Live Herlees Obama over illegalen: 'Kom uit de schaduw'

21/11/14 om 01:08 - Bijgewerkt om 03:07

In zijn langverwachte toespraak over migratie zei de Amerikaanse president Barack Obama dat miljoenen illegalen 'uit de schaduw' kunnen komen. Ze zullen 'niet worden gedeporteerd'. Maar ze krijgen geen burgerschap, want om dat mogelijk te maken moet het parlement een nieuwe wet stemmen. Met de nieuwe presidentiële regels kunnen plusminus 5 van naar schatting 11 miljoen illegalen 'zonder angst' in de VS blijven. De Republikeinen dreigen ermee dit presidentieel initiatief te blokkeren.

Herlees Obama over illegalen: 'Kom uit de schaduw'

© Reuters

 • Rudi Rotthier

  Einde van de live blog

  Op de Amerikaanse nieuwszenders wordt een welles-nietes uitgevochten tussen Democraten en Republikeinen. De president mag dit soort regels uitvaardigden, in afwachting dat de wet wordt aangepast, argumenteren de Democraten. Hij gedraagt zich als een dictator, een keizer, stellen Republikeinen, die de president willen terugfluiten. Hoe is nog niet zo duidelijk. Ze kondigen nieuwe wetsinitiatieven aan als het nieuwe parlement in januari bijeenkomt.

  Hiermee beëindigen wij onze liveblog. Bedankt om bij ons te volgen, en nog een rustige nacht.

 • Rudi Rotthier

  Prioriteiten?

  Niet iedereen is blij met het feit dat de grote netwerken de speech niet uitzonden.

 • Rudi Rotthier

  'Wij waren ook vreemdelingen'

  Het is een toespraak die nagelezen en geanalyseerd zal worden. Een combinatie van politieke argumentie (ja, zegt Obama herhaaldelijk, ik mag dit doen zonder steun van het parlement, dit is een wettelijk besluit) en emotioneel pleidooi. Neem het slot, gericht aan 'My fellow Americans': 'Wij waren ooit ook vreemdelingen. En of onze voorouders vreemdelingen waren die de Atlantische Oceaan overstaken, of de Stille Zuidzee, of de Rio Grande, we zijn hier alleen maar omdat dit land ons verwelkomde, en ons leerde wat het is een Amerikaan te zijn. Niet hoe we eruit zien, of wat onze familienamen zijn, of hoe we geloven. Wat van ons Amerikanen maakt is een gemeenschappelijk engagement - dat we als gelijken geboren zijn, en dat we allen een kans hebben om van ons leven te maken wat we willen'.

 • Rudi Rotthier

  57 procent steun

  De president mag dan zijn meerderheid in het parlement kwijt zijn, op dit punt heeft hij een meerderheid van Amerikanen achter zich. Volgens CNN steunen 57 procent van de ondervraagden enigszins of fel de maatregelen die de president uitvaardigt.

 • Rudi Rotthier

  Vurig pleidooi

  De toespraak duurde goed een kwartier en was behoorlijk passioneel. Obama pleitte bij zijn landgenoten, wees op de diepere gevoelens in dit 'land van migranten, land van wetten', waar iedereen zich ongemakkelijk voelt bij illegaliteit.

  'Zijn we een natie die de hypocrisie gedoogt waarbij arbeiders die ons fruit plukken en onze bedden opmaken, nooit op wettelijkheid mogen rekenen? Of zijn we een natie die hen een kans op verandering geven, de mogelijkheid om verantwoordelijkheid te nemen en hun kinderen een betere toekomst te bezorgen?'

  'Zijn we een natie die de wreedheid accepteert waarbij kinderen uit de armen van hun ouders worden gerukt? Of zijn we een natie die families hoog inschat, en er alles aan doet om ze samen te houden?'

 • Rudi Rotthier

  'Geen burgerschap'

  'We bieden het volgende aan: als je langer dan vijf jaar in dit land bent, als je kinderen hebt die Amerikaans staatsburger zijn of legaal in dit land verblijven, als je je registreert, geen criminele feiten hebt gepleegd en bereid bent je deel van de belastingen te betalen, dan kun je tijdelijk in dit land blijven, zonder schrik om gedeporteerd te worden. Je kunt uit de schaduw komen en in orde zijn met de wet'.

  'Laten we ook zeggen wat dit niet is. Dit geldt niet voor wie recent naar dit land kwam, of voor wie zal komen. Het geeft geen burgerschap, of het recht om permanent te blijven, of om dezelfde voordelen te krijgen die burgers krijgen. Alleen het Congress kan daarover beslissen. Al wat we zeggen: we gaan jullie niet deporteren.'

 • Rudi Rotthier

  'Uit de schaduw'

  Er komt geen amnestie, aldus de president, maar in afwachting van een wet die door het Congress moet goedgekeurd worden, zal hij de regels voor uitwijzing veranderen, zodat miljoenen illegalen niet langer bang moeten zijn en eindelijk 'uit de schaduw' kunnen komen.

 • Rudi Rotthier

  'Land van migranten, land van wetten'

  De president kondigt drie soorten maatregelen aan:

  -de grenscontroles versterken, zodat er minder illegalen binnenkomen, en degenen die wel binnenkomen sneller teruggestuurd kunnen worden.

  -het makkelijker maken voor hooggeschoolden om het land binnen te komen.

  -stappen ondernemen om de situatie van de miljoenen illegalen die er al zijn, dikwijls langdurig, te regelen.

 • Rudi Rotthier

  'Het systeem is stuk'

  'Het migratiesysteem is stuk', zo begint Obama, die opsomt wat er allemaal wel al is gebeurd. De illegale migratie uit Mexico is volgens hem gehalveerd.

 • Rudi Rotthier

  Energieke Obama

  Sinds de Democraten twee weken geleden tijdens verkiezingen een dreun kregen van de Republikeinen is de Democratische president Obama vol energie. Hij sloot een milieuakkoord met China. Hij verzette zich solide tegen een oliepijplijn uit Canada. En hij wil eigenhandig het migratieprobleem oplossen. Waar was deze Obama toen hij nog een meerderheid had in de Senaat?

 • Rudi Rotthier

  Witte Huis geeft hoofdpunten vrij

  Het Witte Huis geeft drie hoofdpunten vrij, in telegramstijl.

  De illegale migratie aan de grens aanpakken.

  Misdadigers aanpakken in plaats van families.

  Laat de illegalen bijdragen, door bijvoorbeeld belastingen te betalen.

 • Rudi Rotthier

  Een tv-nederlaag voor de president

  De grote zenders laten verstek gaan. ABC, CBS, NBC en Fox zullen de toespraak niet uitzenden. Ze valt tijdens een ratingsweek, en de fans zullen dus Grey's Anatomy, The Big Bang Theory, The Biggest Loser en Bones gewoon kunnen bekijken. De Spaanstalige zenders daarentegen geven present. De uitzending van de Latin Grammys wordt uitgesteld voor de speech.

 • Rudi Rotthier

  Om te beginnen, een overzicht

  Wie eerst wil weten wat er met deze toespraak op het spel staat, krijgt hier een overzicht.

Onze partners