Live HERLEES: Eerste tv-debat Republikeinse presidentskandidaten: woelig zonder knock-outs

06/08/15 om 15:25 - Bijgewerkt op 07/08/15 om 07:21

Het eerste tv-debat van de Republikeinse presidentskandidaten verliep woelig. Trump begon spectaculair: door te weigeren zijn lot met de Republikeinse partij te verbinden. Later had hij het soms moeilijk en volgens eerste kiezersreacties scoorde hij over het hele debat slecht. Volg het hier live.

HERLEES: Eerste tv-debat Republikeinse presidentskandidaten: woelig zonder knock-outs

© reuters

 • Rudi Rotthier

  Hoe slecht deed Trump het?

  De Amerikaanse nieuwszenders bespreken druk het optreden van Trump. Waarom reageerden het publiek en de focusgroepen zo negatief, terwijl Trump niet anders deed dan anders: gortige grappen maken, over zichzelf praten, en zeggen dat hij het beter zou doen dan anderen? Larry Sabato, politicoloog en analyst, zegt op CNN dat het grootste duel van de nacht dat was tussen de moderatoren van Fox News en Trump. Zij legden hem het vuur aan de schenen.

  Een andere commentator: de kiezers weten niet wat ze willen, ze zijn boos op beide partijen maar ze zijn nog bozer op iemand die niet trouw is aan de partij.

  Een derde stem: Trump heeft het zodanig veel over zichzelf dat wel duidelijk wordt dat hij deze campagne voor zichzelf voert en niet voor het land.

  Uit de focusgroepen werd nochtans vooral duidelijk dat Republikeinen het lastig hadden met zijn vroegere standpunten over abortus en gezondheidszorg.

  Het blijft onbekend hoe onafhankelijken en twijfelende Democraten over het optreden van Trump dachten.

 • Rudi Rotthier

  Trump praatte dubbel zolang als Rand Paul

  The New York Times chronometreerde de kandidaten. Donald Trump was ruim 11 minuten aan het woord. Rand Paul ongeveer de helft. Jeb Bush was qua tijd nummer 2. Scott Walker was op Paul na het minst aan het woord.

 • Rudi Rotthier

  Democraten wrijven zich in de handen

  Debbie Wasserman Schultz, voorzitter van de Democraten, is naar eigen zeggen in haar nopjes met het debat, waaruit blijkt dat geen van de kandidaten vrouwen verdedigden (bijvoorbeeld toen Trump Fox-moderator Megyn Kelly aanviel) en dat geen van de kandidaten opkwam voor gewone mensen of mensen in de middenklasse. De winnaar, is haar conclusie, was de Democratische presidentskandidaat. Dat is zonder Marco Rubio gerekend, die in armoede opgroeide en die tijdens het debat zei dat hij inzake leven van maaltijd naar maaltijd, van inkomenscheck naar inkomenscheck, geen lessen te krijgen had van de Democraten, want hij had het aan den lijve ondervonden.

 • Rudi Rotthier

  Fox-monitor toont spectaculaire dip van Trump

  Fox News heeft een panel van kijkers gevolgd, waarbij nogal wat supporters van Donald Trump, die na de uitzending hun kandidaat laten vallen. 'Ik was voor hem omdat hij geen politicus was. Maar door de manier waarop hij vragen omzeilde, was hij meer een politicus dan de politici', zegt een van hen. Positieve cijfers voor iemand die niet zo prominent aan het woord was: Ben Carson.

 • Rudi Rotthier

  Rumoerig debat afgelopen

  Na het debat der verliezers zag het er niet goed uit, maar dit debat was boeiend. Met ups and downs, en geen duidelijke winnaar. Trump domineerde niet, maar ging evenmin de dieperik in. Scott Walker was misschien de verliezer. De eerste polls zullen snel duidelijk maken wie bij een breder publiek de beste indruk maakte.

 • Rudi Rotthier

  Carson: huidskleur doet er niet toe in de hersenen

  Ben Carson, gepensioneerd breinchirurg, komt tegen het einde in zijn element. Hij praat weinig over ras, zegt hij, omdat hij gezien heeft dat waar het er echt toe doet, in de hersenen, huidskleur geen rol speelt. 'Ik ben de enige kandidaat die echt iets gepresteerd heeft. Ik heb Siamese tweelingen gescheiden'.

  'Ik ben de enige die aan een half brein gewerkt heeft, al zullen sommigen zeggen dat men daar in Washington eerder mee was'.

 • Rudi Rotthier

  Wat God de kandidaten vertelt

  Megyn Kelly stelt de vraag wat God de kandidaten vertelt. Echte antwoorden komen er niet. Marco Rubio, senator uit Flordia, zorgt voor een luchtig moment: 'De Republikeinse partij is gezegend met zoveel goede kandidaten, terwijl de Democraten er niet een hebben'.

 • Rudi Rotthier

  Paul: stelt financiële steun aan Israël in vraag

  Vrij ongewone tussenkomst van een Republikein. Rand Paul stelt vragen bij de financiële steun aan Israël. 'Als je een budgetoverschot hebt, kun je je bondgenoten steunen. Maar ik ben er tegen om geld te lenen van China om het elders uit te delen'. Beginnen met geen geld te geven aan vijanden van het land - waar de Amerikaanse vlag verbrand wordt, zegt hij ook.

  Paul heeft ook kritiek op de Iranonderhandelingen.

  Paul komt vrij goed uit het debat, wat enige verwondering wekt, want hij en/of zijn vader zitten in een schandaal verwikkeld. Een campagnemedewerker van zijn vader, Ron Paul, die in 2012 meedeed in de presidentiële race, is zopas veroordeeld wegens omkoping van een politicus om Paul te ondersteunen. De veroordeelde man werkte ook in de campagne van Rand Paul. De zaak is nog niet ter sprake gekomen in dit debat.

 • Rudi Rotthier

  Trump herpakt zich met vraag over Iran

  Trump krijgt een vraag over Obama's buitenlands beleid, en hij vindt zijn scheld-mojo terug. 'Ik zou zeggen dat Obama incompetent is, maar dat wil ik niet doen want het is niet aardig.' De onderhandelingen met Iran zijn slecht gevoerd, zegt hij. 'Leiders in Washington zijn incompetent'.

  Iemand in de zaal schreeuwt. 'Ben ik het mee eens', zegt Trump.

 • Rudi Rotthier

  Abortusdiscussie verloopt slecht voor Trump

  Trump heeft een moeilijk moment tijdens de abortusdiscussie. Hij was voor vrije abortuskeuze tot hij tegen werd. Hij kan ook niet goed uitleggen waarom hij Republikein is. Jeb Bush ontkent dat hij Trump in privé uitscheldt, maar dat hij hem wel verwijt het land te verdelen. Trump, opnieuw niet op dreef, noemt Bush een gentleman (eerder noemde hij hem 'zwak'). Hij antwoordt naast de kwestie. Het komt hier op neer: in deze barbaarse tijden doen manieren er niet toe. We moeten resultaten hebben. 'Het publiek houdt niet van mij', klaagt hij, terwijl hij even uitgefloten wordt tijdens zijn abortusuitleg.

 • Rudi Rotthier

  Vragen over de economie

  Jeb Bush doet het niet slecht met de vragen over economie. Hij moet eigenlijk gewoon bevestigen wat hij eerder beloofde: 4 procent groei en 19 miljoen nieuwe banen. Dat is een extrapolatie van wat hij als gouverneur in Florida voor mekaar kreeg. Walker, de gouverneur van Wisconsin, wordt gevraagd naar de tegenvallende banenprognoses in zijn staat. Hij antwoordt dat hij herkozen is, omdat bewoners iemand verkiezen die 'hoog mikt'. Hij is niet blij, aan zijn lichaamstaal te zien.

 • Rudi Rotthier

  Clash tussen Chris Christie en Rand Paul over afluisteren

  Chris Christie, de gouverneur van New Jersey, pleit voor meer surveillantie tegen terreurdreiging. Rand Paul, senator uit Kentucky en de kampioen van privacyrechten, reageert: 'Ik wil meer gegevens over terroristen en minder over onschuldige Amerikanen'.

  Christie snauwt terug: 'Dat is een compleet ridicuul antwoord'.

  'Hoe weet je wie terroristen en wie onschuldige Amerikanen zijn?'

  Paul pleit voor officiële tussenkomst van een onderzoeksrechter als er afgeluisterd wordt. 'Ik vertrouw president Obama niet met onze telefoongesprekken, en jij wil hem omhelzen'.

  Christie zegt dat hij de nabestaanden van 11 september omhelst, niet Obama.

  De moderatoren komen tussen.

 • Rudi Rotthier

  Trump: 'Ik geef aan iedereen, en ze doen wat ik vraag'

  Trump wordt ondervraagd naar zijn 'linkse' standpunten inzake gezondheidszorg, en zijn financiële bijdragen aan Democraten. 'Ik geef aan iedereen', zegt hij. 'Ik geef aan iedereen, inbegrepen kandidaten op dit podium'. Er breekt enig tumult uit bij kandidaten aan wie hij niet heeft gegeven.

  'In ruil doen ze wat ik vraag', aldus Trump, 'Daar zit het systeem fout'. Een interviewer vroeg wat Hillary Clinton had gedaan in ruil voor het geld dat Trump haar heeft gegeven. 'Ik zei haar: kom naar mijn trouwfeest, en ze kwam'.

 • Rudi Rotthier

  Ted Cruz voor harde aanpak

  Ted Cruz, de Texaanse senator, roert de oorlogstrom tegen IS. 'Mensen moeten weten dat ze hun overlijdenscertificaat tekenen als ze toetreden tot IS'.

  Jeb Bush mag nog eens uitleggen hoe de oorlog van zijn broer in Irak een fout was. Trump werp tussen dat hij in 2004 al tegen die oorlog was, als enige op het podium (dat is niet helemaal waar, ook Rand Paul was tegen).

 • Rudi Rotthier

  Walker hinkt achterop, ook in tijd

  Scott Walker, derde in de peilingen, komt tot dusver niet uit de verf. Hij heeft het minst gesproken van de 10 kandidaten. Hij wordt gevraagd naar zijn abortusstandpunt - abortus verbieden ook als de gezondheid van de vrouw in gevaar is. Het is een standpunt dat door minder dan 20 procent van de Amerikanen gedeeld wordt.

 • Rudi Rotthier

  Migratie: Bush verdedigt illegaliteit als liefde

  Jeb Bush wordt gevraagd naar zijn uitspraak dat illegale migratie een teken van liefde is. Hij herhaalt dat. 'Ik geloof dat de grote meerderheid illegaal de grens overgaan omdat ze geen andere keuze hebben. Maar we moeten onze grens controleren. Het is onze verantwoordelijkheid om te controleren wie binnenkomt'. Hij stelt voor om de illegalen op weg naar burgerschap te zetten, eventueel met een boete, en zonder dat er een amnestie komt.

  Trump: 'Zonder mij zouden we niet over illegale migratie praten'.

 • Rudi Rotthier

  Trump onder vuur voor vrouwonvriendelijkheid

  Fox-anchor Megyn Kelly vraagt Trump of iemand zoals hij, die vrouwen met wie hij het niet eens is, uitscheldt, en fysiek kleineert, geschikt is voor het presidentschap.

  'Dat is om te dollen, om ons te amuseren', aldus Trump die politieke correctheid aanklaagt. 'Als je daar niet van houdt, dan spijt me dat'. En dan tot Kelly: 'Ik ben altijd heel aardig voor jou geweest'.

 • Rudi Rotthier

  Begint met knal: Trump weigert toe te zeggen dat hij Republikeinse kandidaat ondersteunt

  De eerste vraag bij handopsteking: wie verbindt er zich niet toe de Republikeinse kandidaat die wint te ondersteunen? Er gaat één hand op: Trump, die zegt dat hij de Republikeinse kandidaat zal ondersteunen als hijzelf wint. Anders hangt het af van de winnaar. 'Als ik hem niet respecteer, zal ik hem niet ondersteunen'. Rand Paul komt tussen en zegt dat Trump een Clinton-verkiezing voorbereidt, een verwijzing naar het telefoontje tussen Bill Clinton en Trump.

  De verdenking bij Republikeinen is dat Trump een onafhankelijke kandidatuur zal verkiezen als hij de Republikeinse nominatie niet wint.

 • Rudi Rotthier

  Nu wel publiek

  In de sportarena waar LeBron James en de Cleveland Cavaliers basketten zijn nu 5.000 toeschouwers toegestroomd voor het debat. De toeschouwers zijn voornamelijk uit Cleveland afkomstig. Cleveland is een overwegend Democratische stad. Kijken hoe het publiek reageert. De duidelijk nerveuze kandidaten worden bijna als atleten voorgesteld.

Onze partners