Live HERLEES Hillary Clinton wint in Nevada, Trump overweldigt in South Carolina

20/02/16 om 21:43 - Bijgewerkt op 21/02/16 om 06:40

De Democratische caucus in Nevada is gewonnen door Hillary Clinton. In de staat South Carolina won Donald Trump de Republikeinse voorverkiezing met 10 procent voorsprong op Marco Rubio en Ted Cruz. Jeb Bush beëindigde na nog maar eens een tegenvallend resultaat zijn campagne.

HERLEES Hillary Clinton wint in Nevada, Trump overweldigt in South Carolina

© REUTERS

 • Rudi Rotthier

  Afgevaardigden in Nevada: 19 voor Clinton, 15 voor Sanders

  In Nevada wint Hillary Clinton voorlopig 19 afgevaardigden, tegen 15 voor Bernie Sanders (er moeten nog enkele afgevaardigden verdeeld worden). Dat brengt hun totaal na 3 verkiezingen voorlopig op 51 afgevaardigden elk. Maar Clinton ligt ver voorop bij de zogenaamde superafgevaardigden, partijbonzen die een stem krijgen. Ze heeft 449 superafgevaardigden tegen 19 voor Sanders, wat het voorlopig totaal volgens website RealClearPolitics op 500 voor Clinton brengt en op 70 voor Sanders. 2.382 afgevaardigden zijn nodig voor de nominatie bij de Democraten.

 • Rudi Rotthier

  Afgevaardigden: de voorlopige telling geeft er 44 aan Trump

  Er staan 50 afgevaardigden op het spel bij de Republikeinen in South Carolina. Trump heeft er al 44 van binnen, en CNN blijft voorspellen dat hij ze alle 50 zal binnenhalen. Met Iowa en New Hampshire erbij heeft Trump voorlopig 61 vertegenwoordigers op de Conventie waar de presidentskandidaat wordt genomineerd, tegen 11 voor Ted Cruz, 10 voor Marco Rubio, 5 voor John Kasich en 3 voor Ben Carson. Jeb Bush behaalde in New Hamsphire 4 vertegenwoordiers die nu dakloos zijn. Er zijn 1.237 afgevaardigden nodig om de nominatie binnen te halen dus Trump heeft nog wel wat weg af te leggen.

 • Rudi Rotthier

  Wie stopt Donald Trump?

  De rode loper ligt nu uit voor Donald Trump. Hij staat voor in de peilingen, hij heeft de komende week een traject met veel winst in het vooruitzicht. Wie kan hem nog stoppen?

  Trump groet supporters

  Trump groet supporters © REUTERS

 • Rudi Rotthier

  Bij het afscheid van Jeb Bush

  Jeb Bush maakte vannacht een einde aan zijn presidentscampagne. Hij vond nooit de juiste woorden om zijn campagne en een presidentschap aannemelijk te maken. Maar zijn slotwoorden waren indrukwekkend. Lees het hier.

  Jeb Bush en echtgenote Columba

  Jeb Bush en echtgenote Columba © REUTERS

 • Rudi Rotthier

  CNN: Trump wint alle kiesvertegenwoordigers

  Presidentsverkiezingen verlopen per staat. In voorverkiezingen wint een kandidaat volgens lokale regels kiesvertegenwoordigers, die men meeneemt naar de Conventie. In South Carolina krijgt degene die aan de leiding eindigt in een district alle kiespersonen van dat district. Zoals het er nu naar uitziet, bericht CNN, krijgt Trump alle 50 Republikeinse kiesvertegenwoordigers van de staat South Carolina. Tot dusver zijn er al 38 van de 50 officieel aan hem toegekend.

 • Rudi Rotthier

  Cruz prijst Bush, claimt onverwacht resultaat

  Ted Cruz prijst, zoals eerder Marco Rubio, maar niet Donald Trump, prijst Jeb Bush.

  Dit is een vreemde toespraak. De verliezer omschrijft zichzelf als de winnaar. Ted Cruz, die ontgoocheld moet zijn met zijn resultaat in een staat die op zijn maat gemaakt is, met 65 procent evangelische kiezers, doet toch alsof hij een onverwacht "merkwaardig resultaat" heeft gescoord. Hij gaat te keer tegen zijn bekende pispaal: het kartel van Washington. Zoals Rubio schetst hij zichzelf als de genomineerde. "We zijn de enige campagne die Donald Trump heeft verslagen en kan verslaan". In werkelijkheid valt het moeilijk voor te stellen dat Cruz met zijn score in South Carolina de nominatie zou winnen. Cruz ligt op dit ogenblik ongeveer 1.000 stemmen achter bij Rubio. Hij haalt minder stemmen dan andere conservatieven in vorige presidentiële cycli: Mike Huckabee of Newt Gingrich.

 • Rudi Rotthier

  Strijd om tweede plaats blijft spannend

  Donald Trump staat, met ruim 90 procent van de stemmen geteld, op 32,5 procent. Marco Rubio volgt met 22,5 procent, Ted Cruz is voorlopig derde met 22,3 procent, maar er wordt nog vooral geteld in 'evangelisch' gebied, wat Cruz kan helpen.

  Jeb Bush staat op 7,9 procent, John Kasich op 7,7 en Ben Carson op 7,2.

 • Rudi Rotthier

  Rubio als kandidaat van de regenboog

  Marco Rubio geeft weer, zoals in Iowa, een soort overwinningstoespraak. Hij staat voorlopig op de tweede plaats. Eerst looft hij Jeb Bush, zijn vroegere mentor, die net uit de race is gestapt. Toch afwachten hoe die lof valt: Bush voelde Rubio's kandidatuur als een dolk in de rug.

  Rubio stelt zich voor als de kandidaat van de mogelijkheden. Hij verwijst naar een zwart parlementslid dat als kind van een alleenstaande in armoede is begonnen, hij verwijst naar gouverneur Nikki Haley, geboren uit arme Indiase ouders, en hij verwijst naar zichzelf, zoon van een barman en een poetsvrouw. "Wij zijn geweest waar jullie zijn".

  Het is nu een race tussen drie kandidaten, aldus Rubio. "Deze staat heeft mij een nieuwe start gegeven op weg naar het Witte Huis".

 • Rudi Rotthier

  Trump: 'Een presidentscampagne is mooi - als je wint'

  Trump spreekt nu het land en zijn publiek toe. Hij laat zijn vrouw en zijn dochter even het woord voeren.

  Dan komt hij zelf op gang. Een presidentscampagne is "hard, gemeen en mooi... als je wint".

  Hij somt op wat hij als president zal doen. Iemand roept: 'De muur'.

  Trump begint een spelletje met het publiek: 'Wie betaalt ervoor?' Mexico, roepen de toehoorders.

  Trump somt zijn programma op, hij prijst Rubio en Cruz voor hun goede campagne. Nog geen woord over Bush.

  Dit is een triomfantelijke Trump. "Dit is een beweging", zegt hij. "We gaan het land beter maken dan het ooit geweest is. Want dat is het potentieel dat we hebben".

 • Rudi Rotthier

  Bush: vanavond slaap ik bij de vrouw die ik graag zie

  Jeb Bush, die doorgaans in zijn zinnen verdwaalt, eindigt zijn afscheidstoespraak mooi. "Vannacht slaap ik bij de beste vriend die ik heb, bij de liefde van mijn leven". Dat slapen is hem van harte gegund, maar dit zou wel eens het einde van een tijdperk en van een dynastie kunnen zijn.

  Aan het geld heeft het niet gelegen. Jeb Bush had, voor zijn SuperPAC en zijn eigen campagne ongeveer 150 miljoen dollar ingezameld. Een groot deel van dat geld is uitgegeven.

 • Rudi Rotthier

  Carson en Kasich gaan door

  Ben Carson, met plusminus 6 procent zesde en laatste, en John Kasich, vierde of vijfde met 8 procent, kondigen aan dat ze hun campagne verderzetten. Carson heeft nog geld over. Er wordt ook gezegd dat hij doorgaat om boeken te verkopen, of om Cruz te treffen. Zoals bekend verspreidde de Cruz-campagne in Iowa, terwijl er gestemd werd, het gerucht dat Carson uit de race zou stappen. Carson blijft nu evangelische kiezers weghalen bij Cruz.

  Kasich, de gouverneur van Ohio, heeft minder geld dan Carson, maar hij hoopt op een hoge score in zijn eigen staat Ohio, en in buurstaten als Michigan. Van hem wordt al enige tijd gezegd dat hij eigenlijk campagne voert voor het vicepresidentschap.

 • Rudi Rotthier

  Trump wint met ongeveer 12 procent voorsprong

  Het goede nieuws voor Trump is: hij wint fors. Wat zijn tegenstanders enige hoop geeft: hij wint voorlopig met slechts een derde van de stemmen. Zijn kiezers hebben lang geleden hun keuze gemaakt, ze zijn kwaad, voelen zich economisch onzeker, zelfs in een staat als South Carolina waar de economie het wat beter doet. Bij degenen die laat hun stemkeuze bepaalden, scoorden Rubio en Cruz beter dan Trump.

  Het blijft spannend om de tweede en om de vier plaats.

 • Rudi Rotthier

  Trump over de hele lijn aan de winst, Jeb Bush zakt naar de vijfde plaats

  Volgens analyses van CNN wint Trump bij alle bevolkingsgroepen in de staat, in de meest conservatieve delen zowel als de meest progressieve en de gematigde, bij jongeren, militairen, gepensioneerden.

  De strijd om de tweede plaats woedt nog volop, met Marco Rubio nu weer even voor op Ted Cruz. Opmerkelijk: Jeb Bush is weggezakt van de vierde naar de vijfde plaats. John Kasich staat met goed 8 procent op de vierde plaats.

 • Rudi Rotthier

  Ongewone uitspraken hinderden Trump niet

  Donald Trump heeft een eigenaardige campagne gevoerd, met uitvallen naar ex-president George W. Bush en diens oorlog in Irak, met uitspraken pro sociale zekerheid, pro Planned Parenthood. Het heeft hem blijkbaar niet gekost in een hogelijk conservatieve en evangelische staat.

  Het ziet er nu heel goed uit voor Trumps campagne.

  Er is in de geschiedenis van de Republikeinen nog nooit een presidentskandidaat geweest die in New Hampshire won en in South Carolina won en die daarna niet de genomineerde werd.

 • Rudi Rotthier

  Trump alom uitgeroepen tot winnaar, nu nog tellen

  Er zijn intussen toch enkele stemmen geteld, 2 procent om precies te zijn. Maar de meeste Amerikaanse media (en wij dus ook) hebben Donald Trump al tot grote winnaar uitgeroepen. Blijkbaar wijzen exitpolls op een grote voorsprong, al geeft niemand die exitpolls vrij. Voorlopig haalt de zakenman 34,2 procent van de feitelijke stemmen. Ted Cruz staat nu tweede met 21,5 procent. Marco Rubio is derde met 21,1 procent. Dat alles op basis van niet veel stemmen.

  Wat uit die exitpolls blijkt: kiezers vonden dat Trump de smerigste campagne gevoerd heeft, en nog meer kiezers, een meerderheid, zijn de eigen Republikeinse partij beu. Ze verkiezen een buitenstaander. Er doen nog drie buitenstaanders mee, Trump, Cruz en Ben Carson. Ze halen samen ongeveer 60 procent van de stemmen.

 • Rudi Rotthier

  NBC roept Trump uit tot winnaar

  Ook tv-zender NBC roept Trump tot overwinnaar uit, en de LA Times, en The Huffington Post. Er zijn nog nauwelijks stemmen geteld, dus deze media baseren zich op exitpolls. Toch nog even afwachten.

  In de feitelijke tellingen staat Trump op 34,4 procent. Cruz en Rubio staan min of meer gelijk op 21 procent. Jeb Bush, als vierde, haalt minder dan 10 procent.

 • Rudi Rotthier

  Eerste stemmen geteld, Trump met vroege voorsprong

  Met enkele duizenden stemmen geteld, staat Donald Trump met 33 procent aan de leiding in South Carolina, Marco Rubio is tweede (22 procent) en Ted Cruz derde (21 procent). Het is veel te vroeg om conclusies te trekken. Hoewel: persagentschap Associated Press roept Trump al uit tot overwinnaar.

 • Rudi Rotthier

  Overwinning zet campagne Hillary Clinton terug op het spoor

  Lees hier het overzicht van wat tijdens de caucus in Nevada gebeurde.

  Hillary Clinton groet supporters

  Hillary Clinton groet supporters © REUTERS

 • Rudi Rotthier

  Kiesbureaus sluiten in South Carolina

  De meeste kiesbureaus in South Carolina gaan nu dicht. Het tellen kan beginnen.

Onze partners