Live HERLEES Derde Republikeins debat: Jeb in de clinch met Rubio, Kasich met Trump en Carson

28/10/15 om 18:16 - Bijgewerkt op 29/10/15 om 04:56

De Republikeinse presidentskandidaten gaan voor de derde keer in debat. Het begon met hevige woordenwisselingen tussen John Kasich en Donald Trump, en tussen Jeb Bush en Marco Rubio. Volg het LIVE.

HERLEES Derde Republikeins debat: Jeb in de clinch met Rubio, Kasich met Trump en Carson

© Reuters

 • Rudi Rotthier

  Een overzicht: het begon ruw maar het eindigt in vrede

  Als zelfs Donald Trump zich van zijn verzoenende kant laat zien (na afloop van het debat weliswaar), moet het er wel relatief kalm aan toegegaan zijn. Lees hier een overzicht.

 • Rudi Rotthier

  Einde

  Het debat eindigt in enige harmonie. Kasich, die aanvallend was gestart, mag als laatste afronden. Hij pleit voor idealisme. Trump zegt in zijn slotbemerking dat hij van het land weer een winnaar wil maken. Hij heeft Carson niet aangevallen. Carson heeft hem niet aangevallen.

 • Rudi Rotthier

  Fiorina is het meest aan het woord

  Volgens mensen met stopwatchen is Fiorina het meest aan het woord, gevolgd door Rubio en Trump. Bush is laatste met ongeveer de helft van de tijd van Fiorina. Bush heeft geen overdonderende prestatie geleverd. Maar Fiorina was ook niet zo scherp als de vorige keren.

 • Rudi Rotthier

  Christie: 'Gaan we het echt hebben over Fantasy Sport?'

  Bush krijgt een vraag over Fantasy Sport, en of dat als gokken beschouwd moet worden. Hij begint te antwoorden, maar Chris Christie neemt over, en wijst de journalisten terecht. "Gaan we het echt hebben over Fantasy Sport? Wie maalt daarom?"

  Gaan we het, gelet op de financiële situatie van het land, en de problemen in het buitenland, hebben over Fantasy Sport?

  Gokken is, terloops, big business in New Jersey waar Christie gouverneur is.

  Journalist John Harwood wil tussenkomen en Christie wijst hem terecht: "Dat wordt zelfs in New Jersey als onbeleefd beschouwd". New Jersey, de staat van de Sopranos, staat als rauw bekend. Christie heeft een goede avond, misschien de beste avond van alle kandidaten. Vraag is of het hem wat oplevert.

 • Rudi Rotthier

  Mike Huckabee draagt Trump-das

  Huckabee krijgt de vraag of hij vindt dat Trump de morele autoriteit heeft om president te zijn. Hij verpinkt niet. "Ik hou van Donald Trump, hij is een goede man. Ik draag een Trump-das vanavond. Ik verkies Donald elke dag van de week boven Clinton, en twee keer op zondag".

 • Rudi Rotthier

  Fact check voor Carson en zijn kankersupplementen

  The New York Times trekt na hoe het precies zat tussen Ben Carson en de anti-kankersupplementen van Mannatech Inc..

  Carson gaf betaalde toespraken voor het bedrijf, zei dat de supplementen hem geholpen hadden. Of hij zijn toestemming gegeven heeft om zijn foto op de website te zetten bij een aanprijzing, is niet duidelijk.

 • Rudi Rotthier

  Lastige vragen voor Bush en Rubio

  Zowel Bush als Rubio komen in de problemen bij vragen over hun belastingplan. Bush belast arbeid meer dan winst uit investering/beleggingen. Waarom? Hij kan het niet uitleggen. Rubio's belastingplan komt volgens een onderzoek eerder ten goede aan de rijken dan aan de anderen. Rubio betwist dat het zo is.

 • Rudi Rotthier

  Carson: ik was fout over subsidies

  Misschien is dit waarom Ben Carson stijgt in de peilingen. Hij zegt gewoon: oeps. Maar dan beleefd.

  Hij is tegen subsidies, stelt de moderator vast, maar hij wil wel de subsidies voor olie transfereren naar ethanol.

  "Ik zat daar fout", aldus Carson, die zegt dat hij nu over de hele lijn tegen bedrijfssubsidies is.

 • Rudi Rotthier

  Carson: 'totale propaganda' dat ik publiciteit maakte voor kankermiddel

  Ben Carson wordt ondervraagd naar de producten die hij ondersteunt, al dan niet als lid van de raad van bestuur van bedrijven. Hij noemt het "totale propaganda" dat hij supplementen ondersteunde waarvoor het bedrijf (ten onrechte) claimde dat ze kanker genezen. Hij stond weliswaar prominent op de site van het product, maar dat was buiten zijn weten om gebeurd, zei hij.

  Toont dat geen gebrek aan zijn onderscheidingsvermogen? Het publiek boet de vraag weg. "Zij schijnen het antwoord te weten", aldus Carson.

  Hoofdrolspelers Jeb Bush, Marco Rubio, Donald Trump en Ben Carson

  Hoofdrolspelers Jeb Bush, Marco Rubio, Donald Trump en Ben Carson © REUTERS

 • Rudi Rotthier

  Gehakketak van de hak op de tak

  Het debat verloopt ongericht, waardoor de spankracht verdwijnt. Carson krijgt de vraag of hij farmaceutische bedrijven zou aanpakken die de prijzen buitensporig opvoeren. Hij zegt dat hij een voorstander is van minder regels. Rubio antwoordt op de vraag of hij met de financiën van het land kan omgaan, als hij voor zichzelf steeds putten maakt, dat hij geleerd heeft. Bush wil niet bevestigen dat hij als president geen belastingen zal invoeren. Bush belooft een "warme kus" aan alle Democraten die 10 dollar op uitgaven willen besparen. Fiorina wil de belastingcode tot drie bladzijden herleiden. Etc. Er is weinig tot geen interactie tussen kandidaten.

 • Rudi Rotthier

  De eerste adempauze

  De eerste ronde zit erop. Huckabee verdedigde uitkeringen, Carly Fiorina verdedigde haar beleid als CEO van HP, Ted Cruz hekelt de manier van vragenstellen, die te veel op conflict drijft. Het conflict tot dusver werd trouwens door de kandidaten opgestookt, niet door de journalisten.

 • Rudi Rotthier

  Nu gaan Rubio en Bush in de clinch

  Rubio is vanochtend de mantel uitgeveegd door de krant Sun Sentinel, in zijn thuisstaat Florida. Rubio daagt nauwelijks op in de Senaat. De krant vraagt hem om ontslag te nemen als hij de Senaat beu is. Rubio noemt het een aanval van een Obamagezinde krant. Jeb Bush, ook van Florida, brengt in herinnering dat de krant altijd Rubio gesteund heeft, en dat hijzelf ook vindt dat mensen in Florida een senator verdienen die werkt. "Hoeveel is het? Drie dagen per week?" Rubio valt dan Bush aan omdat zijn campagne nergens heengaat.

 • Rudi Rotthier

  Spervuur tussen Kasich en Trump

  Kasich noemt de plannen van Trump en Carson "loze beloften", en hekelt Carson die gepensioneerden schrik aanjaagt met zijn plannen om Medicare, hun ziekteverzekering, te schrappen."Ik heb een, zij hebben fantasieën".

  Trump slaat hard terug. Kasich had gezegd dat hij niet op de persoon zou spelen, maar nu hij in de peilingen tuimelt, verandert hij van taktiek. Trump brengt ook in herinnering dat Kasich voor Lehman Brothers werkte op het moment dat de bank kopje onder ging.

 • Rudi Rotthier

  Carson: mijn plan zal goed uitdraaien

  Plusminus dezelfde vraag rond belastingen gaat naar Ben Carson. Hij is al even weinig specifiek als Trump, hij wil zich niet vastleggen op een taksvoet, en zegt dat het allemaal goed zal uitdraaien, als men maar de gaten in de wetgeving wegwerkt, en strategische besparingen doorvoert.

 • Rudi Rotthier

  Trump: deze vraag is niet heel vriendelijk

  John Harwood stelt de eerste serieuze vraag aan Trump en vraagt hem of hij een 'stripverhaalversie' van een campagne voert, met een belastingplan dat honderden miljarden minder oplevert maar toch niet het begrotingstekort zal doen groeien. Trump repliceert dat het geen heel vriendelijke vraag is, en dat een expert van CNBC het plan geweldig vindt.

 • Rudi Rotthier

  John Kasich trekt ten aanval

  De moderator vraagt naar het zwakke punt van de kandidaten. Kasich komt als eerste aan het woord, en negeert de vraag. Hij gaat meteen in de aanval tegen degenen van wie het belastingplan onzinnig is (hij bedoelt Trump) of die Medicare willen afschaffen (Carson).

 • Rudi Rotthier

  Vertraging

  CNBC legt niet uit waarom, maar het debat start niet op het afgesproken uur. Het publiek, 1.500 mensen, krijgt een uitleg van de CNBC-baas, die niet uitgezonden wordt.

 • Rudi Rotthier

  Graham 'wint'

  Een CNBC-panel verklaart Lindsey Graham tot winnaar van het vroege debat, en even later doen kijkers hetzelfde.

  Hij was in ieder geval de grappigste van de vier. Bij een vraag over cybercriminaliteit: "De enige reden waarom ik een iPhone heb, is omdat ik mijn nummer aan Donald Trump gaf. Doe dat niet". Enkele maanden geleden maakte Trump het nummer van Graham bekend om aan te tonen dat deze politicus hem om geld had gevraagd, wat de vele kritiek van Graham op de zakenman volgens Trump relativeert.

  Los van de lol: Graham verdedigt een regeling voor het migratieprobleem, wat ongeveer zelfmoord is in het huidige klimaat binnen de partij.

 • Rudi Rotthier

  Jindal: het graf is leeg

  De kandidaten zijn al aan hun slotargumenten toe.

  Bobby Jindal, als hindoe geboren, maar sindsdien gekerstend, zegt dat hij als christen gelooft "dat het graf leeg is, als Amerikanen geloven we dat de beste tijden voor ons liggen".

  Na drie keer in het verliezershoekje hebben deze vier kandidaten moeite om serieus genomen te worden. Ze kunnen dat wel stoer doen, en zeggen wat ze als president zouden ondernemen, maar iedereen weet dat ze geen schijn van kans hebben.

  Over ruim een halfuur begint het echte werk.

 • Rudi Rotthier

  Santorum: ik drink veel Coors

  Rick Santorum krijgt een vraag over monopolievorming in de biersector. Dat is een pertinente vraag in Colorado, waar bier een belangrijke economische sector is, en waar lokale grootheid Coors (SABMiller) overgekocht wordt door AB InBev. Santorum neemt de gelegenheid te baat om zijn liefde voor Coors te bezingen, en in herinnering te brengen dat hij in 2012, tijdens de vorige presidentsverkiezingen, in Colorado de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney versloeg. Vier jaar is lang in politiek.

Onze partners