Live Herlees: Familieleden van passagiers verdwenen Boeing: Hoe vreemden na drie weken zielsverwanten worden

29/03/14 om 10:09 - Bijgewerkt om 17:39

Drie weken nadat de Boeing van Malaysia Airlines spoorloos van de radar verdween gaat de zoektocht verder. In Beijing blijven de familieleden intussen bang afwachten. 'De families voelen zich op dit moment de meest eenzaamste mensen ter wereld', zegt hun begeleidende psycholoog Paul Yin.

Herlees: Familieleden van passagiers verdwenen Boeing: Hoe vreemden na drie weken zielsverwanten worden

© Reuters

 • Annelies Van Erp

  Chinees en Australisch schip hebben brokstukken opgevist

  Een Chinees en een Australisch schip hebben objecten uit de Indische Oceaan gevist. Voorlopig is er nog geen verband vastgesteld met de verdwenen Boeing van Malaysia Airlines.

 • Annelies Van Erp

  Brokstukken gespot met vermoedelijk zelfde kleur als vliegtuig

  Een Chinees militair vliegtuig heeft brokstukken gespot die vermoedelijk dezelfde kleuren hebben als de vermiste Boeing.

  Nader onderzoek zal moeten uitwezen of het gaat om onderdelen van het vliegtuig van Malaysian Airlines.

 • Annelies Van Erp

  Psycholoog: 'Woede van familieleden is moeilijk te begrijpen voor buitenstaanders'

  Drie weken geleden waren ze vreemden voor elkaar. Maar nu zijn de familieleden van de passagiers van de verdwenen Boeing een hechte groep zielsverwanten geworden.

  Sommige nabestaanden van de passagiers zijn erg welvarend en vertonen zich enkel met luxegoederen terwijl anderen afkomstig zijn van het Chinese platteland en urenlang onderweg zijn geweest om Beijing te bereiken om enige informatie over hun geliefden op te vangen, schrijft BBC.

  Maar sinds die fatale 8 maart brengen al deze uiteenlopende familieleden al dagen samen door in hetzelfde hotel. De afgelopen week hebben de families geleerd om als één groep naar voor te treden. Ze hebben ongeveer 10 afgevaardigden gekozen, die spreken in naam van alle Chinese families.

  De families hebben ook een mobiel forum opgestart waarlangs de Chinezen voornamelijk communiceren voor praktische zaken. Maar ook bemoedigende woorden als "neem even rust, je verdient het", staan erop te lezen.

  "In het openbaar uitten de families voornamelijk de hoop dat hun dierbaren nog in leven zijn. Dat het vliegtuig niet is neergestort, maar ergens veilig is geland. Maar wanneer ze in kleinere groepjes zijn, omarmen ze soms de naar alle waarschijnlijkheid gruwelijke waarheid, zodat het rouwproces kan starten", zegt psycholoog Paul Yin. Yin staat in contact met zo'n 20 tot 30 families in het hotel. Hij is vooral bezorgd om een ouder koppel waarvan de kinderen en kleinkinderen aan boord van het vliegtuig zaten.

  Sommigen personen moeten constant in de gaten worden gehouden, omdat ze het risico lopen, zichzelf iets aan te doen. "Er zijn personen die rondlopen met zelfmoordgedachte."

  Toch vindt niet iedereen het aangenaam om omringd te worden met lotgenoten. "Er zijn ook families die ervoor gekozen hebben het hotel te verlaten. Ze vonden de sfeer hier te stressvol", aldus Yin.

  "Voor buitenstaanders is het erg moeilijk om de woede van de families ten opzichte van de onderzoekers te begrijpen. Maar zij gaan door zo'n moeilijke periode, mensen die niet hetzelfde meemaken kunnen die emoties niet vatten."

  "Deze slachtoffers voelen zich de eenzaamste mensen op aarde", zegt Yin.

 • Annelies Van Erp

  7 landen betrokken bij zoektocht

  Op dit moment zijn nog steeds 7 landen betrokken bij de zoektocht naar de verdwenen Boeing. Maleisië coördineert de algemene zoektocht. Australië neemt het voortouw in de stad Perth en wordt bijgestaan door China, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan.

 • Annelies Van Erp

  Maleisische overheid controleerde dit jaar nog geen enkel paspoort

  Volgens de Internationale Politieorganisatie (Interpol) heeft de Maleisische integratiedienst dit jaar nog geen enkel paspoort van vliegtuigpassagiers gecontroleerd in de database met gestolen paspoorten.

  Aan boord van de verdwenen Boeing zaten twee passagiers met gestolen paspoorten. Dat was mogelijk omdat voor het inschepen niet werd nagegaan of er gestolen paspoorten aanwezig waren. Nu blijkt dat de Maleisische integratiedienst dit jaar nog geen enkele maal is nagegaan of er personen met geseinde paspoorten wilden inschepen.

  Volgens het persagentschap APN, raadpleegt de Verenigde Staten de database zo'n 230 miljoen keer per jaar en Groot-Brittannië ongeveer 140 miljoen keer.

  De Maleisische overheid verdedigt zich door te stellen dat zo'n controle veel vertraging oplevert, maar die kritiek verwerpt Interpol.

 • Annelies Van Erp

  Familieleden blijven hopen en geloven dat inzittenden nog in leven zijn

  De familieleden van de passagiers van de verdwenen Boeing van Malaysia Airlines kregen eerder deze week te horen, dat met zekerheid gesteld kon worden dat het vliegtuig was neergestort in de Indische Oceaan en dat niemand het had overleefd.

  "Maar tegen beter weten in blijven we hopen en bidden dat er overlevenden zijn", sprak Hishammuddin Hussien, de minister van Transport nu.

  De familieleden ervaren een roller coaster van emoties, schrijft CNN. Zeker toen ze te horen kregen dat het vliegtuig toch op een andere plek vloog en er grote objecten zouden zijn gesignaleerd, flakkerden emoties van hoop opnieuw op, klinkt het.

  Verwarring is een andere emotie die erg leeft, schrijft de Amerikaanse nieuwszender. De nabestaanden kregen al ontzettend veel tegenstrijdige informatie te verwerken, zodat ze niet meer weten wie of wat te geloven.

  Naast ongeloof en verdriet, heerst er onder de Chinezen ook woede. In de Chinese stad Beijing kwamen familieleden en vrienden op straat om deze woede te ventileren. "Ze leven nog, daar ben ik van overtuigd", aldus Wen Wancheng. Veel familieleden blijven geloven dat het vliegtuig ergens landde en dat de inzittenden nog in leven zijn.

  "Kom toch naar huis", stond geschreven op een spandoek. "Mirakels gebeuren", riep een andere aanwezige.

 • Annelies Van Erp

  Sobere editie van Formule Grand Prix in Maleisië

  Tijdens de Formule Grand Prix van Sepang in Maleisië werd uit respect voor de slachtoffers en de nabestaanden van de verdwenen Boeing van Malaysia Airlines, één minute stilte gehouden.

  Het sportevenement is vanwege de het tragische ongeval met het vliegtuig soberder dan anders. Zo is het concert van Christina Auguilera afgelast. Toeschouwers die dat wensen, kunnen een boodschap achterlaten op een herdenkingsmuur.

  Sommige coureurs dragen een helm met het opschrift 'Doa Untuk MH370', wat betekent 'Bid voor MH370'.

  'Bid voor MH370' op helm van Formule 1-coureur

  'Bid voor MH370' op helm van Formule 1-coureur © Reuters

 • Annelies Van Erp

  Australische premier tempert verwachtingen voor snel resultaat

  De Australische premier Tony Abbott probeert de verwachtingen voor snel succes bij de zoektocht naar het verdwenen vliegtuig wat te temperen.

  "We mogen niet onderschatten, hoe moeilijk deze opgave is. Het is zoeken naar kleine brokstukken in een uitgestrekte oceaan", aldus Tony Abbott.

 • Annelies Van Erp

  Chinese schepen doorzoeken nieuw gebied

  Twee Chinese schepen zoeken in de Indische Oceaan naar brokstukken van de vermiste Boeing 777. Het nieuwe zoekgebied ligt zo'n 1.100 kilometer noordoostelijk van het eerder doorzochte gebied.

  Het Chinese staatspersbureau Xinhua meldde eerder dat een Chinees vliegtuig objecten in zee had gespot, zodat nader onderzoek nodig is.

Onze partners