Live HERLEES Debat in South Carolina: oorlog tussen Trump en Bush, tussen Cruz en Rubio

14/02/16 om 01:41 - Bijgewerkt om 07:06

South Carolina is historisch beschouwd de staat van de slagen onder de gordel. De Republikeinse presidentskandidaten debatteerden er - enkele uren nadat het nieuws bekend werd dat de invloedrijke rechter Antonin Scalia was overleden. Er werd een kooigevecht voorspeld, en het nieuws van het overlijden temperde de vijandelijkheden niet.

HERLEES Debat in South Carolina: oorlog tussen Trump en Bush, tussen Cruz en Rubio

© REUTERS

 • Rudi Rotthier

  Samenvatting: leugenaars alom, en een soms linkse Trump

  Vele andere Republikeinse presidentskandidaten vielen tijdens dit debat Donald Trump aan. Trump schoot terug, vooral naar Jeb Bush en Ted Cruz. Marco Rubio noemde Cruz een leugenaar. Trump noemde de broers Bush, ook George W., en Cruz leugenaars. Trump verdedigde tot op zekere hoogte Planned Parenthood (niet de abortussen), wat ongezien is in de Republikeinse partij. Hij verdedigde sociale zekerheid. Lees hier de samenvatting.

  Jeb Bush, Ted Cruz en Donald Trump tijdens het debat

  Jeb Bush, Ted Cruz en Donald Trump tijdens het debat © REUTERS

 • Rudi Rotthier

  Cruz verwijst naar hooggerechtshof

  Ted Cruz is de enige die in zijn slotwoord verwijst naar het hooggerechtshof. Er zal op twee fronten gevochten worden, zegt hij: regering en hooggerechtshof.

  Trump: politici praten maar en handelen niet. "Jullie zien waar ze jullie geleid hebben". Met hem wordt het anders.

 • Rudi Rotthier

  Slotbemerkingen: Carson scoort!

  Ben Carson, die de risée is van de blogosfeer omdat hij zo zelden aan het woord komt, en dan in plaats van iets te zeggen, verwijst naar zijn website, heeft een behoorlijk slotwoord, waarin hij zowaar Stalin citeert (de fact-checkers van The Guardian beweren dat Stalin nooit heeft gezegd wat Carson hem in de mond legt). Als iedereen die mijn ideeën goedvindt, maar denkt dat ik niet kan winnen, op mij stemt, kunnen we voor een ommekeer zorgen, gaat hij verder. Wat die ideeën zijn, heeft men tijdens dit debat niet vernomen. Gaan kijken op zijn website, is dan allicht zijn boodschap.

 • Rudi Rotthier

  Trump: Cruz is een nog grotere leugenaar dan Bush

  Trump wordt gevraagd naar zijn vroegere standpunten pro abortus. Hij verwijst naar president Reagan "die vele van dezelfde veranderingen heeft gemaakt als ik". Hij pleit voor flexibiliteit.

  Cruz: hij steunt Planned Parenthood.

  Trump: "Jij bent de grootste leugenaar - je bent waarschijnlijk een nog grotere leugenaar dan Jeb Bush. Deze kerel zou alles zeggen. Nare kerel. Nu weten we waarom geen enkele collega in de Senaat hem ondersteunt".

  Hij vermeldt een telefoontje dat de ronde doet waarin wordt uitgelegd dat Trump niet deelneemt in South Carolina en dat men op Cruz moet stemmen.

  Hij steunt Planned Parenthood omdat het "wonderlijke dingen doet" inzake vrouwengezondheid. Maar hij steunt niet de abortussen die er worden uitgevoerd. Om de twee antwoorden wordt Trump uitgejouwd.

 • Rudi Rotthier

  Rubio tegen Cruz: je spreekt niet eens Spaans

  Een felle discussie tusen Ted Cruz en Marco Rubio over migratie. Cruz wordt uitgejouwd en neemt de repliek van Donald Trump over: dit boegeroep is de donorklasse aan het werk.

  De argumenten zijn bekend: Cruz beweert dat hij altijd tegen elke legalisering van illegalen is geweest, en dat Rubio uiteindelijk 11 miljoen illegalen zal legaliseren. Rubio beweert dat Cruz eerder veel soepeler was, maar nu, omdat het goed uitkomt, zo radicaal is. "Ofwel vertelde hij toen de waarheid niet, ofwel liegt hij nu."

  Dan wordt het echt bits. Cruz beweert dat Rubio op de Spaanstalige tv-zender Univision gezegd heeft dat hij de gedoogmaatregelen van Obama inzake een deel van de niet-gedocumenteerde migranten niet zal intrekken.

  Rubio: "Ik weet niet hoe hij weet wat ik op Univision heb gezegd, aangezien hij geen Spaans spreekt".

  Rubio en Cruz zijn allebei van Cubaanse origine.

 • Rudi Rotthier

  Ben Carson: ik verwijs naar mijn website

  Gepensioneerde hersenchirurg Ben Carson heeft op Fox News aangekondigd dat hij meer energiek zal zijn tijdens dit debat. Na een lang debat over belastingen komt hij aan het woord. Hij verwijst naar zijn website. Dan is het tijd voor een publicitietspauze...

 • Rudi Rotthier

  Trump verdedigt sociale zekerheid

  Het is een vreemde wereld. Minuten nadat hij de oorlog in Irak heeft aangeklaagd, wordt Trump gevraagd hoe hij de sociale zekerheid zal financieren, in combinatie met belastingverlagingen. Hij is de enige Republikeinse kandidaat die heeft beloofd dat hij de uitkeringen integraal of quasi integraal zal behouden.

  Zijn antwoord is allicht niet tegen fact-checkers bestand: banen terughalen uit China, Vietnam, Mexico, fraude en verspilling tegengaan, de groei aanwakkeren.

  De kandidatuur van Trump blijft verbazen. Zijn aanval op George Bush leverde hem boegeroep van het publiek op, maar zijn behoud van de sociale zekerheid wordt op applaus onthaald.

 • Rudi Rotthier

  Trump: misschien moet Barbara Bush zich kandidaat stellen

  Het publiek is luidruchtig op de hand van Jeb Bush, maar Trump zet de aanval verder: "Uiteraard was de oorlog in Irak een dikke, vette vergissing. Jeb Bush had vijf dagen nodig eer zijn mensen hem uitlegden wat hij erover moest zeggen". En dat George W. de VS veilig maakte? "Ik heb honderden vrienden verloren. De WTC-torens kwamen onder het bewind van George W. Bush naar beneden".

  Bush: "Het kan me niet schelen dat Donald Trump mij beledigt, maar ik ben het doodmoe dat hij achter mijn familie aangaat". Zijn broer, zijn moeder, zijn vader. Hij zingt hun lof. "Mijn moeder is de sterkste persoon die ik ken".

  Trump: "Misschien moet zij zich kandidaat stellen".

  Rubio snelt onverwacht Jeb ter hulp. Ook hij prijst George W. Bush. "Ik dank God dat George W. Bush op 11 september in het Witte Huis zat en niet Al Gore".

 • Rudi Rotthier

  Rubio legt uit waarom hij oorlog niet steunde

  Marco Rubio, die vorige week, omdat hij steeds dezelfde formules herhaalde, tot Robot Rubio werd herdoopt, legt nu in emotionele termen uit waarom hij als senator president Obama geen toestemming gaf voor een oorlog in Syrië. Hij vond de plannen te zwak, ook al "brak mijn hart" bij beelden van slachtoffers van chemische aanvallen.

  Vervolgens wordt de eerste forse woordenwisseling uitgevochten tussen Trump en Bush. Nadat Bush heeft uitgelegd dat zowel de Russen/Assad en IS moeten bekampt worden, zegt Trump dat men zich beter concentreert op één vijand: IS. Voorstellen zoals dat van Bush leiden ertoe, aldus Trump, dat we al 15 jaar oorlogen uitvechten en nooit winnen.

 • Rudi Rotthier

  Trump: ik zou zelf een vervanger aanduiden

  Donald Trump krijgt als eerste de vraag naar de vervanging van rechter Scalia. Als ik president was en nog 11 maanden te gaan had, zou ik zeker een vervanger nomineren, zegt hij. Maar hij roept de Republikeinse Senaat op om de kandidaat van president Obama tegen te houden.

  Vele anderen vinden dat Obama niet mag nomineren. Jeb Bush vindt dat Obama wel mag nomineren, maar dat hij een consensuskandidaat moet voorstellen.

 • Rudi Rotthier

  Stilte, file

  Het debat begint met enkele seconden stilte ter nagedachtenis van rechter Antonin Scalia. Bij de intocht van de kandidaten zorgt Donald Trump voor een file, omdat hij trager wandelt dan de anderen.

 • Rudi Rotthier

  Obama: ik zal een vervanger van Scalia nomineren

  Na de veelvuldige oproepen van Republikeinen om de vervanging van rechter Scalia uit te stellen tot na de presidentsverkiezingen, en 'het volk' een stem te geven, verklaart president Obama in een toespraak het tegenovergestelde. "Ik zal mijn grondwettelijke verantwoordelijkheden vervullen en een vervanger aanduiden". De Senaat, vervolgt hij, heeft nog alle tijd om zich over die vervanger uit te spreken.

 • Rudi Rotthier

  Bill Clinton: 'Ik had Scalia graag'

  Ex-president Bill Clinton, die met Hillary campagne voert, geeft een reactie op het overlijden van rechter Scalia. "Hij zou waarschijnlijk moeilijk kunnen geloven dat ik het zeg, maar ik had rechter Scalia graag omdat hij nooit iets pretendeerde te zijn, wat hij niet was".

  President Obama spreekt de natie toe over het overlijden.

 • Rudi Rotthier

  Tussen republiek en gekkenhuis

  Voor de rest van de VS is South Carolina al een even groot raadsel als voor Europeanen. De staat speelde een essentiële rol in de burgeroorlog van de jaren 1860. Charleston was de belangrijkste aanvoerhaven voor slaven.

  Kathleen Parker, conservatief commentator voor The Washington Post, is geboren in een familie die sinds de late 17de eeuw in de staat verblijft. Ze geeft in een column een korte cursus over haar staat. Het eerste wat we moeten weten: het is gecompliceerd. Het tweede is een citaat van James Petigru, een advocaat die ten tijde van de burgeroorlog tegen de afscheiding pleitte: 'South Carolina is te klein voor een republiek en te groot voor een gekkenhuis'. Er zijn drie geografisch gescheiden zones in de staat, conservatief in het noorden, gematigd in het midden, progressief in het zuiden. Dan: de bewoners zijn niet alleen tegen het establishment, ze zijn tegen alles. In die zin is Trump geen onlogische keuze voor hen. Ze hebben een zesde zintuig voor kandidaten die niet authentiek zijn. En tot slot: wat het ook wordt, zachtzinnig zal het niet zijn.

 • Rudi Rotthier

  De dood van rechter Scalia wordt element in debat

  Het hooggerechtshof is in alle presidentsverkiezingen een element. Kandidaten zeggen welk soort jurist ze bij vervanging verkiezen. Maar met de dood van Antonin Scalia wordt die discussie wel heel concreet. Het is zeker een thema vanavond. Lees hier over dat overlijden.

  Antonin Scalia tijdens een lezing in 2012

  Antonin Scalia tijdens een lezing in 2012 © REUTERS

 • Rudi Rotthier

  Debat met de voorhamer?

  Tot het nieuws over het overlijden van rechter Antonin Scalia bekendgemaakt werd, verwachtte men zich aan een debat op het scherp van de snee. Donald Trump voert de peilingen aan in de staat South Carolina, waar op 20 februari de Republikeinse voorverkiezing wordt gehouden. Dat betekent wellicht dat de andere vijf resterende kandidaten hem willen aanvallen. Ted Cruz, tweede in de peilingen, is tijdens meetings ongemeen hard voor Trump, maar staat tot dusver tijdens debatten op het rempedaal. Voor de derde plaats kampen, volgens de peilingen, Marco Rubio, Jeb Bush, John Kasich en Ben Carson. In meetings en in vorige debatten hebben Rubio en Bush al meerdere robbertjes uitgevochten. Lees hier de voorbeschouwing.

  Ted Cruz in Greenville, South Carolina

  Ted Cruz in Greenville, South Carolina © REUTERS

Onze partners