Herlees: het afscheid van de paus

© AFP

Paus Benedictus XVI heeft vandaag zijn allerlaatste audiëntie gehouden. Vanwege het enorme aantal aanwezigen vond die plaats op het Sint-Pietersplein in het Vaticaan.

Liveblog door David Bitoune en Marilien Bultinck, onze verslaggever ter plaatse.

12.20 uur Tot zover de liveblog over het laatste laatste publieke optreden van paus Benedictus XVI. Bedankt voor het volgen.

Benedictus neemt morgenvroeg achter gesloten deuren afscheid van zijn kardinalen. Kardinaal Danneels is daarbij aanwezig. Daarna vliegt de paus per helikopter naar zijn zomerverblijf in Castel Gandolfo. Hij zal dus al niet meer in het Vaticaan zijn wanneer zijn pontificaat om 20 uur afloopt.
12.13 uur Heel wat toeschouwers volgen het traject van de pausmobiel en verlaten het plein.

12.07 uur Gedrum op het plein, want het is nu wel echt het moment om een laatste glimp van de zwaaiende paus Benedictus XVI op te vangen.

12.01 uur ‘We gaan je missen Benedetto’ klinkt het op het plein. Er volgen nog Latijnse liederen die iedereen uit volle borst meezingt. De audiëntie loopt op zijn einde. Terwijl zijn naam opnieuw gescandeerd wordt maakt de paus zich op voor zijn allerlaatste trip in zijn pausmobiel.

11.56 uur Korte groet in het Pools, Kroatisch, Tsjechisch, Roemeens… En aan het gejuich te horen, zitten er ook veel Slovenen onder de toeschouwers.

11.51 uur De eerste aanwezigen verplaatsen zich richting uitgang, onder een stralende zon.

11.49 uur Voor de toespraak in het Arabisch moet de paus passen. Een priester brengt de boodschap over.

11.39 uur De grote schermen focussen op nonnetjes die de Braziliaanse vlag laten wapperen tijdens de ‘Portugese speech’.

11.35 uur De paus houdt dezelfde toespraak in andere talen waaronder het Frans. Daarbij dankt hij de mensen uit België.

11.27 uur De paus vraagt om te bidden voor de kardinalen die nu de moeilijke taak hebben om een opvolger te zoeken. ‘Dat zij Zijn licht mogen zien en Zijn kracht mogen hebben.’ Zijn woorden worden opnieuw onthaald op groot applaus, met een staande ovatie. De paus, zichtbaar ontroerd, staat recht en groet de toeschouwers met beide handen.

11.22 uur ‘Ik heb God gevraagd de juiste keuze te maken, niet voor mij maar voor de Kerk.’ Gevolgd door een groot applaus. ‘De beslissing die ik heb genomen impliceert niet dat ik de Kerk verlaat. Mijn leven zal altijd in teken van God staan.’

11.17 uur Hij benadrukt ook het menselijke aspect van de Kerk: ‘De Kerk is niet alleen een organisatie.’

11.12 uur De paus heeft ook een bijzonder woord van dank voor de kerk van Rome en zijn broeders.

11.08 uur Paus:’Ik weet dat U mij zal leiden, ook met mijn zwaktes. Dat zei ik acht jaar geleden. En dat heb ik gevoeld. De Heer heeft mij altijd bijgestaan. Ik heb mooie momenten gehad, maar ook moeilijke. Ik wil iedereen aanmoedigen om in Hem te geloven, ook als we het moeilijk hebben.’

11.01 uur Paus bedankt iedereen voor hun aanwezigheid. Het ontroert hem dat de Kerk leeft.

10.54 uur De paus leest voor uit de Bijbel en doet dat in verschillende talen. Hij heeft een zachte glimlach om de mond als een priester heel even het woord overneemt. Het publiek is muisstil, de geluiden van de fontein zijn hoorbaar. Indrukwekkend.

10.51 uur Na de pauselijke rit neemt hij plaats in de preekstoel en spreekt hij de menigte aan in het Italiaans.

10.44 uur De paus houdt even halt en houdt een pasgeboren baby in de armen. Wat verder kust hij een klein meisje op het voorhoofd. De toeschouwers zijn gecharmeerd.

10.38 uur De paus verschijnt met zijn pausmobiel! Hij zwaait en groet.

10.36 uur Het publiek houdt zijn adem is. De muziek begint te draaien. Wat applaus. Iedereen is helemaal voorbereid op dit historisch moment.

10.32 uur Het Sint-Pietersplein telt naar schatting 200.000 toeschouwers, onder wie verschillende hoogwaardigheidsbekleders. Onder meer de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zou aanwezig zijn. Hij bevindt zich in Rome voor een internationale vergadering over Syrië.
10.26 uur Na de welkomstgroet wordt het stil op het plein. Vol spanning wordt gewacht op de komst van de paus.

10.17 uur Pelgrims uit Japan, katholieke scholen en universiteiten uit de Verenigde Staten, de Duitse, Spaanse, Braziliaanse en Arabische gemeenschap… Iedereen komt aan beurt.

10.16 uur Ook het ‘College Pontifical Belge’ uit Wallonië weergalmt over het plein.

10.14 uur Gelovigen uit Orléans, leerlingen van een Parijse college… alle Fransen bevestigen luidkeels hun aanwezigheid.

10.09 uur Eerste welkomstgroet in het Italiaans door een priester. Heel wat landen, provincies en organisaties passeren de revue. Ook studenten en zelfs paardrijders uit Jeruzalem worden vernoemd.

10.05 uur Twee Amerikaanse meisjes vertellen over hun vlucht naar Italië dat ze lang geleden hadden geboekt, zonder te weten dat ze in Rome zouden zijn op het moment van het prublieke afscheid van de paus. Een groots moment voor hen.

9.59 uur Een helikopter hangt boven het plein. De muziek is intussen gestopt. Uitzinnige groepjes middenin het intussen stampvolle plein roepen en zingen. Een vrolijke sfeer.

9.54 uur De weergoden zijn de paus deze keer bijzonder goed gezind. Geen wolkje aan de lucht, heldere blauwe hemel en zeer zonnig. Warm zelfs! Wintersgeklede toeristen ontdoen zich wanhopig van hun winterkledij.

9.49 uur Eerste kerkelijke muziekdeuntjes. Gigantische schermen langs de zijkanten zetten het plein extra in de verf.

9.41 uur Vóór de Sint-Pieterskerk staat een soort openluchtaltaar opgesteld met een kruis van Jezus en priesters.Aan de voet van de trappen beginnen de rijen met mensen. Intussen lijkt het plein bijna helemaal gevuld. Mensen staan naast elkaar gedrumd. Er zijn er die toch nog op zoek gaan naar een beter plekje.

9.39 uur Jonge priesters uit Syrië banen zich een weg tussen de Italiaanse nonnetjes op zoek naar een ideale plek om de paus van dichtbij te zien.

9.34 uur Gelovigen van alle leeftijden met een paternoster in de hand bidden luidop en repetitief. Dat staat ietwat in contrast met de uitgelaten jongeren die vooral getuige willen zijn van een uniek moment, eerder dan een ‘gelovig moment’.

9.31 uur Italiaanse tieners zwaaien enthousiast met de vlag van hun school. Ze hebben in overleg met de schooldirectie vandaag vrijaf gekregen om het afscheid van de paus bij te wonen.

9.27 uur Ook de pers is helemaal klaar voor het evenement. Bovenop de ‘muren’ die het plein omringen staan vele camera’s gepositioneerd.

9.24 uur Er is al veel volk op het Sint-Pietersplein. Vlaggen van verschillende landen en organisaties wapperen in de lucht.

9.20 uur Politiebeveiliging aan de ingang van het Sint-Pietersplein, met verplichte controle per scan. Medewerkers van ‘Annus Fidei’ helpen het volk door de beveiliging en delen kaartjes uit met een Benedictus XVI-‘handtekening’ voor Kerstmis 2011 en Pasen 2012…

9.17 uur De veiligheidsmaatregelen zijn indrukwekkend. Tal van Rode Kruiswagens staan opgesteld op de Piazza del Risorgimento, het plein nabij het Sint-Pietersplein.

9.11 uur In de dichtsbijzijnde metrohalte zijn heel wat stadsmedewerkers, ordediensten en politiemensen druk in de weer om het toestromend volk de goede richting te wijzen en op het voetpad te houden, richting Vaticaan.

9.04 uur Goeiemorgen. Welkom op de liveblog van Knack.be over het afscheid van de paus.

Het Vaticaan verwacht dat vanochtend tienduizenden gelovigen zullen toestromen op het Sint-Pietersplein waar paus Benedictus XVI zijn laatste publieke optreden houdt, voor zijn pontificaat afloopt. Om 10.30 uur houdt de paus zijn laatste audiëntie. Hij zal met zijn pausmobiel tussen de mensen op het Sint-Pietersplein rijden.

Ook Knack.be is op het Sint-Pietersplein. Volg hier live het afscheid van de paus.
De paus neemt morgenvroeg achter gesloten deuren afscheid van zijn kardinalen. Kardinaal Danneels is daarbij aanwezig. Daarna vliegt de paus per helikopter naar zijn zomerverblijf in Castel Gandolfo. Hij zal dus al niet meer in het Vaticaan zijn wanneer zijn pontificaat om 20 uur afloopt.

Het is nog niet duidelijk wanneer het conclaaf start dat een nieuwe paus moet verkiezen. Het Vaticaan heeft al laten weten dat er voor Pasen een nieuwe kerkvader zal zijn.

Vanaf 1 maart zal kardinaal Angelo Sodano, deken van het college van kardinalen, de eerste algemene congregaties bijeenroepen die aan het conclaaf voorafgaan. “Die congregaties kunnen een week duren”, zegt Tommy Scholtes, woordvoerder van de bisschoppenconferentie. Staatssecretaris Tarcisio Bertone van het Vaticaan kan aansluitend de startdatum van het conclaaf aankondigen.

Volgens KerkNet kunnen de kardinalen vanaf maandag 4 maart met hun algemene congregaties van start gaan. Verwacht wordt dat het conclaaf daarna snel kan beginnen, opdat de paus reeds tegen 19 maart, de feestdag van Sint-Jozef, zou verkozen zijn opdat die dag mogelijks al de ambtsaanvaarding van de nieuwe paus op het Sint-Pietersplein in Rome kan plaatsvinden. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content