Live Herlees: Echtgenoot stewardess verdwenen Boeing getuigt: 'Kinderen verteld dat mama iets langer wegblijft'

30/03/14 om 09:27 - Bijgewerkt om 17:18

De tijd dringt voor de zoektocht naar de verdwenen Boeing van Malaysia Airlines. De zwarte dozen van het vliegtuig zenden naar alle waarschijnlijkheid nog maar één week signalen uit. Intussen blijven de familieleden van de passagiers hopen op een mirakel.

Herlees: Echtgenoot stewardess verdwenen Boeing getuigt: 'Kinderen verteld dat mama iets langer wegblijft'

© Reuters

 • Annelies Van Erp

  Zoekgebieden op kaart

  Het huidige zoekgebied omvat een oppervlakte even groot als Polen.

  Zoekgebied Boeing Malaysia Airlines

  Zoekgebied Boeing Malaysia Airlines © BBC

 • Annelies Van Erp

  Echtgenoot van stewardess getuigt: 'Heb kinderen verteld dat mama deze keer iets langer wegblijft'

  "Ik heb de kinderen verteld dat hun mama een beetje langer zal wegblijven, dan ze gewend zijn. Ik beloof hen dagelijks, dat ze binnenkort naar huis komt. Maar ik heb geen idee waar ze is en of ik haar ooit nog ga zien. Al blijf ik hopen op een mirakel."

  Lee Khim Fatt's vrouw was een van de passagiers van de verdwenen Boeing. Ze werkt al achttien jaar als stewardess bij Malaysia Airlines. Aan een reporter van CNN vertelt Lee hoe hij worstelt met de waarheid tegenover zijn 10-jarige dochter en 4-jarige zoon.

  "Na drie weken is het erg moeilijk om te blijven volhouden dat hun moeder binnenkort naar huis komt", zegt hij. "De kinderen stellen ontzettend veel vragen en het wordt steeds moeilijker om ze te omzeilen. Bovendien weet ik op het merendeel van de vragen zelf het antwoord niet."

  Terwijl de meeste familieleden van passagiers al drie weken samen in een hotel verblijven, wacht Lee thuis op meer informatie. Eén of twee keer per dag hoort hij iets van Malaysia Airlines. Toch frustreert het hem dat hij meer informatie ontvangt via de media dan van de luchtvaartmaatschappij zelf. Het was deze frustratie die hem er toe aanzette een advocaat onder de arm te nemen en een klacht in te dienen tegen Boeing en Malaysia Airlines.

 • Annelies Van Erp

  Kapitein Amerikaanse Marine legt uit hoe zwarte dooslocator werkt (video)

  Een Australisch marineschip met een onderwaterrobot aan boord vaart uit om puin van de vermiste vlucht te zoeken. De Towed Pinger Locator of zwarte dooslocator, hangt achter het schip en wordt zo meegesleept over de zeebodem. Het toestel vangt de radiosignalen op die een zwarte doos uitzendt.

  Bekijk hier hoe Mark Matthews, kapitein van de Amerikaanse Marine uitlegt hoe dat werkt. "Wanneer de zwarte dooslocator een signaal ontvangt, zenden we een onderwaterrobot uit om foto's te nemen."

 • Annelies Van Erp

  'Zoektocht kan nog jaren aanslepen'

  Volgens Mark Matthews van de Amerikaanse marine kan de batterij van de zwarte doos, langer meegaan dan 30 dagen. "Eigenlijk is 30 dagen het minimum, mijn ervaring heeft me geleerd dat de accu's nog 15 dagen langer kunnen overleven", zei hij tegen een journalist van Sky News Australia. "45 dagen is een realistische verwachting."

  Aangezien de exacte 'crashzone' nog steeds niet is gedefinieerd, blijft de zoektocht volgens Matthews een erg moeilijke opgave, "met oneindig veel uitdagingen."

  Aan het persagentschap AP, liet de kapitein ontvallen dat de zoektocht nog jaren kan aanslepen. "Bij de verdwijning van de Air France 447 in 2009 hadden we veel meer informatie over de plaats van de crash en toch duurde het toen meer dan twee jaar om het vermiste vliegtuig te vinden."

  Mark Matthews

  Mark Matthews © Reuters

 • Annelies Van Erp

  'Ping'-locator ingezet

  Vanuit de Australische stad Perth is een marineschip vertrokken met aan boord een apparaat dat 'ping'-signalen kan opvangen om zo de zwarte doos van het vermiste vliegtuig terug te vinden. Het Amerikaanse toestel wordt voor de eerste maal ingezet.

  Toch vrezen experts dat het inzetten van de signaalontvanger geen garantie biedt op succes omdat het bereik slechts een kilometer is. Bovendien moet het schip erg langzaam varen.

 • Annelies Van Erp

  Chinese familieleden aangekomen in Maleisië

  29 Chinese familieleden van de passagiers zijn aangekomen in Maleisië. De Chinese families worstelen met een heleboel vragen en hopen die te kunnen stellen aan de Maleisische autoriteiten.

  De familieleden eisen verontschuldigingen van de Maleisische overheid en hekelen de gebrekkige communicatie.

 • Annelies Van Erp

  Australisch vliegtuig staakt zoektocht na alarmsignaal van schip nabij Zuidpool

  Een Australisch reddingsvliegtuig heeft de zoektocht naar het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines tijdelijk gestaakt na alarmsignalen van een schip in de buurt van Antarctica. De Australische autoriteiten konden nog geen contact maken met het vaartuig, dus de aard van de moeilijkheden is voorlopig onbekend.

  Het signaal werd uitgestuurd door een schip op 3.241 kilometer ten zuidwesten van Perth en 648 kilometer ten noorden van het Antarctische vasteland. Een burgervliegtuig vertrekt vanuit Melbourne en zal vijf uur moeten vliegen om ter plaatse poolshoogte te gaan nemen. Een toestel van de Australische luchtmacht is intussen weggehaald bij de zoektocht naar het vermiste vliegtuig, om indien nodig ter plaatse overlevingsmateriaal te gaan droppen.

 • Annelies Van Erp

  Opgeviste brokstukken geen onderdelen van vliegtuig

  De objecten die gisteren door twee schepen uit de Indische Oceaan werden gevist, zijn geen onderdelen van de verdwenen Boeing. Het zou gaan om afval. Dat hebben Australische autoriteiten laten weten.

  Dat wil zeggen dat er ondanks de grote hoeveel gespotte brokstukken op satellietfoto's, nog geen tastbare bewijzen van het vliegtuig zijn gevonden.

 • Annelies Van Erp

  Ondanks slecht weer gaat zoektocht verder

  De zoektocht naar de verdwenen Boeing gaat verder in de Indische Oceaan gaat verder. Hoewel de weersomstandigheden niet ideaal zijn, wordt er toch verder gezocht. De tijd dringt namelijk. Naar verluidt zouden de zwarte dozen van het vliegtuig nog slechts één week signalen uitsturen.

Onze partners