Live HERLEES: Geen Oscar voor 'The Broken Circle Breakdown'

02/03/14 om 19:07 - Bijgewerkt op 03/03/14 om 06:14

In Los Angeles zitten de Academy Awards erop. De Belgische productie 'The Broken Circle Breakdown' greep naast de Oscar voor de beste niet-Engelstalige film. Grote winnaar was het ruimte-epos 'Gravity', met zeven Oscars. '12 Years a Slave' was de Beste Film.

HERLEES: Geen Oscar voor 'The Broken Circle Breakdown'

© Reuters

 • Tom Vandyck

  En... doek!

  Tot zo ver de Academy Awards 2014. 'The Broken Circle Breakdown' viel helaas niet in de prijzen. De grote winnaar van de avond was 'Gravity', met zeven Oscars.

  Cate Blanchett was beste actrice en Matthew McConaughey de beste acteur, maar de show werd gestolen door de sprankelende Lupita Nyong'o die aan de haal ging met de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol in '12 Years a Slave'.

  Beste regisseur was Alfonso Cuarón. Hij werd bekroond voor 'Gravity' en is de eerste Latino is die die Oscar mee naar huis krijgt.

  Beste Film was '12 Years a Slave', een loodzwaar, bij momenten afschuwwekkend, maar ook bijzonder moedig werkstuk over één van de zwartste bladzijden in de Amerikaanse geschiedenis.

  Knack.be dankt u voor het meelezen. Nog een prettige ochtend.

  Regisseur Steve McQueen (met de vuisten in de lucht) pakt de Oscar voor Beste Film met '12 Years a Slave'.

  Regisseur Steve McQueen (met de vuisten in de lucht) pakt de Oscar voor Beste Film met '12 Years a Slave'. © REUTERS

 • Tom Vandyck

  Beste Film: '12 Years a Slave'

  Presentator Will Smith kan zijn genoegen niet onder stoelen of banken steken. Tot ieders vermaak staat ook Lupita Nyong'o nog eens op het podium. Steve McQueen greep naast de prijs voor Beste Regisseur, maar mag de allergrootste prijs op de schoorsteen zetten.

  McQueen draagt de Oscar op aan alle mensen die de slavernij hebben meegemaakt: "Iedereen verdient het om niet alleen te overleven, maar ook om te léven."

 • Tom Vandyck

  Beste Acteur: Matthew McConaughey ('Dallas Buyers Club')

  De definitieve doorbraak voor McConaughey als serieuze acteur. Feit: een aidspatiënt spelen, brengt je vanouds al een heel eind in de Oscar-race (zie ook: Hanks, Tom; 'Philapdelphia', 1993).

  De Oscar wordt uitgereikt door Jennifer Lawrence, die erin slaagt om niét over haar jurk te struikelen. McConaughey zelf praat na de limiet van 45 seconden vrolijk verder en laat er geen twijfel over bestaan dat hij een old boy uit Texas is. Het orkest begint niét te spelen.

 • Tom Vandyck

  Beste Actrice: Cate Blanchett

  Blanchett krijgt de Oscar voor haar rol in Woody Allens 'Blue Jasmine'. Het is haar tweede Oscar uit zes nominaties en al was ook Judy Dench ('Philomena') mooi geweest, over deze award bestaat weinig discussie. In 'Blue Jasmine' zette Blanchett een bijzonder overtuigende dronken lor neer.

 • Tom Vandyck

  Beste Regisseur: Alfonso Cuarón.

  Oscar nummer zeven voor Gravity en deze keer is het één van de hoofdprijzen. Alfonso Cuarón is de eerste Latino die door de Academy tot de Beste Regisseur wordt uitverkozen. Hij ontvangt de Oscar uit handen van Sydney Poitier, de man die in 1963 als eerste zwarte de Oscar voor Beste acteur kreeg.

  Cuarón: "Deze film was voor iedereen een transformatieve ervaring. Het spijtige is dat die anderen er wijzer van werden en ik alleen maar grijzer."

 • Tom Vandyck

  Beste Originele Scenario: 'Her'

  Spike Jonze grijpt bij zijn vierde nominatie zijn eerste Oscar. 'Her' is één van de enige drie 'Beste Film'-nominees die niét gebaseerd zijn op een waar verhaal.

  "Spike Jonze is een voormalige skateboarder en hij is ontelbare keren met zijn hoofd tegen het beton gegaan", reageert Ellen DeGeneres. "Dat je dan toch nog dit voor elkaar krijgt, is verbazingwekkend."

 • Tom Vandyck

  Beste Bewerkte Scenario: '12 Years a Slave'

  Scenarist John Ridley pakt hier zijn eerste Oscar. Hij bewerkte de memoires van slaaf John Northup uit 1853.

  Presentatoren Penelope Cruz en Robert De Niro, arm in arm, zien er overigens uit alsof ze al jaren getrouwd hadden moeten zijn.

 • Tom Vandyck

  Beste Song: 'Let it Go' ('Frozen')

  De zangeres (Idina Menzel) hoorden we zonet al. De componisten zijn Kristen Anderson-Lopez en Robert Lopez. Die laatste heeft nu als één van zeer weinig mensen op deze aarde een EGOT: de prijzencomninatie Emmy, Grammy, Oscar en Tony.

 • Tom Vandyck

  Beste Fimmuziek: 'Gravity'

  De componist is Steven Price. Hij neemt Oscar nummer zes voor 'Gravity' in ontvangst. Om aanschouwelijk te maken waar deze Oscar over gaat, brengt presentator Jamie Foxx human beatbox-gewijs 'Chariots of Fire' van Vangelis ten gehore.

 • Tom Vandyck

  Meer muziek

  Idina Menzel zingt haar genomineerde ballad 'Let It Go' uit de prent 'Frozen' die eerder de Oscar voor Beste Animatiefilm kreeg.

 • Tom Vandyck

  De laatste drie voor de Beste Film

  De voorstelling van de laatste drie nominees voor Beste Film: 'Philomena', 'Captain Phillips' en '12 Years a Slave'.

 • Tom Vandyck

  In memoriam

  Bette Middler zingt een eerbetoon aan Hollywoods doden van het afgelopen jaar. Eerste in het rijtje: James Gandolfini. Laatste: Phillip Seymour Hoffman.

 • Tom Vandyck

  Lupita wilde haar huid bleken

  Lupita Nyong'o stal vanavond de harten in Hollywood met een combinatie van charme, klasse, schoonheid en een subtiel haarbandje. Merkwaardig: in haar jeugd wilde Nyongo haar huid laten bleken, omdat ze ervan overtuigd was dat ze lelijk was.

  Lupita Nyong'o,

  Lupita Nyong'o, © REUTERS

 • Tom Vandyck

  Beste Productiedesign: 'The Great Gatsby'

  De tweede keer vanavond dat Catherine Martin op het podium staat. Daarstraks kreeg ze al een oscar voor Beste Kostuums. 'The Great Gatsby' wint hier een beetje verrassend van 'American Hustle', dat alom geloofd werd voor de manier waarop het de seventies weer tot leven bracht.

 • Tom Vandyck

  45 seconden en oprotten

  Deze editie van de Oscars heeft opvallend meer vaart dan voorheen. De winnaars zijn vooraf gewaarschuwd: ze hebben 45 seconden voor hun speech en dan begint onverbiddelijk de muziek te spelen, of ze nu klaar zijn of niet. Tot nog toe lijkt die formule goed te werken.

 • Tom Vandyck

  Beste Montage: 'Gravity'

  Wééral 'Gravity'. De montage was in handen van Mark Sanger en Alfonso Cuarón. Die laatste kan er straks ook nog een Oscar voor Beste Regie bij doen - om van de Beste Film nog maar te zwijgen. Aan het tempo dat 'Gravity' er vanavond op na houdt, is dat niet uit te sluiten.

 • Tom Vandyck

  Beste Cinematografie: 'Gravity'

  Het begint op een triomftocht te lijken voor het ruimte-epos.

  De Oscar werd uitgereikt door Amy Adams en Bill Murray. Die laatste voegde nog snel een naam toe aan de lijst van genomineerden: die van zijn pas overleden vriend Harold Ramis, "Voor 'Caddy Shack', 'Ghostbusters' en 'Goundhog Day'."

 • Tom Vandyck

  Beste vrouwelijke bijrol: Lupita Nyong'o

  De triomftocht gaat door voor de Keniaanse publiekslieveling uit '12 Years a Slave'. Wat zeiden we daarstraks over dat haarbandje?

  Lupita neemt bij haar acceptatiespeech haar hoed af voor de ondertussen lang overleden slaven waarover de film gaat: "Het ontgaat mij niet dat zoveel in mijn leven te danken is aan de pijn in de levens van anderen."

  Klasse!

 • Tom Vandyck

  Beste geluidsmontage: 'Gravity'

  Weer een paukenslag. Geen wonder, in het verlengde van de vorige Oscar.

Onze partners