Live Herlees: Franse satellietfoto's tonen 122 brokstukken mogelijk afkomstig van verdwenen Boeing

26/03/14 om 09:06 - Bijgewerkt om 16:58

Bij de zoektocht naar het verdwenen vliegtuig van Malaysia Airlines zijn nieuwe satellietbeelden met mogelijke wrakstukken opgedoken. Exact 122 objecten zijn te zien op de opname van 23 maart, zei de Maleisische minister van Verkeer Hishammuddin Hussein in Kuala Lumpur.

Herlees: Franse satellietfoto's tonen 122 brokstukken mogelijk afkomstig van verdwenen Boeing

© Reuters

 • Annelies Van Erp

  Zoekgebieden op kaart

  Een kaartje gemaakt door de Britse omroep BBC toont duidelijk waar de 122 objecten gespot zijn en waar er op dit moment wordt gezocht.

  122 objecten

  122 objecten © BBC

 • Annelies Van Erp

  Vader van 25-jarige passagier klaagt luchtvaartmaatschappij en Boeing aan

  De vader van een 25-jarige passagier die op het verongelukte vliegtuig van Malaysia Airlines zat, heeft een klacht ingediend tegen de luchtvaartmaatschappij en tegen Boeing, de fabrikant van het toestel.

  Het advocatenkantoor Ribbeck Law, met zetel in Chicago, wil te weten komen of Boeing een eventuele constructiefout of een mechanisch defect kan worden aangewreven, of dat Malaysia Airlines mogelijk een fout heeft gemaakt.

  "Het is uitermate belangrijk voor de slachtoffers die we vertegenwoordigen dat alle verantwoordelijke partijen zonder uitzondering voor de rechter worden gebracht", luidt het in een communiqué. De klacht werd ingediend voor de rechtbank van Illinois.

 • Annelies Van Erp

  'China gebruikt deelname aan zoektocht als propagandamiddel voor buitenlands beleid'

  "De Chinese ijsbreker Xue Long, die hulp biedt tijdens de zoektocht naar de verdwenen Boeing, is tegelijkertijd een propagandamiddel van de Chinezen", aldus Anne-Marie Brady, Professor Politieke Wetenschappen aan de universiteit van Canterbury. Dat schrijft The Guardian.

  In enkele maanden tijd is het al de twee keer dat de Xue Long 'redding moet bieden', bij een internationale gebeurtenis. Rond kerstmis bevrijdde de ijsbreker een groep internationale wetenschappers en journalisten die vastzaten op de Zuidpool.

  "China's beslissing op Xue Long richting Australië te sturen om de zoektocht naar de Boeing te versnellen, terwijl de ijsbreker eigenlijk al op weg was naar Antarctica, toont duidelijk dat China wil meespelen op wereldvlak", zegt Brady.

  "De Chinese president Xi Jinping wil dat de wereld zijn buitenlandbeleid beschouwt als proactief, verantwoordelijk en constructief."

  De Chinese ijsbreker Xue Long

  De Chinese ijsbreker Xue Long © REUTERS

 • Annelies Van Erp

  'Zullen overheden ooit ophouden met zoeken?'

  Zullen de verschillende overheden ooit ophouden met het zoeken naar het vliegtuig, vraagt de Britse krant The Independent zich af.

  In vergelijking met de zoektocht naar het neergestorte vliegtuig van Air France vijf jaar geleden, is de zoektocht naar de Boeing 777 veel omvangrijker en dus moeilijker, stelt The Independent. Eerst en vooral is het te doorzoeken gebied veel groter. Zeker omdat aanvankelijk niet duidelijk was in welke richting de Boeing vloog. Hoewel dat intussen is uitgeklaard, blijft het nog steeds een groot mysterie waarom de Boeing van zijn oorspronkelijke route afweek. Daarnaast is de zuidelijke Indische Oceaan erg woelig. Zo moesten de verschillende schepen en vliegtuigen de zoektocht al enkele dagen stilleggen omwille van een storm. Tot slot is de speurtocht ontzettend duur.

  Toch ziet het er niet naar uit dat de zoektocht vrij direct zal worden stopgezet. "Zowel familieleden, als experts zullen blijven pleiten om de zoektocht voort te zetten." Zolang nabestaanden geen zekerheid hebben, kunnen zij deze gebeurtenis niet 'afsluiten', zeggen psychologen.

  Maar ook de luchtvaartwereld dringt aan op een gedreven en intensieve zoektocht. Zij willen vooral bijleren. "Wat is er gebeurd tijden vlucht MH370 en had dit voorkomen kunnen worden?"

 • Annelies Van Erp

  Satellietbeelden gemaakt voor storm

  De Britse krant The Guardian waarschuwt dat de foto's waarop 122 objecten te zien zijn, gemaakt werden op zondag 23 maart. "Voor het weer omsloeg en een storm de kop op stak. De brokstukken kunnen door het slechte weer, snel verplaatst zijn. Dit zou de zoektocht kunnen bemoeilijken", klinkt het.

 • Annelies Van Erp

  Internationale werkgroep zal satellietinformatie bestuderen

  De Maleisische minister van Verkeer Hishammuddin Hussein kondigde tijdens een persconferentie aan dat een internationale werkgroep zal opgezet worden om de nieuwe satellietinformatie te bekijken.

  De werkgroep zal bestaan uit vertegenwoordigers van het bedrijf Inmarsat, Rolls Royce, Boeing en luchtvaartexperts uit Groot-Brittannië, China, Australië en de Verenigde Staten.

 • Annelies Van Erp

  122 objecten gespot in zuidelijke Indische Oceaan

  De Maleisische minister Hishammuddin heeft laten weten dat nieuwe Franse satellietafbeeldingen zo'n 122 objecten in de zuidelijke Indische Oceaan tonen. Dit zouden mogelijk onderdelen van de verdwenen Boeing kunnen zijn, al kan het ook gewoon drijfhout zijn.

  "De grootte varieert van 1 meter tot 23 meter" zei hij. "Voorlopig kunnen we nog niet met zekerheid zeggen of deze brokstukken afkomstig zijn van het verdwenen vliegtuig MH370. Nader onderzoek zal dat moet uitwijzen."

 • Annelies Van Erp

  Hoeveel zal Malaysia Airlines moeten betalen aan nabestaanden?

  Sommige deskundigen, die zich baseren op vroegere vliegtuigrampen, schatten dat de nabestaanden recht hebben op een schadevergoeding tussen de 400.000 dollar en de 10 miljoen dollar (zo'n 300.000 euro tot 7 miljoen euro). Dat schrijft CNN.

  Verzekeraar Allianz heeft inmiddels al 110 miljoen dollar overgemaakt naar Malaysia Airlines. Zo ontvingen de nabestaanden al een eerste bedrag van 5.000 dollar per persoon.

  Hoe groot de totale schadevergoeding is, hangt af van passagier tot passagier. Zo zal iemand die kinderen en een partner achterlaat, recht hebben op een hoger bedrag, dan een alleenstaande, schrijft CNN.

  Volgens de Leidse hoogleraar Pablo Mendes De Leon, die gespecialiseerd is in lucht- en ruimterecht, kan de schadevergoeding oplopen tot 15 à 20 miljoen euro. "Het geld dat iemand in zijn leven had kunnen verdienen", zegt hij in het Algemeen Dagblad.

 • Annelies Van Erp

  'Ping-locator' aangekomen in Australische stad Perth

  Het Amerikaanse toestel dat 'ping'-signalen kan opvangen om zo de zwarte doos van het vermiste vliegtuig te vinden, is aangekomen in de Australische stad Perth.

  De zogenoemde Towed Pinger Locator (soort microfoon) kan tot ruim zes kilometer onder de zeespiegel signalen van de zwarte dozen opvangen. Het apparaat zakt vanaf een schip langzaam het water in en stuurt iedere halve seconde een ultrasoon signaal naar het schip. Dat signaal wordt dan uiterst zorgvuldig geanalyseerd door deskundigen en computers.

 • Annelies Van Erp

  Australië coördineert zoektocht

  "We zetten bij deze zoektocht alles in wat we hebben", benadrukt de Australische premier Tony Abbott. "We zijn dat verschuldigd aan de familieleden van de passagiers."

  Aangezien Australië het dichtstbijzijnde land is bij het gebied waar op dit moment gezocht wordt, coördineert de Australische Maritieme Veiligheidsdienst de zoektocht. Vandaag richten schepen en vliegtuigen zich op een gebied van tachtigduizend vierkante kilometer, ongeveer 2.500 kilometer ten zuidwesten van de Australische stad Perth.

  In totaal zijn twaalf vliegtuigen en twee schepen van de Verenigde Staten, China, Japan, Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland ingezet om brokstukken van de Boeing 777 te vinden.

Onze partners