Live Herlees: Gijzelingen afgelopen: drie gijzelnemers gedood, mogelijk vierde voortvluchtig

07/01/15 om 12:32 - Bijgewerkt op 09/01/15 om 19:08

De beide gijzelingen in Frankrijk zijn afgelopen. Ongeveer gelijktijdig viel de politie binnen in de drukkerij in Dammartin-en-Goële en een Joodse supermarkt in Parijs. De broers Kouachi werden gedood. In Parijs kwam Amedy Coulibaly om het leven samen met vier gijzelaars. Een mogelijke tweede dader zou er voortvluchtig zijn.

Herlees: Gijzelingen afgelopen: drie gijzelnemers gedood, mogelijk vierde voortvluchtig

© AFP

 • Wided Bouchrika

  Einde live: gijzelnemers gedood

  De gijzelingen in Dammartin-en-Goële en de joodse supermarkt in Parijs zijn afgelopen. Drie gijzelnemers werden gedood: het gaat om de broers Kouachi - verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo - en Amedy Coulibaly - verdacht van de moord op een agente in Montrouge, Parijs. Mogelijk had die laatste een partner in de supermarkt, die nu nog voortvluchtig is. Maar dat werd niet bevestigd.

  De gijzelaar in Dammartin bleef ongedeerd. In Parijs kwamen vier gijzelaars om het leven en bevinden vier anderen zich in kritieke toestand.

  Om 20u zal president François Hollande de natie toespreken. De reacties op de afgelopen incidenten leest in u in de volgende LIVE.

 • Wided Bouchrika

  Europese premiers wandelen met Hollande

  Net als Charles Michel, de Britse premier David Cameron en zijn Spaanse tegenhanger Mariano Rajoy, zegt de Italiaanse eerste minister Matteo Renzi mee te zullen stappen met president François Hollande, zondag in Parijs.

 • Wided Bouchrika

  Charles Michel bevestigt aanwezigheid op mars Parijs

  Ook onze premier, Charles Michel, zal deelnemen aan de mars in Parijs.

 • Wided Bouchrika

  David Cameron wandelt zondag mee

  De Britse eerste minister David Cameron zal deelnemen aan de republikeinse mars voor de eenheid komende zondag in Parijs.

 • Wided Bouchrika

  Vermoedelijk tweede dader gevlucht

  De politie vreest dat een tweede gijzelnemer uit de supermarkt in Vincennes, Parijs gevlucht is. De wijk wordt met zaklampen doorkamd.

 • Wided Bouchrika

  De afgelopen dagen in kaart gebracht

  Een overzicht op kaart van de twee aanslagen deze week in Frankrijk.

  1. Woensdagvoormiddag vielen de broers Kouachi de kantoren van Charlie Hebdo in Parijs binnen. Daarbij vielen twaalf doden.

  2. In Villers-Cotterêts worden de twee verdachten donderdag bij een tankstation gesignaleerd. - Ook donderdag, in Montrouge, Parijs neemt een man twee agenten onder vuur: een vrouw bezwijkt later aan haar verwondingen. In het onderzoek naar dat incident wordt Amedy Coulibaly verdacht, ook zijn (ex-)partner Hayat Boumeddiene wordt gezocht.

  3. In Montagny steelt het duo vrijdagochtend een auto.

  4. In Dammartin verschansen de broers zich in een drukkerij. Ze gijzelen een vrouw. Beide verdachten worden uiteindelijk gedood bij een raid, de gijzelaar is ongedeerd. - Ook in Parijs, bij de porte Vincennes, begint een gijzeling in een kruidenierszaak. Coulibaly wordt gedood bij de raid die ongeveer gelijktijdig met die in Dammartin plaatsvond. Vier gijzelaars kwamen ook om het leven, vier anderen zijn in kritieke toestand.

 • Wided Bouchrika

  Vier gijzelaars in kritieke toestand

  In Parijs werden vier gijzelaars gedood, de vijfde dode is de dader Amedy Coulibaly. Vier anderen bevinden zich in kritieke toestand. Dat meldt AFP.

 • Wided Bouchrika

  François Hollande spreekt natie toe om 20u

  De Franse president François Hollande zal een toespraak op televisie houden om 20u. Zo maakt het Elysée bekend.

 • Wided Bouchrika

  Twijfel over tweede gijzelnemer

  Nog steeds twijfel over mogelijke tweede gijzelnemer in Parijs.

 • Wided Bouchrika

  Vijf doden bij gijzeling Parijs

  Bij de gijzeling in Vincennes, Parijs, zijn vijf mensen om het leven gekomen, zo meldt AFP. Onder wie de gijzelnemer zelf, Amedy Coulibaly.

 • Wided Bouchrika

  Video: raid op supermarkt Parijs

  Video van de raid op de supermarkt in Parijs.

 • Jan Herregods

  Video: Korte raid op drukkerij

  In een filmpje van The Telegraph is te horen hoe de raid op de drukkerij in Dammartin-en-Goële heel kort was. Bekijk het filmpje hier.

 • Wided Bouchrika

  Verdachte Amedy Coulibaly gedood

  De gijzelnemer in de kruidenierszaak in Parijs was inderdaad de verdachte Amedy Coulibaly - gelinkt aan de schietpartij in Montrouge donderdag waarbij een agente om het leven kwam. Coulibaly werd gedood, zo bevestigen politiebronnen aan AFP.

 • Wided Bouchrika

  Wat we wel en niet weten

  Wat we weten :

  - De twee gijzelnemers in de drukkerij in Dammartin (de broers Chérif en Said Kouachi) en de gijzelnemer in de kruidenierszaak in Vincennes, Parijs, werden gedood.

  - Een aantal gijzelaars werden geëvacueerd in Vincennes.

  Wat onduidelijk is:

  - Of er een tweede gijzelnemer was in Vincennes en of die opgepakt of gedood is.

  - Of alle gijzelaars bevrijd konden worden.

 • Wided Bouchrika

  In beeld: gijzelaars bevrijd in Parijs

  In Parijs worden verschillende gijzelaars door de politie weggedragen.

 • Wided Bouchrika

  Verdachten kwamen al schietend naar buiten

  De twee verdachten kwamen in Dammartin de drukkerij uitgelopen en namen de speciale eenheden onder vuur. Dat bericht Agence France-Presse.

 • Wided Bouchrika

  Meerdere gijzelaars bevrijd in Parijs

  In Vincennes, Parijs werden meerdere gijzelaars bevrijd. Het is nog niet duidelijk of iedereen bevrijd is. Wel zou de dader gedood zijn.

 • Wided Bouchrika

  Gijzelnemer Vincennes ook gedood

  Ook de gijzelnemer in de kruidenierszaak in Vincennes, Parijs, zou gedood zijn. Dat meldt Le Monde op basis van politiebronnen

Onze partners