Live Herlees: Franse politie zoekt nog naar Hayat Boumeddiene, hoogste terreuralarm blijft van kracht

09/01/15 om 19:17 - Bijgewerkt op 10/01/15 om 18:16

De Franse politie is nog steeds op zoek naar Hayat Boumeddiene, de 26-jarige vriendin van Amedy Coulibaly, de man die volgens de politie vier mensen heeft gedood tijdens een gijzelingsactie in een koosjere supermarkt in het oosten van Parijs. Herlees onze liveblog.

Herlees: Franse politie zoekt nog naar Hayat Boumeddiene, hoogste terreuralarm blijft van kracht

© Belga Image

 • Kevin Van der Auwera

  Einde van de liveblog

  De liveblog is afgesloten. Bedankt om bij ons te volgen.

 • Kevin Van der Auwera

  'Hayat Boumeddiene is in Syrië'

  Hayat Boumeddiene zou zich volgens de Franse media al enkele in dagen Syrië bevinden. Politiebronnen bevestigen aan het Franse persagentschap AFP dat de vrouw enkele dagen geleden naar Turkije vertrokken was. Andere bronnen zeggen dat ze op 2 januari afreisde. Op 8 januari, donderdag of daags na de aanslag bij Charlie Hebdo, zou ze naar Syrië gegaan zijn. Een vrouw die voldoet aan het verspreidde signalement van Boumeddiene zou op 2 januari een vlucht Madrid-Istanboel genomen hebben. De Turkse autoriteiten signaleerden op hun beurt dat die vrouw donderdag de grens met Syrië overgestoken heeft.

 • Kevin Van der Auwera

  Tienduizenden Fransen komen de straat op

  Onder andere in Pau namen minstens 30.000 mensen deel aan een stille mars ter herdenking van de zeventien slachtoffers. Vooraan de stoet droegen scholieren een spandoek met de slogan 'Nous sommes tous Charlie'. 'Dit is een schitterende volksbeweging (...) het is mooi en betekenisvol', zei burgemeester Francois Bayrou. In het centraal gelegen Orléans toonden ruim 22.000 mensen hun medeleven met de slachtoffers en hun afgrijzen voor terrorisme. In de zuidoostelijke stad Nice kwamen minstens 23.000 mensen samen op de befaamde Promenade des Anglais. Vertegenwoordigers van alle religieuze overtuigingen legden er een rouwkrans neer.

 • Kevin Van der Auwera

  Hamas veroordeelt aanslag op Charlie Hebdo

  In een mededeling veroordeelt het Palestijnse Hamas, dat de plak zwaait op de Gazastrook, 'de agressie tegen Charlie Hebdo'. Het reageert meteen ook op de uitspraken van de Israëlische premier Netanyahu, die had gezegd dat Frankrijk, Israël en 'andere geciviliseerde landen' dezelfde bedreiging trotseren. 'Hamas veroordeelt de wanhopige pogingen van Netanyahu om een link te maken tussen onze beweging en terrorisme elders in de wereld. Die pogingen zijn gedoemd om te mislukken,' luidt het. (Belga)

 • Kevin Van der Auwera

  'Kotsen op mensen die nu zogezegd onze vrienden zijn'

  De Nederlandse tekenaar van Charlie Hebdo, Willem, trekt in een interview met De Volkskrant hard van leer. 'We hebben veel nieuwe vrienden gekregen: de paus, koningin Elizabeth, Poetin. Daar moet ik om lachen', zegt hij. De 73-jarige Willem, echte naam Bernard Willem Holtrop, is niet te spreken over de steun van populist Geert Wilders. 'We kotsen op al die mensen die nu ineens zeggen dat ze onze vrienden zijn.'

  De Nederlandse tekenaar, die al jaren in Frankrijk werkt, haalt ook uit naar de leidster van het extreemrechtse Front National, Marine Le Pen, die 'het fantastisch vindt dat islamisten hier in het rond gaan schieten'.

 • Kevin Van der Auwera

  Gratis vervoer in Île-de-France voor mars

  Voor die mars kondigde de president van de regio Île-de-France aan dat het openbaar vervoer gratis zal zijn in de hele regio, zodat zoveel mogelijk mensen kunnen deelnemen aan de mars. Er wordt ongeveer een miljoen mensen in het centrum van Parijs verwacht. Ook verscheidene Europese regeringsleiders wonen de mars bij.

 • Kevin Van der Auwera

  Hoogste terreuralarm blijft van kracht

  Na de aanslagen en gijzelingen van de voorbije dagen blijft de komende weken het hoogste terreuralarm van kracht in Frankrijk. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve aangekondigd na afloop van crisisberaad bij president Francois Hollande. De minister verzekerde ook dat de strengste veiligheidsmaatregelen worden voorzien voor de mars die zondag in Parijs plaatsvindt.

 • Kevin Van der Auwera

  Politie nog op zoek naar vriendin van Coulibaly

  De politie is intussen nog steeds op zoek naar Hayat Boumeddiene, de 26-jarige vriendin van Amedy Coulibaly, de gijzelnemer die volgens de politie vier mensen heeft gedood tijdens een gijzelingsactie in een koosjere supermarkt in het oosten van Parijs. Volgens de politie is Boumeddiene 'gewapend en gevaarlijk'. Ze wordt verdacht van medeplichtigheid aan de schietpartij waarbij donderdag in het zuiden van Parijs een politieagente om het leven kwam. Volgens de krant Le Monde houdt de politie nog steeds vijf mensen vast in verband met de gebeurtenissen van de voorbije week.

 • Kevin Van der Auwera

  Nieuw crisisberaad op Elysée

  De Franse president François Hollande heeft om 08.30 uur opnieuw ministers en veiligheidsdiensten bijeengeroepen voor crisisberaad in het Elysée. Aan het overleg op het presidentieel paleis nemen behalve Hollande ook premier Manuel Valls, minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve, minister van Defensie Jean-Yves Le Drian, minister van Justitie Christiane Taubira en minister van Cultuur en Communicatie Fleur Pellerin deel, alsook vertegenwoordigers van de veiligheidsdiensten.

  Hollande en de ministers maken op de vergadering een balans op van het politieoptreden tijdens de gebeurtenissen van de voorbije drie dagen. Ook bekijken ze de voorbereiding van de solidariteitsmars die zondag plaatsvindt in Parijs. Aan de mars zullen verscheidene Europese leiders deelnemen, onder wie de Belgische premier Charles Michel. Premier Manuel Valls heeft omvangrijke veiligheidsmaatregelen aangekondigd. (Belga)

 • Kevin Van der Auwera

  Gendarmerie geeft zelf beelden vrij van aanval in Dammartin (video)

  De Franse gendarmerie heeft een video vrijgegeven van de finale aanval in Dammartin-en-Goële, waarbij de broers Kouachi gedood zijn. Bekijk de video.

 • Kevin Van der Auwera

  Gendarmerie: 'We waren hierop voorbereid'

  De directeur-generaal van de Franse gendarmerie was vanochtend te gast bij RTL. Generaal Favier: 'Alle pogingen tot dialoog met de broers Kouachi zijn mislukt. 'Terwijl ze naar buiten liepen, schoten ze hevig in het rond. Ze hebben hun vastberadenheid getoond, maar we waren daarop voorbereid.'

 • Kevin Van der Auwera

  Australische krant publiceert Mohammedcartoon

  De krant The Weekend Australian publiceert vandaag een cartoon over de profeet Mohammed. De Australische krant doet een oproep voor vrije meningsuiting. De cartoon heeft als titel 'Laat ons bidden' en toont de profeet samen met Jezus. Jezus houdt een Koran in zijn handen en zegt tegen Mohammed: 'Ik heb je gezegd dat dit een vervolg nodig heeft'. Een verwijzing naar de Bijbel, die een Oud en een Nieuw Testament heeft. Waarop Mohammed, die een krant met als kop 'de wereld in oorlog' vastheeft, zegt dat hij nu geen menselijke vorm kan aannemen omdat hij dan 'gekruisigd' zou worden. Afbeeldingen van de profeet Mohammed, zoals de cartoons gepubliceerd in 2006 door Charlie Hebdo, zijn verboden door de islam.

  In het editoriaal roept The Weekend Australian de westerse wereld op om geen zwakte te tonen in de verdediging van de fundamentele waarden en om geen toegevingen te doen op de vrijheid van meningsuiting. (Belga)

 • Kevin Van der Auwera

  'Teller van islamofobe aanvallen in Frankrijk'

  De website paris-luttes.info lijst islamofobe aanvallen in Frankrijk sinds donderdag op. Lees meer.

 • Kevin Van der Auwera

  Gijzeling in Montpellier lijkt niet gelinkt aan Parijs

  Een gijzeling in de Zuid-Franse stad Montpellier heeft na de terroristische aanslagen in Parijs even voor paniek gezorgd. Maar volgens Franse media zijn er geen aanwijzingen dat de gijzeling iets te maken had met terrorisme. Een man overviel vrijdag een juwelier in Montpellier en gijzelde daarna twee vrouwen die daar werkten. In de nacht van vrijdag op zaterdag gaf hij zich over, schrijft de krant Midi Libre online. Niemand raakte gewond.

 • Rudi Rotthier

  Terreurverdachte ontmoette Sarkozy

  Tijdens een werkbezoek ontmoette toenmalig president Sarkozy kortstondig Amedy Coulibaly, de 33-jarige man die ervan verdacht wordt een politievrouw te hebben neergeschoten en vier gijzelaars te hebben gedood. Over hem leest u hier meer.

 • Rudi Rotthier

  Je suis Charlie: 5 miljoen tweets

  De hashtag #JeSuisCharlie had vrijdag om 23 uur 5 miljoen tweets overschreden. Dat meldt Twitter France.

  Het totaal is volgens een mededeling 5.044.740. Op piekmomenten haalde de hashtag 6.300 tweets per minuut.

  Vorig jaar werden met de hashtag #Ferguson 18.136.006 tweets verstuurd.

 • Rudi Rotthier

  Al-Qaeda Jemen: 'Er komen nog aanslagen'

  Een verantwoordelijke van Al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland (AQAP), waarbij de broers Kouachi aangesloten zouden geweest zijn, heeft in een videoboodschap Frankrijk bedreigd met nieuwe aanslagen. Harith al-Nadhari, sharia-specialist binnen de groep zegt volgens de Franse pers: 'Jullie zullen niet in veiligheid zijn zolang jullie Allah, zijn profeet en de gelovigen bekampen'.

  Hij eist in de boodschap de aanslag evenwel niet op.

 • Rudi Rotthier

  'Saïd Kouachi was eerder verwond'

  Procureur François Molins verklaarde aan de Franse pers dat Saïd Kouachi, de oudste van de gezochte broers, vrijdagochtend licht aan de hals gekwetst raakte bij een schietpartij met een agent. Saïd en zijn broer Chérif zijn later vrijdag om het leven gekomen bij een politieactie.

  In totaal zijn er volgens de procureur 16 mensen opgepakt en aangehouden. Nog 5 anderen probeert men in deze zaak op te pakken.

  Van de gewonden verkeert er nog een in levensgevaar.

  De procureur betreurde dat de namen van de hoofdverdachten woensdag zo snel in de pers kwamen - dat had de politie een element van verrassing ontnomen, zo zei hij.

  Procureur François Molins

  Procureur François Molins © BELGA

 • Rudi Rotthier

  Procureur: 'Bij politieactie zijn geen gijzelaars omgekomen'

  De 4 gijzelaars die in de Parijse supermarkt zijn omgekomen zijn volgens procureur François Molins 'klaarblijkelijk' bij het begin van de gijzelactie gedood door Amedy Coulibaly. 'Geen enkele gijzelaar is omgekomen tijdens de actie van de ordemacht. Coulibaly, zo bevestigde hij, had springstof aangebracht en had ermee gedreigd alle gijzelaars te doden.

 • Rudi Rotthier

  'Coulibaly vroeg vrienden om politie aan te vallen'

  Het Franse persagentschap AFP geeft meer details over het bericht dat eerder door Le Point was gebracht. Amedy Coulibaly heeft tijdens zijn gijzelingsactie in een supermarkt vrienden en kennissen gebeld. Hij riep hen op om politiebureaus in de buitenwijken van Parijs aan te vallen.

  Nog altijd volgens AFP droeg Coulibaly zelf explosieven bij zich. Hij had getracht de explosieven aan een van de deuren van de supermarkt te bevestigen, maar hij had het ontstekingsmechanisme niet aangebracht. Zijn gezellin, Hayat Boumeddiene, die bij een eerdere aanval betrokken zou geweest zijn waarbij een politieagente het leven liet, is nog altijd voortvluchtig.

Onze partners