Live Herlees: Clinton valt aan in eerste debat tegen Sanders

05/02/16 om 02:58 - Bijgewerkt om 07:46

Hillary Clinton begon bijzonder aanvalslustig aan het tv-debat met Bernie Sanders. Ze verweet hem onder meer 'kunstige laster'. Hij probeerde te antwoorden in niet persoonlijke termen.

Herlees: Clinton valt aan in eerste debat tegen Sanders

© REUTERS

 • Simon Demeulemeester

  Peilingen voor New Hampshire: Sanders en Trump op kop, Rubio rukt op

  Republikein Marco Rubio, die bij de eerste voorverkiezing in Iowa verrassend dicht op de hielen van Donald Trump eindigde, ziet zijn populariteit stijgen.

  Bij een nieuwe peiling van CNN over de voorverkiezingen in New Hampshire, eindigt Rubio op de tweede plaats, na Donald Trump maar voor Ted Cruz - die in Iowa won.

  Rubio krijgt in de peiling 18 procent van de stemmen achter zich. Het meest populair in New Hampshire blijft de omstreden miljardair Trump, met 29 procent. Cruz staat op de derde plaats, met 13 procent.

  Bij de Democraten voert Bernie Sanders de rangschikking aan, met 61 procent, ver voor Hillary Clinton (30 pct). Zijn voorsprong is daarmee nog gegroeid tegenover een vorige peiling.

  Volgende dinsdag vinden in New Hampshire voorverkiezingen plaats.

  Opmerkelijk is ook dat de interesse voor de presidentsverkiezingen stijgt bij de Amerikaanse bevolking, en dan vooral bij jongeren.

 • Rudi Rotthier

  Samengevat: Clinton valt aan, Sanders krijgt applaus

  Het debat liet een opgepepte, agressieve Clinton zien, die op een bepaald punt voor eens en voorgoed de argumenten van Sanders leek te willen begraven. Dat lukte niet helemaal. Hoewel hij vaak op verdediging speelde, kreeg Sanders iets meer applaus. Lees hier de samenvatting van het debat.

  Bernie Sanders en Hillary Clinton groeten het publiek na afloop van hun debat

  Bernie Sanders en Hillary Clinton groeten het publiek na afloop van hun debat © REUTERS

 • Rudi Rotthier

  Ze kiezen mekaar niet als vicepresident

  Op de vraag of ze mekaar als vicepresident zouden kiezen, trekken ze hun joker.

  En dan is het tijd voor de slotminuut van elk. Hillary klinkt ineens gejaagd.

  Ze had een overweldigend eerste kwartier, waarin ze Sanders geen opening liet, niet aanvaardde dat ze establishment is, dat ze in de zak zit van Wall Street, dat ze niet progressief is etc. (soms, zeggen factcheckers van Amerikaanse kranten, met gedeeltelijk dubieuze argumenten). Nadien werd het gemoedelijker en minder pakkend.

 • Rudi Rotthier

  Hillary: ik wil veel dingen doen

  Nog Chuck Todd: Obama moest kiezen. Hij kon wel Obamacare doordrukken maar niet een migratiehervorming. Wat zal Hillary's prioriteit worden? vraagt hij.

  Ze kiest niet, maar werkt een waslijst af, met onder meer zonnepanelen.

  Ook Sanders geeft een waslijst: hervorming van de politieke financiering, hervorming van de rechtsspraak, een meer faire economie.

 • Rudi Rotthier

  Sanders tegen handelsovereenkomsten

  Moderator Chuck Todd stelt dat Sanders in zijn leven nog nooit voor een handelsoverkomst heeft gestemd. Laat hij het zo niet aan China over om de regels van internationale handel te bepalen, vraagt Todd.

  Sanders antwoordt niet, maar zegt dat handelsakkoorden "geschreven worden door het Amerikaans bedrijfsleven, voor het Amerikaans bedrijfsleven. Dat is de reden waarom arbeiders meer uren werken en minder verdienen".

 • Rudi Rotthier

  Hillary voor, Bernie tegen doodstraf

  Moderator Rachel Maddow brengt de doodstraf en de loodvergiftiging in Flint ter sprake. Inzake de doodstraf wil Clinton een minimale uitvoering, met name in gevallen van terrorisme. Ze geeft de bomaanslag in Oklahoma als voorbeeld. Sanders, die eerder Clintons steun voor een (beperkte) doodstraf als een teken noemde dat ze niet progressief is, zei dat wat hem betreft in dergelijke gevallen opsluiting zonder kans op vrijlating te verkiezen valt. 'De overheid moet niet doden'.

  Over de loodvergiftiging in Flint, MIchigan, waar besparingen op de waterleiding hebben geleid tot massale loodvergiftiging, is er eensgezindheid. Clinton zegt dat zij als president zou tussenkomen, en eventueel tegen de zin van de plaatselijke machthebbers optreden. Sanders zegt dat hij nog nooit om het ontslag van een gouverneur heeft gevraagd, maar nu wel.

 • Rudi Rotthier

  Sanders maakt geen punt van organisatorische ramp in Iowa

  Chuck Todd laat weten dat de Des Moines Register, de grootste krant van Iowa, een onderzoek vraagt naar de chaotische toestanden tijdens de caucus in Iowa. Sanders zegt dat hij de vraag om opheldering steunt, maar "laten we dit niet buiten proportie opblazen. Dit is geen 'winner wint alles' verkiezing. Jij hebt nu 22 vertegenwoordigers. Ik heb er 20. We hebben er 2.500 nodig om genomineerd te worden". Hij krijgt de lachers op zijn hand. Is nog niet zo vaak gebeurd vanavond. "Ik geloof wat er van de opgegooide munten ongeveer evenveel aan elke kant gevallen zijn. Dit is niet het voornaamste wat er in de wereld aan de hand is".

  Clinton: "Wat ze ook beslissen, het is oké voor mij".

 • Rudi Rotthier

  Sanders maakt zich zorgen over Noord-Korea

  Sanders en Clinton sparren over de uitspraak van de eerste dat het tijd is om de betrekkingen met Iran te normaliseren. Hillary vindt dat geen goed idee, gelet op de steun die het land geeft aan onder meer Hezbollah, en de strijd tegen Israël. Sanders kiest Noord-Korea als een grotere bedreiging dan Iran of Rusland. Hij noemt het "een geïsoleerd, paranoïd land met kernwapens. Een heel, heel geïsoleerd land". "Ik geef helemaal toe dat minister Clinton meer ervaring heeft inzake buitenland", zegt hij, maar het komt aan op beoordelingsvermogen. Zo kan hij, voor de derde of de vierde keer vanavond, wijzen op haar stem ten voordele van de oorlog in Irak.

 • Rudi Rotthier

  Hoelang zou Sanders 10.000 soldaten in Afghanistan houden?

  De buitenlandpolitiek is aan de beurt. De volgende president erft misschien de oorlog in Afghanistan waar de VS allicht 10.000 soldaten houdt. Zou Sanders ze terughalen?

  Sanders hamert op Clintons stem ten voordele van de oorlog in Irak, en geeft geen antwoord. Je kunt die troepen niet onmiddellijk terughalen, zegt hij bij een tweede poging van de moderator. Clinton: je moet de toestand ter plekke bestuderen.

  De moderator, Chuck Todd, vraagt wie de buitenlandadviseurs zijn van Sanders. Hij geeft geen antwoord.

  Clinton laat niet los. Mensen hebben het recht om dat te weten, zegt ze.

 • Rudi Rotthier

  Kijker vraagt of Clinton haar toespraak voor Goldman Sachs zal publiceren

  Interessante vraag van een kijker: zal Clinton, die dus 675.000 dollar kreeg om drie toespraken te geven voor Goldman Sachs, de tekst van die toespraken zal vrijgeven. Ze zal erover nadenken, oppert ze, kort nadat ze heeft beweerd dat ze in haar toespraken altijd haar gedacht zegt.

 • Rudi Rotthier

  Kijker vraagt of Clinton haar toespraak voor Goldman Sachs zal publiceren

  Interessante vraag van een kijker: zal Clinton, die dus 675.000 dollar kreeg om drie toespraken te geven voor Goldman Sachs, de tekst van die toespraken zal vrijgeven. Ze zal erover nadenken, oppert ze, kort nadat ze heeft beweerd dat ze in haar toespraken altijd haar gedacht zegt.

 • Rudi Rotthier

  Zelfs inzake Wall Street gaan Clinton in de aanval

  Sanders weet niet wat hem overkomt. Clinton bekritiseert hem omdat hij een deel van de wetgeving inzake derivatives op Wall Street hielp versoepelen (hij reageert hier niet op), en dat zij verder wil gaan dan hij om niet alleen de banken in stukken te breken.

  Sanders krijgt het grotere applaus als hij te keer gaat tegen Wall Street, "misschien de machtigste economische en politieke macht in dit land", en tegen Goldman Sachs, dat recent 5 miljard dollar boete moest betalen na fraude.

 • Rudi Rotthier

  Sanders onder de druk

  Sanders ligt onder spervuur en is opgelucht bij de eerste reclamepauze. Hillary Clinton blijft in de aanval. Als hij over haar financiers begint, Wall Street en de farmaindustrie, bijt ze terug: geef me één voorbeeld waar ik van standpunt veranderd ben omwille van geld dat ik kreeg. Ze beschuldigt hem van laster. Hij zegt dat er een reden is dat Wall Street en de olieindustrie altijd hun zin krijgen.

  Denkt Clinton dat ze in New Hampshire haar achterstand in de peilingen - ruim 20 procent - nog kan inhalen?

 • Rudi Rotthier

  Clinton valt Sanders aan op zijn progressiviteit

  Nadat haar steun aan de oorlog in Irak nog eens ter sprake komt, keert Hillary Clinton de rollen om en valt ze Sanders aan. 'Ik denk niet dat het bepaald progressief was om vijf keer tegen de Bradywet te stemmen' (antiwapenwetgeving), 'ik denk niet dat het progressief was om tegen de migratiewetgeving van Ted Kennedy te stemmen'.

  Sanders werpt tegen dat hij de anti-establishmentkandidaat is. Hillary: 'ga je echt zeggen dat de eerste vrouw die president kan worden het establishment vertegenwoordigt?'

  Wat heeft Hillary gegeten? Ze wil een snelle knock-out. Sanders loopt rood aan - wat niet noodzakelijk met het debat te maken heeft. Het is soms zijn natuurlijke kleur: roodaangelopen.

 • Rudi Rotthier

  Sanders: gezondheidszorg voor iedereen

  Sanders zegt dat onder het huidige systeem miljoenen Amerikanen, 29 miljoen, geen ziekteverzekering hebben. Hij wil een universeel systeem. 'Maar zeggen dat ik het huidige systeem wil afbreken in afwachting van iets nieuws klopt niet.'

  'De ideeën waarover ik het heb zijn niet radicaal', zegt hij, onder meer verwijzend naar Europa.

 • Rudi Rotthier

  Clinton: 'een progressief persoon is iemand die vooruitgang boekt'

  Veel tijd voor opwarming is er niet. Hillary Clinton wordt meteen gevraagd waarom ze denkt dat Sanders geen resultaten zal boeken.

  'Ik wil niet opnieuw beginnen', zegt ze, in tegenstelling tot Sanders. 'Dat zou een grote vergissing zijn en ons land in een lang, uitzichtloos debat dompelen. Ik wil bouwen op de vooruitgang die wel al geboekt hebben.' Ze verwijst naar gezondheidszorg en geld voor hoger onderwijs. 'De cijfers van senator Sanders kloppen gewoon niet - daarom dat alle onafhankelijke experten, alle kranten, de conclusie trekken dat het niet haalbaar is. Een progressief persoon is iemand die vooruitgang boekt - dat is wat ik wil doen'.

 • Rudi Rotthier

  Gisteren al een duel op afstand

  Gisteren hadden de twee ook al tv-optredens, toen bij CNN, dat een 'town hall' bijeenkomst uitzond. Toen mochten ze elk afzonderlijk vragen beantwoorden. Hij ging er onder meer over hoe progressief Hillary Clinton wel was. Lees het hier.

  Bernie Sanders in Manchester, New Hampshire

  Bernie Sanders in Manchester, New Hampshire © REUTERS

 • Rudi Rotthier

  Revolutie en nostalgie versus realisme

  Sinds maandag is de derde kandidaat in de race, Martin O'Malley, weggevallen. Het wordt dus een duel, met heel duidelijke verschillen tussen kleine stappen en revolutie. Lees hier hoe het er bij het begin voorstaat

  Bernie Sanders en Hillary Clinton tijdens een reclamepauze in een vorig tv-debat

  Bernie Sanders en Hillary Clinton tijdens een reclamepauze in een vorig tv-debat © REUTERS

Onze partners