Live Herlees: Hillary Clinton eist nominatie op (maar Sanders zet strijd toch verder)

08/06/16 om 00:06 - Bijgewerkt om 08:19

Hillary Clinton heeft de de Democratische nominatie opgeëist in de race naar het Witte Huis. In haar toespraak gaf ze aan dat ze ruim voldoende delegates heeft om de Democratische nominatie te winnen. "Dank zij jullie hebben we een mijlpaal bereikt". Opmerkelijk: Bernie Sanders blijft campagne voeren. Donderdag heeft de senator een gesprek met president Obama. Herlees hier het verloop van de gebeurtenissen van afgelopen nacht.

Herlees: Hillary Clinton eist nominatie op (maar Sanders zet strijd toch verder)

© REUTERS

 • Jan Herregods

  'Dit draait om meer dan het verslaan van Trump'

  Bernie Sanders "We zullen blijven vechten voor elke stem en elke afgevaardigde die we kunnen krijgen."

  "We blijven onze strijd voor sociale, economische, raciale gerechtigheid en gerechtigheid voor het milieu voortzetten tot in Philadelphia."

  "Als deze campagne iets heeft bewezen, dan is het wel dat er miljoenen Amerikanen zijn die van dit land houden, en die willen rechtstaan en vechten om dit land beter te maken."

  "We zullen niet toelaten dat Donald Trump president wordt", zei hij ook. "We zullen nooit iemand steunen die als voornaamste campagnethema fanatisme heeft. Maar onze missie is meer dan Trump verslaan, onze missie is om dit land te transformeren"

  Sanders heeft dinsdag de voorverkiezingen gewonnen in North Dakota en Montana.

 • Jan Herregods

  Opmerkelijk: Bernie Sanders gaat door

  Hoewel Hillary Clinton zichzelf heeft uitgeroepen tot Democratische presidentskandidaat, heeft Bernie Sanders aangekondigd dat hij doorgaat.

  Op die manier wil hij eerst de partijlijn (en dan het beleid) zo veel mogelijk beïnvloeden.

 • Rudi Rotthier

  Overzicht: Clintonaanhang jubelt, Sandersaanhang treurt, Obama bemiddelt

  Terwijl Hillary Clinton de nominatie opeiste, weerklonk awoertgeroep bij de aanhangers van Bernie Sanders. Lees hier wat er vannacht gebeurd is.

  Vreugde bij Clintonaanhangers

  Vreugde bij Clintonaanhangers © REUTERS

 • Rudi Rotthier

  Clinton nog altijd voorop in Californië, Sanders nipt voor in Montana

  Met een derde van de stemmen in Californië geteld, heeft Clinton nog altijd ongeveer 62 procent van de stemmen, en in absolute cijfers een voorsprong van bijna 400.000 stemmen.

  In Montana, waar 30 procent van de stemmen geteld zijn, ligt Sanders op 48,2 procent tegen 47,1 procent voor Clinton.

  In North Dakota won Sanders. In New Jersey, New Mexico en South Dakota won Clinton.

 • Rudi Rotthier

  Obama zal donderdag Sanders ontvangen

  In een mededeling laat het Witte Huis weten dat president Obama met de twee Democratische kandidaten heeft getelefoneerd.

  "De president feliteerde Hillary Clinton omdat ze de nodige delegates heeft om zich van de Democratische nominatie te verzekeren".

  Hij "bedankte senator Sanders omdat hij miljoenen Amerikanen op de been kreeg" door te vechten tegen "economische ongelijkheid en de speciale belangen die onze politiek beïnvloeden".

  "Op verzoek van senator Sanders zullen de president en senator Sanders donderdag hun gesprek verderzetten" over de zaken die van belang zijn voor werkende families.

  Het zou dus wel eens kunnen dat Sanders donderdag zijn campagne officieel beëindigt, of dat Obama donderdag officieel zijn steun zal toezeggen aan Clinton.

 • Rudi Rotthier

  Clinton wint in South Dakota, ligt ver voorop in Californië

  Met bijna alle stemmen geteld, wordt Hillary Clinton nipt tot winnaar uitgeroepen in South Dakota. Ze heeft voorlopig 51,1 procent van de stemmen. Met 31 procent van de stemmen geteld in Californië ligt Clinton ruim aan de leiding in Californië. Ze heeft voorlopg 62,5 procent van de stemmen.

 • Rudi Rotthier

  Hillary Clinton ligt voorop in Californië

  Met 18 procent van de stemmen geteld, ligt Hillary Clinton duidelijk voorop in Californië. Ze haalt voorlopig 62 procent, maar daar zitten veel poststemmen bij van voornamelijk oudere kiezers - een bevolkingsgroep waar Clinton veel beter scoort dan Sanders.

 • Rudi Rotthier

  'Sanders zal helft van werknemers ontslaan'

  Nooit een goed teken: volgens de New York Times zal Bernie Sanders de helft van zijn campagneteam ontslaan. Officieel is het nog altijd de bedoeling om de campagne verder te zetten tot in juli, maar lokaal personeel, dat de basis zou kunnen leggen van een presidentscampagne, wordt volgens de Times morgen ontslagen.

 • Rudi Rotthier

  Hillary Clinton wint in New Mexico

  Terwijl ze haar toespraak hield, werd Hillary Clinton uitgeroepen tot winnaar in de staat New Mexico. Met driekwart van de stemmen geteld staat ze op 53 procent, maar dat is volgens Amerikaanse media voldoende om een eindzege in de staat te garanderen.

  Het wordt een goede nacht voor Clinton, die ook aan de leiding staat in South Dakota en (nipt) in Montana. In Californië zijn de stembureaus net dichtgegaan.

 • Rudi Rotthier

  'Trump is qua temperament ongeschikt voor het presidentschap'

  Na de lof voor Sanders en de uitgestoken hand naar Republikeinen geeft Clinton kritiek op de Republikeinse genomineerde Donald Trump.

  "Donald Trump is qua temperament ongeschikt om president te zijn. En hij probeert niet gewoon een muur met Mexico te bouwen. Hij probeert de Amerikanen onderling te scheiden met muren. Als hij zegt: 'Laten we Amerika opnieuw groot maken', is dat codetaal voor 'Laten we Amerika terug laten gaan in de tijd" naar een periode van ongelijke kansen en waardigheid voor enkelen".

  "Als Donald Trump zegt dat een eminent rechter, geboren in Indiana, zijn job niet kan doen omdat hij van Mexicaanse origine is, of als hij een gehandicapte journalist bespot, of vrouwen varkens noemt, dan gaat dat in tegen alles waar wij voor staan. Wij willen een land waar iedereen met respect behandeld wordt".

  Trump, daarentegen, "wil angst stichten en zout in wonden strooien en ons elke dag zeggen hoe groot hij wel is".

  Ze verwijst ook naar haar moeder, die haar het advies gaf nooit toe te geven aan een bullebak. "Dat is redelijk goed advies gebleken".

 • Rudi Rotthier

  Hillary Clinton: 'Dank zij jullie bereiken we een mijlpaal'

  Hillary Clinton wordt voorafgegaan door een video en door het Amerikaans volkslied, en omringd door vele Amerikaanse vlaggen. Ze is, ongewoon, helemaal in het wit gekleed, en groet minutenlang het publiek, terwijl "I wanna see you be brave" speelt. (Bij Trump was het "We are the Champions").

  "Het is moeilijk te zien, maar we staan hier onder een glazend plafond. Maar maak je geen zorgen: dit plafond zullen we niet verbrijzelen. Dank zij jullie bereiken we een mijlpaal. Voor het eerst in de geschiedenis van dit land wordt een vrouw de genomineerde van een grote partij".

  Ze heeft de duidelijke meerderheid van delegates en van verdiende delegates, zegt ze.

  Ze prijst Sanders.

  Het voelt nooit goed met hart en ziel voor iets te vechten, en het dan niet te halen. "Ik ken het gevoel".

  "Maar terwijl we vooruitkijken naar de komende strijd - laten we zien wat ons verbindt. We geloven dat samenwerking beter is dan conflict, en dat bruggen beter zijn dan muren".

 • Rudi Rotthier

  Bernie Sanders wint in North Dakota

  Met nog weinig stemmen geteld wordt Bernie Sanders uitgeroepen tot winnaar van de caucus in North Dakota, een kleinere staat. Hij staat voorlopig op 62 procent van de stemmen.

 • Rudi Rotthier

  Trump: 'De Clintons hebben van persoonlijke verrijking een kunstvorm gemaakt'

  In zijn korte toespraak kondigt Trump een grotere speech aan tegen Hillary Clinton, die hij op maandag zou houden.

  "De Clintons hebben de politiek van persoonlijke verrijking tot een kunstvorm verheven."

  "Bij elke verkiezing beloven politici verandering. Maar ze willen het systeem niet veranderen. Ik heb een gemanipuleerd systeem overwonnen met overweldigende steun. Dat was de enige manier waarop ik kon winnen. Na jaren van ontgoocheling is er iets wat we allemaal geleerd hebben. Je kunt een gemanipuleerd systeem niet uitklaren met degenen die het gemanipuleerd hebben".

  Trump was voor zijn doen gedisciplineerd tijdens de toespraak. Hij werd geflankeerd door echtgenote en dochter.

 • Rudi Rotthier

  Trump: we zullen kiezers van Bernie Sanders met open armen ontvangen

  Donald Trump spreekt als eerste, en inderdaad met behulp van een teleprompter. Hij zal maken dat de kiezers fier zullen zijn op de partij en de beweging, zegt hij. Een onrechtstreekse verwijzing naar de troebelen met de partijleiding.

  Dan stuurt hij een uitnodiging aan de Sandersaanhang. Zij werden in de kou gelaten door het systeem van de superdelegates. Hij zal hen met open armen ontvangen, zegt hij. Zoals Sanders is hij tegen de vrijhandelsakkoorden, gaat hij verder.

  "Sommige mensen zeggen dat ik te veel een vechter ben. Maar vrede heeft altijd mijn voorkeur. Mijn doel is altijd om mensen samen te brengen. Maar als ik gedwongen word te vechten voor iets waar ik in geloof, zal ik nooit het gevecht uit de weg gaan".

  Hij belooft "echte verandering", als verschillend van "Obama verandering".

  "We zullen dit land weer aan het werk zetten, we zullen de binnensteden heropbouwen. We zullen dit land weer groot maken".

 • Rudi Rotthier

  Hillary Clinton uitgeroepen tot winnaar in New Jersey

  Zowel Fox News als CNN en Politico roepen Hillary Clinton uit tot winnaar in New Jersey. Ze heeft voorlopig ongeveer 58 procent van de stemmen, tegen 41 procent voor Bernie Sanders. De hoop van het Sanderskamp - een overwinning in elk van de zes staten - komt al zeker niet uit.

 • Rudi Rotthier

  New Jersey: voorsprong Clinton groeit

  Met 6 procent van de stemmen in New Jersey geteld staat Hillary Clinton op 59 procent tegen 41 voor Bernie Sanders. Bij de Republikeinen klimt Donald Trump naar 84 procent.

 • Rudi Rotthier

  Sanders reist naar Vermont en Washington DC

  Na de voorverkiezing in Californië reist Bernie Sanders even naar huis, naar Vermont. Donderdag reist hij naar Washington DC waar hij een meeting houdt.

  Vannacht worden de laatste voorverkiezingen gehouden op staatsniveau, maar hoofdstad Washington DC houdt volgende dinsdag nog verkiezingen aan Democratische kant.

 • Rudi Rotthier

  Clinton aan de leiding in vroege telling

  Met minder dan één procent van de stemmen geteld, heeft Hillary Clinton een lichte voorsprong in New Jersey. De verhouding is 55 procent voor Clinton tegen 44 procent voor Sanders. Bij de Republikeinen, waar er maar één kandidaat overblijft, leidt Donald Trump met 78 procent tegen 13 procent voor John Kasich, die geen kandidaat meer is maar wel nog op de kiestlijst stond. Ted Cruz staat op 9 procent.

  Trump wint uiteraard bij de Republikeinen in New Jersey.

 • Rudi Rotthier

  New Jersey: nog geen resultaat

  Bij het sluiten van de stembureaus in New Jersey maken de Amerikaanse media nog geen winnaar bekend. In een peiling lag Hillary Clinton twintig procent voor op Bernie Sanders, maar die peiling is oudbakken.

  Dit is een lichtelijk surrealistische verkiezingsnacht. Hillary Clinton werd gisteren door Associated Press officieus tot genomineerde uitgeroepen, maar er staan vannacht nog 6 staten op het spel. In hoeveel van die staten kan Sanders winnen? Doet het er nog toe? Wat als Clinton zwaar verliest?

Onze partners