Live HERLEES Debat in New Hampshire: Chris Christie doet Marco Rubio wankelen

07/02/16 om 01:13 - Bijgewerkt om 06:23

Drie dagen voor de presidentiële voorverkiezingen in New Hampshire deden andere Republikeinse kandidaten een poging om Marco Rubio, snel stijgend in de peilingen, opnieuw een kopje kleiner te maken. De gouverneur van New Jersey, Chris Christie, ging bij bijna elke tussenkomst tegen Rubio in.

HERLEES Debat in New Hampshire: Chris Christie doet Marco Rubio wankelen

© REUTERS

 • Rudi Rotthier

  Trump grotendeels buiten schot, Rubio en Cruz onder vuur

  Samengevat: Ben Carson deed een hilarische intrede. Het was een half uur rauw. Rubio liet pluimen.

  Lees het hier in iets minder compacte vorm.

  Marco Rubio tijdens een reclamepauze in gesprek met Donald Trump

  Marco Rubio tijdens een reclamepauze in gesprek met Donald Trump © REUTERS

 • Rudi Rotthier

  Clintonkamp jubelt

  Volgens ABC is er grote vreugde in het Clintonkamp, waar men Marco Rubio als de grootste bedreiging ziet - omdat hij bij twee groepen in interne peilingen beter scoort dan Hillary Clinton: bij jongeren en bij latino's. Maar hier bewijst hij dat hij niet klaar is voor het grote werk, aldus een Clintonmedewerker.

 • Rudi Rotthier

  Cruz: ik ga in tegen belangen en win - Trump: door stemmen bij Carson te halen

  Ted Cruz zegt dat hij tegen belangen durft in te gaan, zoals in Iowa, waar hij zich tegen ethanolsubsidies uitsprak en toch won.

  Trump, die als laatste aan het woord komt, zegt dat Cruz gewonnen heeft met de stemmen die hij bij Carson heeft weggehaald, 'maar dat zegt hij er niet bij'... En zo eindigt het zoals het begon: met een aanval.

 • Rudi Rotthier

  Slotverklaringen: Kasich wordt emotioneel

  Kasich vertelt dat hij ruim 100 keer in dialoog gegaan is in meetings in New Hampshire. Hij heeft allicht in deze staat het actiefst campagne gevoerd. HIj wordt er licht emotioneel bij terwijl hij om stemmen vraagt. 'Geef me alstublief een kans. Dan kom ik terug'.

 • Rudi Rotthier

  Super Bowl: Trump verandert van kamp

  De kandidaten mogen hun favoriet aanduiden voor de Super Bowl, tussen Carolina en Denver. Jeb Bush kiest voor Denver omdat Peyton Manning, hun quarterback, zijn campagne ondersteunt. Eerder had Trump ook voor Denver gekozen omdat Manning een vriend van hem is. Nu kiest hij voor Carolina.

 • Rudi Rotthier

  Rubio komt er wat bovenop, blijft zweten

  Het eerste halfuur van het debat was moordend voor Marco Rubio. Van hot favorite werd hij een zwetend lam op de slachtbank van Chris Christie. In tussentijdse peilingen zegt 2 procent dat Rubio het debat wint.

  Het is niet alleen dat hij de woordenwisselingen niet wint, hij zweet en is zichtbaar niet comfortabel. Maar hij kan al enkele keren ononderbroken uitspreken, en vindt zijn adem wat terug. Hij mag nu zijn zeg doen over abortus en holebihuwelijk. Hij zegt dat hij met respect van mening verschilt met anderen. 'Het recht van een vrouw om te kiezen wat ze met haar lichaam aanvangt, is ee echt recht'. Maar: dat moet worden afgewogen aan het recht van een foetus om te leven, en 'dat weegt zwaarder'. Hij zegt dat Hillary Clinton met haar abortusstandpunt extremistisch is, en niet hij met het zijne. Hij krijgt applaus, tot zijn opluchting. En nog meer als hij zegt: ik verlies liever een verkiezing dan verkeerd te zitten op deze punten.

 • Rudi Rotthier

  Kasich: als ik president ben, koop dan een gordel

  John Kasich, de gouverneur van Ohio, een van die kandidaten voor wie de verkiezing in New Hampshire een laatste kans is, stelt zich voor als de man die dingen gedaan krijgt. Met leiderschap zal hij de eerste honderd dagen van zijn presidentschap aan sneltreintempo maatregelen treffen, belooft hij.

  'Als ik morgen verkozen word, koop dan morgen een autogordel, want er staat zoveel te gebeuren, dat je hoofd ervan zal duizelen'.

 • Rudi Rotthier

  Persoonlijke verhalen over drugs

  New Hampshire kampt met een epidemie van drugsdoden. De vraag hiernaar leidt tot enkele persoonlijke verhalen. Cruz had een halfzus die na verslaving is gestorven. Zijn politieke vertaling lijkt niet veel met dat persoonlijk verhaal te maken te hebben. Chris Christie zegt dat hji ervaring heeft met verslaafde jongeren, en beseft hoe moeilijk het is. Christie heeft een goede avond, afwisselend hard (voor Rubio) en zacht.

 • Rudi Rotthier

  Cruz: de muur en de oliebombardement

  Ted Cruz heeft al enkele keren tot rollende ogen bij Trump geleid, omdat Cruz zonder verpinken en zonder bronvermelding voorstellen van Trump heeft overgenomen: een muur aan de grens met Mexico, bombarderen van olievelden van IS.

 • Rudi Rotthier

  Trump: 'Grijpen, omhelzen, kussen en dan het resultaat halen dat je wilt'

  Trump mag uitleggen hoe hij het presidentschap ziet. Hij zou - o verrassing - deals maken. "Een goede onderhandelaar zal goede resultaten boeken maar op een manier zoals de oprichters van het land het in gedachten hadden. Mensen komen samen, en ze maken overeenkomsten. Je moet de mensen bij je krijgen, ze grijpen, omhelzen, kussen, en ervoor zorgen dat ze een compromis sluiten. Maar het resultaat moet dat zijn wat je wilt'.

 • Rudi Rotthier

  Waterboarding: Trump voor, Bush tegen, Cruz tussenin

  Zouden de kandidaten waterboarding, de techniek waarbij verdrinking wordt gesimuleerd, toepassen of niet. Het antwoord van Cruz komt neer op: een beetje. Trump is voor toepassing 'en veel erger ook', in antwoord op de Middeleeuwse praktijken in het Midden-Oosten. Het levert hem applaus op. Jeb Bush, broer van degene die waterboarding liet toepassen, is tegen, al verwijst hij hierbij niet naar zijn broer. Rubio geeft geen antwoord op de vraag.

 • Rudi Rotthier

  Rubio: voorgekauwd taalgebruik

  Het publiek is niet op de hand van Rubio. Kan hem dat kosten in de uitslag in New Hampshire of doet het er niet toe?

  Na de kritiek van Christie hoort het publiek door medewerkers voorgekauwde zinnen, en de toeschouwers laten hem nauwelijks uitpraten zonder dat er ongenoegen duidelijk wordt.

 • Rudi Rotthier

  Trump: mensen mogen niet op straat sterven

  Dat Bush-moment komt kort na een moedig moment van The Donald inzake gezondheidszorg. Terwijl bijvoorbeeld Cruz theoretisch praat, en uitlegt dat hij Obamacare met de grond gelijk zal maken, zegt Trump dat het realistisch moet blijven. Hij wil geen systeem waarbij in om het even welke stad in de VS mensen op straat sterven. En daarom moet er slim hervormd worden. Door iemand die niet gekocht is door de farmaindustrie.

 • Rudi Rotthier

  Jeb Bush mept naar Trump

  Het onderwerp 'eminent domain', onteigeningsregels, wordt bij Trump neergelegd, die zoals in het verleden de noodzaak van die regels bezingt, die volgens hem nodig zijn om wegen of bruggen te kunnen leggen.

  Goed en wel, zegt Jeb Bush, maar die regels worden ook ten voordele van privébedrijven gebruikt (zoals dat van Trump). Die regels, argumenteert Bush, mogen niet dienen om een oud vrouwtje uit haar huis te zetten zodat Trump een parkeerplaats voor limousines kan bouwen. Trump die zegt dat de vrouw nooit verkocht heeft, en dat de parkeerplaats er niet gekomen is, probeert Bush het zwijgen op te leggen. Het publiek kiest de kant van Bush.

 • Rudi Rotthier

  En opnieuw Christie die inhakt op Rubio

  Marco Rubio wordt gevraagd naar de korte episode waarin hij, als senator, wilde helpen om migratiewetgeving te schrijven. Hij keerde na korte tijd terug naar een harder standpunt. Heb je echt gevochten voor dat compromis, wordt hem gevraagd.

  Christie antwoordt in zijn plaats: "Het is overdonderend duidelijk dat hij niet gevochten heeft voor die wetgeving. Een leider moet vechten, en niet denken - dit voorstel heeft zoveel kans op slagen, en als die kansen slecht liggen, zet ik het op een lopen. Dat is geen leiderschap, dat is een baan in het parlement'.

  Rubio heeft vooralsnog geen goede avond.

 • Rudi Rotthier

  De intrede van Carson, nu op video

  De foutgelopen opkomst van Ben Carson.

 • Rudi Rotthier

  Trump: Obama is totaal incompetent

  In zijn verdediging tegen Christie heeft Marco Rubio geargumenteerd dat het niet gebrek aan ervaring is die president Obama parten speelt. Obama weet precies wat hij doet, zegt hij. Trump is het oneens. Hij noemt Obama 'totaal incompetent'.

 • Rudi Rotthier

  Nu Rubio onder vuur van Christie

  De moderatoren vragen naar de ervaring van Marco Rubio om president te zijn. Als je om president te worden heel lang in de Senaat moet zitten, moeten we Joe Biden verkiezen, zegt die. Vicepresident Biden heeft een langedurige carrière in het parlement achter de rug.

  Chris Christie, de gouverneur van New Jersey, gaat als een pitbull op Rubio af. 'Je hebt geen enkele beslissing met gevolgen genomen. Dat heb je gewoon nieti. Het publiek houdt de adem in. Je was er niet toen over sancties tegen Hezbollah moest worden gestemd, gaat Christie verder, 'dat is geen leiderschap, dat is afwezigheid'. Rubio bijt terug, zegt dat New Jersey een slechtere creditrating kreeg onder Christie.

  En dan weer Christie: 'Typisch Washington. Je haalt iets onderuit met een scherpschot dat op niets gebaseerd is, en een soundbite die medewerkers hebben voorbereid'.

  Wat Rubio enige seconden later illustreert door zijn uitspraak over Joe Biden te herhalen. Winst op punten voor Christie.

 • Rudi Rotthier

  Nu Carson versus Cruz: 'de ethiek van Washington'

  Vervolgens wordt Ben Carson gevraagd wat hij vond van de poging van het kamp van Cruz om in Iowa te laten uitschijnen dat hij zijn kandidatuur zou stopzetten. Carson brengt het elfde gebod van Ronald Reagan in herinnering: gij zult geen andere Republikeinen bekritiseren. Dat doet hij dus niet rechtstreeks, maar hij noemt zich wel 'ontgoocheld' over de handelswijze van Cruz en zijn ploeg. Daar zie je 'de ethiek van Washington' aan het werk, zegt Carson. Cruz gaat voortdurend zelf tekeer tegen Washington. Carson geeft hem een koekje van eigen deeg. De beste passage van Carson in 8 debatten, allicht, onderkoeld en efficiënt.

  Cruz, die geen goed debatbegin heeft, verontschuldigt zich nogmaals bij Carson.

 • Rudi Rotthier

  Nu Carson versus Cruz: 'de ethiek van Washington'

  Vervolgens wordt Ben Carson gevraagd wat hij vond van de poging van het kamp van Cruz om in Iowa te laten uitschijnen dat hij zijn kandidatuur zou stopzetten. Carson brengt het elfde gebod van Ronald Reagan in herinnering: gij zult geen andere Republikeinen bekritiseren. Dat doet hij dus niet rechtstreeks, maar hij noemt zich wel 'ontgoocheld' over de handelswijze van Cruz en zijn ploeg. Daar zie je 'de ethiek van Washington' aan het werk, zegt Carson. Cruz gaat voortdurend zelf tekeer tegen Washington. Carson geeft hem een koekje van eigen deeg. De beste passage van Carson in 8 debatten, allicht, onderkoeld en efficiënt. 'Mensen kunnen hun eigen oordeel vormen'.

Onze partners