Live Herlees Republikeinen winnen meerderheid in de Senaat: 'Bloedbad' is groter dan verwacht

04/11/14 om 20:13 - Bijgewerkt op 05/11/14 om 09:56

In tussentijdse verkiezingen, die ook een populariteitspoll waren voor president Obama, hebben de Republikeinen fors gewonnen. Ze behaalden de meerderheid in de Senaat. Misschien de voornaamste conclusie van deze verkiezingen: uit de exit polls blijkt dat de kiezers boos zijn op beide partijen, en somber gestemd zijn over de toekomst van het land.

Herlees Republikeinen winnen meerderheid in de Senaat: 'Bloedbad' is groter dan verwacht

© Reuters

 • Annelies Van Erp

  Einde liveblog

  Hier eindigen we deze liveblog. Bedankt voor het volgen.

 • Annelies Van Erp

  Senaat kleurt Rood

  Midterms 2014

  Midterms 2014 © Reuters

 • Annelies Van Erp

  Deze Amerikaanse presidenten -zonder meerderheid in Congres- gingen Obama voor

  Niet alleen de huidige Democratische president Barack Obama krijgt na de tussentijdse Congresverkiezingen van dit jaar af te rekenen met wat men in Frankrijk een "cohabitation" noemt, of een vijandige volksvertegenwoordiging. Enkele klinkende namen gingen hem vooraf.

  In 2006 ontnamen de kiezers de Republikeinse president George Walker Bush de Republikeinse meerderheid in beide kamers van het Congres, daarmee een twaalf jaar durende machtspositie brekend. De kiezers waren ontevreden over het beleid van Bush, in het bijzonder de oorlog in Irak, en over meerdere schandalen.

  Zijn voorganger Bill Clinton zag zijn Democratische partij in 1994 een verpletterende nederlaag lijden bij Congres- en gouverneursverkiezingen. Voor het eerst in veertig jaar veroverde de Grand Ole Party (GOP) de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en voor het eerst sinds 1987 ook in de Senaat. Dsesondanks raakte Clinton twee jaar later herkozen als president.

  Na zes jaar presidentschap liep de Republikeinse filmster Ronald Reagan in 1986 een zware nederlaag bij Congresverkiezingen op. De Democraten konden hun meerderheid in het Huis verder uitbouwen en de in 1980 verloren controle over de Senaat heroveren. Reagan kon grondwettelijk gezien geen derde ambtstermijn ambiëren.

  De Republikein Dwight D. Eisenhower en de Democraat Harry S. Truman raakten als president herkozen, niettegenstaande hun partij bij tussentijdse verkiezingen in respectievelijk 1954 en 1956 de meerderheid in hun Congres klinkend had verloren.

 • Annelies Van Erp

  In het zuiden eerste zwarte Senator gekozen na de Burgeroorlog

  In de Amerikaanse staat South Carolina hebben de kiezers een zwarte verkozen om in de Senaat te zetelen.

  De 49-jarige Republikein Tim Scott behaalde volgens prognoses van de televisiestations een historische overwinning in de staat waar in 1861 de Secessieoorlog is uitgebroken. Hij was eigenlijk al Senator sinds 2013, maar dat was door zijn ontslagnemende voorganger af te lossen, zonder de stembus te passeren.

 • Annelies Van Erp

  Republikeinen veroveren gouverneurszetel in Illinois, de staat van Obama

  De Republikeinen hebben de gouverneurszetel veroverd in Illinois, de staat waar Democratisch president Barack Obama vandaan komt.

  Volgens CNN behaalde Republikeins uitdager Bruce Rauner 51 procent en de regerende Democratische gouverneur Pat Quinn 46 procent. Obama is weliswaar in Hawaï geboren, maar vond zijn politieke heimat in Chicago.

 • Annelies Van Erp

  Zelfs het Empire State Building kleurt rood

 • Annelies Van Erp

  De Republikeinse machtsovername in de Amerikaanse Senaat bij de tussentijdse verkiezingen betekent een afwijzing van het falend beleid van (Democratisch) president (Barack) Obama, zo zegt de Grand Ole Party.

  'De Republikeinen zijn de kans gegeven het land in een betere richting te sturen. Het Republikeinse Huis en de Senaat zijn bereid om naar het Amerikaanse volk te luisteren. Wij hopen dat president Obama dat ook zal doen', zei partijvoorzitter Reince Priebus.

 • Annelies Van Erp

  Republikeinen winnen cruciale zetel in Arkansas

  De Republikeinen hebben bij de verkiezingen voor de Senaat in de Verenigde Staten een belangrijke overwinning behaald in de staat Arkansas, waar de Democratische oud-president Bill Clinton vandaan komt.

  De Republikein Tom Cotton haalde het van de zetelende Democratische senator Mark Pryor, zo berichtten tv-zenders CNN en Fox News.

 • Annelies Van Erp

  Opnieuw een George Bush verkozen in Texas

  In de zuidelijke Amerikaanse staat Texas is een nieuwe George Bush verkozen.

  De 38-jarige George Prescott Bush is immers verkozen tot land commissioner, een weinig gekende maar machtige functie. De advocaat uit Fort Worth is ook de eerste politicus uit de dynastie-Bush die bij zijn eerste deelname aan verkiezingen ook wint, merkt de Amerikaanse pers op.

  George Prescott Bush is de zoon van de vroegere gouverneur van Florida Jeb Bush. Hij geldt als een mogelijke kandidaat voor het Witte Huis in 2016.

 • Annelies Van Erp

  New York stuurt jongste vrouw ooit naar het Congres

  Een Republikeinse van dertig jaar is de jongste vrouw ooit geworden om in het Amerikaans Congres te zetelen. Elise Stefanik zal in het Huis van Afgevaardigden de staat New York vertegenwoordigen.

  Elise Stefanik werkte in het Witte Huis ten tijde van de Republikeinse president George W. Bush (2001-2009). Bij de Congresverkiezingen versloeg de advocate in een kiesdistrict voor het Huis van Afgevaardigden in het noorden van de staat New York de Democratische kandidaat, filmproducent Aaron Woolf.

  Stefanik wordt daarmee de jongste vrouwelijke Amerikaanse volksvertegenwoordiger. Het vorige record stond op naam van Democrate Elizabeth Holtzman. Zij werd in 1972 op 31-jarige leeftijd lid van het Huis.

 • Annelies Van Erp

  'Partijen hebben verplichting samen te werken'

  De fractieleider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, zegt dat de beide partijen 'de verplichting hebben samen te werken'.

  'Het is niet omdat we een tweepartijensysteem hebben dat we voortdurend met elkaar in conflict moeten liggen', zegt McConnell na zijn herverkiezing in Kentucky. McConnell, die de luis in de pels van president Barack Obama is geweest, zegt niettemin dat zijn campagne getuigde van een 'regering die niet langer vertrouwd wordt door het volk om zijn meest primaire behoeften te vervullen.'

 • Rudi Rotthier

  'Bloedbad'

  Verschillende commentatoren nemen de term 'bloedbad' in de mond. Verlies was verwacht, de partij van de president verliest bijna altijd in tussentijdse verkiezingen, maar de verliezen zijn groter dan verwacht. Op enkele kleine overwinningen na, zoals het gouverneursschap van Philadelphia, gingen de prijzen naar de Republikeinen. De president gaat een moeilijke tijd tegemoet.

 • Rudi Rotthier

  Obama: het licht is uit

  Er komt geen commentaar uit het Witte Huis, waar het licht is gedoofd...

  De president zou in de loop van woensdag de pers en het land toespreken..

  Intussen blijken de Republikeinen ook de open Senaatszetel van North Carolina van de Democraten overgenomen te hebben.

 • Rudi Rotthier

  Joni Ernst wint Senaatszit in Iowa, Republikeinen winnen meerderheid in Senaat

  De Amerikaanse zender ABC verklaart Joni Ernst tot winnaar in Iowa. De 44-jarige Ernst, een snel stijgende politieke ster, voerde campagne op haar Harley, ze had een honderdduizenden keer bekeken campagnefilmpje waarin ze er prat op ging dat ze varkens castreert. Ze won van een wat grijze Democraat.De Republikeinen winnen hiermee de meerderheid in de Senaat.

  Joni Ernst

  Joni Ernst © /

 • Rudi Rotthier

  Samenvatting

  In de Senaat staan de Republikeinen op één zetel van een meerderheid. Er is geen zetel meer die de Democraten kunnen bijwinnen, en er zijn er vijf die ze kunnen verliezen: Louisiana (in december), North Carolina, Virginia,Iowa en Alaska. In die races is het nek aan nek.

  Het Huis van Afgevaardigden blijft onder Republikeinse controle. En bij de gouverneurs is het beeld gemengd.

 • Rudi Rotthier

  Pat Roberts, die er niet woont, wint in Kansas

  De Republikein Pat Roberts wordt op zijn 78ste voor de vierde keer senator voor Kansas. De kiezers bleven massaal weg, tijdens de campagne was er nogal wat ongenoegen over het feit dat de senator geen woning meer heeft in de staat (wel een fauteuil bij vrienden), de senator heeft de computer nog niet ontdekt, maar uiteindelijk heeft Roberts het met ruime voorsprong gehaald van onafhankelijke Greg Orman. De enige kans op zetelverlies voor de Republikeinen is zo voor de Democraten verkeken.

  De Senaatszetels van Kansas zijn sinds de jaren 1930 in handen van Republikeinen.

 • Rudi Rotthier

  Democraten op de rand van de afgrond voor Senaat

  De Republikeinen hebben nog één ingewonnen zetel nodig om een meerderheid in de Senaat te krijgen.

  De Democraten krijgen een opdoffer in de staat Colorada die ze langzamerhand beschouwden als een staat die ze stevig controleerden. Maar de Democratische senator Mark Udall verloor er van Republikein Cory Gardner. Udall concentreerde zich zodanig op vrouwenrechten dat hij tot Mark Uterus werd omgedoopt. Ondanks die focus haalde hij dit keer minder stemmen van vrouwen dan bij zijn vorige verkiezing.

  De Democraten verliezen ook Montana, wat eerder in de lijn van de verwachtingen lag.

  Er komen nog enkele staten, zoals Iowa, Alaska en Virginia, waar Democraten het moeilijk hebben, terwijl zijzelf maar één Republikeinse zetel in het vizier hebben: de Republikeinse senator van Kansas, Pat Roberts.

 • Rudi Rotthier

  Louisiana eindigt voorlopig onbeslist

  In Louisiana is geen van de kandidaten voor een Senaatszetel erin geslaagd 50 procent van de stemmen te halen. Er komt een tweede ronde voor de twee topkandidaten op 6 december. Dat is vooral slecht nieuws voor uittredend Democratisch senator Mary Landrieu die het nu moet opnemen tegen één Republikein, Bill Cassidy, in plaats van twee.

 • Rudi Rotthier

  Mitch McConnell: overwinningsspeech

  De Republikein McConnell is voor de zesde keer verkozen als senator voor Kentucky. Hij is de leider van de Republikeinse Senaatsfractie, en wordt meerderheidsleider als de Republikeinen de meerderheid verwerven. Hij riep in zijn overwinningsspeech op tot samenwerking met de andere kant, de Democraten, de president.

Onze partners