbedreigingen en verwijzingen naar de Holocaust.

  In het algemeen is er in de VS een toename van antisemitisme, onder invloed van de alt-right, een groepering die nu Donald Trump heeft omarmd. En Trump (wiens oudste dochter joods is) omarmt tot op zekere hoogte de groepering. Hij koos als campagneleider Steve Bannon, die via zijn site Breitbart de alt-right een platform bood.

  Een deel van de dreigboodschappen is in elk geval afkomstig van aanhangers van Trump.

 • Rudi Rotthier

  Trump: welke ministers hadden jullie gewenst?

  De correspondentie die Trump uitstuurt, of die namens hem wordt uitgestuurd, biedt altijd verrassingen. Zo roept hij vandaag zijn aanhangers op om hem voorstellen te doen voor zijn regering. Mensen kunnen hun voorkeuren insturen voor de verschillende ministers.

  Een paar dagen geleden werd via WikiLeaks bekend dat Citibank in 2008 Barack Obama een lijst met ministers voorlegde. Nogal wat van de kandidaten van Citibank werden inderdaad minister.

 • Rudi Rotthier

  Roger Ailes 'heeft zijn buik vol van Trump'

  Volgens New York Magazine, dat doorgaans goed ingelicht is over Roger Ailes, de ontslagen baas van Fox News, is de vriendschap tussen Ailes en Donald Trump bekoeld. Ailes was eerst betrokkken bij de debatvoorbereiding van Trump, maar de twee praten niet langer. Volgens New York Magazine leerde Ailes dat Trump zich niet kan focussen en dat hem van advies voorzien neerkwam op tijdverlies. "De debatvoorbereiding leidden nergens heen".

  Vanity Fair geeft de versie vanuit het Trumpkamp. "Zelfs voor het tweede debat bleef Ailes maar ratelen over zijn verhalen uit de oude doos, terwijl hij verondersteld werd Trump voor te bereiden".

  Welke versie er ook klopt: Ailes is volgens beide magazines niet langer betrokken bij de campagne van Trump.

  Roger Ailes, ex-baas van Fox News

  Roger Ailes, ex-baas van Fox News © REUTERS

 • Rudi Rotthier

  Peilingen: Hillary Clinton ligt ruim voor

  Het "gemiddelde van nationale peilingen", zoals de naam het zegt een verrekening van meerdere polls, geeft Hillary Clinton een voorsprong van 7 procent op Donald Trump.

 • Rudi Rotthier

  Protest in Las Vegas

  Zoals altijd als Trump opdaagt, is er protest - voor en tegen.

  De tegenstanders bouwden een muurtje rond zijn hotel in Las Vegas.

  Protest aan het Trump International Hotel in Las Vegas, kort voor het debat in die stad van start gaat

  Protest aan het Trump International Hotel in Las Vegas, kort voor het debat in die stad van start gaat © REUTERS

 • Rudi Rotthier

  R.E.M. doet duit in het zakje

  R.E.M., dat zal niemand verwonderen, is niet opgezet met de kandidatuur van Donald Trump. In het heetst van de strijd geeft de band een onbekende live-opname vrij van World Leader Pretend.

  R.E.M.

  R.E.M. © Facebook

Onze partners