Live HERLEES: Bloedig einde van gijzeling in chocoladecafé in Sydney

15/12/14 om 03:38 - Bijgewerkt om 21:04

De gijzeling in een chocoladecafé in Sydney is afgelopen. De politie heeft de zaak bestormd. Drie mensen, waaronder de dader zijn gedood. Vier anderen raakten gewond. Dat heeft de politie bevestigd.

HERLEES: Bloedig einde van gijzeling in chocoladecafé in Sydney

© AFP

 • Jan Herregods

  Samenvatting

  Na 16 uur heeft de politie in de Australische grootstad Sydney een eind gemaakt aan een gijzeling met mogelijk islamitische achtergrond. De oproerpolitie bestormde het café maandagnacht, waarna explosies en schoten te horen waren. Mensen werden op draagberries naar buiten gedragen. Volgens de media vielen er twee doden en drie zwaargewonden. Kort voor drie uur dinsdagochtend (plaatselijke tijd) deelde de politie via Twitter mee dat de gijzeling in Sydney voorbij was.

  Volgens de Australische televisie zou de dader bij de bestorming gedood zijn en is ook één van zijn gijzelaars om het leven gekomen. Volgens de politie gaat het om een 49- of 50-jarige radicale Iraniër.

  De gewapende man, die wellicht alleen handelde, was maandagmorgen kort voor tien uur lokale tijd het Lindt Chocolat Café aan Martin Place in het centrum van de stad binnengevallen. Hoeveel mensen er zich op dat ogenblik ophielden, was niet duidelijk. Volgens vicepolitiechef Catherine Burn waren het er minder dan 30.

  De gijzelnemer, die in Australië politiek asiel had gekregen, omschreef zichzelf naar verluidt als moslimgeestelijke en heelmeester. Op tv-beelden was te zien dat hij een hoofddoek met Arabische letters droeg en verschillende vrouwen dwong een zwarte vlag met de islamitische geloofsbelijdenis voor een venster van het café te houden. Zijn eigenlijke motieven waren volgens de politie niet geheel duidelijk. Volgens eensluidende mediaberichten eiste de gijzelnemer herhaaldelijk een gesprek met de Australische premier Tony Abbott.

  Vijf van de gijzelaars konden in de loop van de dag uit het café in de zakenwijk ontkomen. Foto's toonden een medewerker met schort, die in paniek naar de zwaarbewapende politie rende. Of de gijzelnemer zijn slachtoffers vrijliet of ze op eigen houtje de vlucht namen, deelde de politie niet mee.

  De politie sloot de omgeving rond het café in ruim mate af, overal hadden zwaarbewapende politietroepen in kogelvrije vesten stelling gekozen. Gebouwen werden ontruimd, uit voorzorg ook het beroemde operagebouw. De politie onderhandelde naar eigen zeggen met de gijzelnemer.

  Televisiezenders maakten in de loop van de dag beelden door een venster van het café. Op een wimpel stonden in het Arabisch de woorden van de zogenoemde shahada ("Er is geen God buiten Allah en Mohammed is zijn profeet"), die ook door islamisten van bijvoorbeeld de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) wordt gebruikt.

  De Iraniër is wegens zedendelicten in meer dan 40 gevallen en in samenhang met de dood van zijn ex-vrouw wegens medeplichtigheid aan moord in staat van beschuldiging gesteld. Dat deelden de media unaniem mee. Hij werd op borg vrijgelaten, zei advocaat Manny Conditsis, die de man vorig jaar had verdedigd. De Iraniër schreef ook haatbrieven naar nabestaanden van gesneuvelde Australische soldaten, schreef de krant The Age.

  In Australië is sinds september de alamfase drie (van vier) voor terreur van kracht, wat betekent "Terreuraanslag waarschijnlijk". Tijdens een grootschalige razzia had de politie destijds naar eigen zeggen een aanslag op Australische bodem verijdeld, waarbij een willekeurige passant op straat zou ontvoerd en onthoofd worden. Australië neemt met honderden elitesoldaten en vliegtuigen deel aan de internationale coalitie tegen de terreurorgansiatie IS in Syrië en Irak. (Belga)

 • Gijzeling beëindigd

  De politie laat weten dat de gijzeling werd beëindigd. De overblijvende gijzelaars werden bevrijd nadat de politie het café had bestormd. Televisiezenders toonden beelden van agenten in de omgeving van het café die mensen in veiligheid brachten. Kort daarop waren er luide explosies te horen en vuurschoten. Een agent in anti-explosievenpak en een explosievenrobot gingen het café binnen, kort nadat de politie enkele gewonden hadden weggedragen. Een agent werd gewond toen de politie oprukte naar het café in het zakencentrum van Sydney. Het vuur werd prompt beantwoord door de andere agnten. Een agent leidde de aanval achter een schild gevolgd door vier andere zwaarbewapende ordehandhavers. De politie verklaarde de belegering ten einde om 16.30 uur Belgische tijd, 2.30 uur 's nachts in Sydney. Het is niet duidelijk wat er met de gijzelnemer is gebeurd.

 • Gijzelaars vrijgelaten

  In de loop van maandagnacht liet de dader bijkomende gijzelaars vrij. Televisiebeelden toonden agenten in de buurt van het café, die mensen in veiligheid brachten.

 • Wat weten we tot dusver over Man Haron Monis?

  De man die verantwoordelijk is voor de gijzeling is een uit Iran afkomstige geestelijke die bekend is bij de politie. Man Haron Monis kreeg politiek asiel in Australië en wordt door zijn voormalige advocaat omschreven als een geïsoleerde figuur die alleen handelt. Hij wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan de moord op zijn ex-vrouw, maar werd op borgtocht vrijgelaten. Hij zou ook betrokken zijn in verschillende zaken van seksueel geweld en ongepast gedrag.

 • Dit is de gijzelnemer, Man Haron Monis, in 2009

  Een foto van het persagentschap EPA uit 2009. De man stond toen terecht voor het sturen van beledigende brieven naar families van overleden Australische soldaten.

  Man Haron Monis

  Man Haron Monis © EPA

 • Kevin Van der Auwera

  Gijzelnemer is 50-jarige van Iraanse origine

  Volgens diverse media is de gijzelnemer geïdentificeerd als Sheik Man Haron Monis. 'Er is geen reden meer voor ons om die naam geheim te houden', zei een politiebron aan Reuters.

  Lokale media melden dat de man een 50-jarige Iraanse vluchteling is, die sinds 1996 in Australië woont en een crimineel verleden heeft. Zo is hij in Australië beschuldigd van seksuele aanranding en van het versturen van haatpost naar families van soldaten die zijn gesneuveld in Irak.

  Russia Today meldt dat de man ook wordt beschuldigd van betrokkenheid bij een moord.

 • Kevin Van der Auwera

  'I'll ride with you' is trending op Twitter onder Australiërs

  Op sociale media verenigen Australiërs zich tegen racisme met de trending hashtag #illridewithyou - 'ik zal je vergezellen' (op de weg naar huis van het werk, bv.). Ze willen daarmee hun steun betuigen aan de moslimgemeenschap, die door de gijzeling een groeiende islamofobie ervaart.

 • Kevin Van der Auwera

  Middernacht voorbij in Sydney

  In Sydney is het 10 uur later dan bij ons, dus op dit moment bijna 1 uur 's nachts. De gijzeling is al twaalf uur aan de gang.

 • Kevin Van der Auwera

  Wat we weten

  Een recapitulatie van wat we tot hiertoe weten. De gijzeling begon om iets voor 10 uur lokale tijd (middernacht Belgische tijd). Een gewapende man houdt vermoedelijk nog een vijftiental mensen, werknemers en klanten, gegijzeld in het Lindt Chocolate Café aan Martin Place. Er werd ook een islamitische vlag voor het raam gehangen. Vijf mensen zijn intussen vrij, wellicht ontsnapt en niet vrijgelaten door de gijzelnemer. Die zou aan de politie hebben gezegd dat hij vier bommen heeft geplaatst, twee in het chocoladehuis en twee elders in de stad. Hij heeft ook enkele eisen overgemaakt, zo wil hij volgens de media een gesprek met de premier. Australië is een van de coalitiepartners van de Verenigde Staten in de strijd tegen Islamitische Staat in Syrië en Irak, mogelijk heeft de gijzeling daarmee te maken. Het café is omsingeld door honderden agenten.

 • Kevin Van der Auwera

  'Ik ben oké, maar ik kan niet praten'

  Een van de gijzelaars heeft zijn moeder een sms gestuurd vanuit het café, zo vertelde zij aan radiozender 2GB. 'Mum I'm in the Lindt café in Sydney.' De moeder stuurde terug: 'What is going on? Are you okay.' Ze kreeg nog één antwoord rond 15 uur lokale tijd (5 uur Belgische tijd): 'I'm okay mum, can't talk'.

 • Kevin Van der Auwera

  Lindt Chocolate Cafe reageert via Facebook

  Het Lindt Chocolate Cafe in Sydney, waar de gijzeling nog steeds aan de gang is, plaatste een mededeling op de Facebookpagina:

  'We would like to thank everyone for their thoughts and kind support over the current situation at the Lindt Chocolate Café at Martin Place. We are deeply concerned over this serious incident and our thoughts and prayers are with the staff and customers involved and all their friends and families. The matter is being dealt with by the authorities and we are waiting for any updates from them.'

 • Kevin Van der Auwera

  Livestream

  De gijzeling in Sydney is ook te volgen via livestream.

 • Kevin Van der Auwera

  Moslimorganisaties veroordelen gijzeling

  Meer dan veertig Australische moslimorganisaties hebben de gijzelname in een café in Sydney, door een man die een islamistische vlag heeft opgehangen, veroordeeld. 'Wij verwerpen elke poging om onschuldige levens af te nemen van eender welke mens, en schrik en terreur in de harten te veroorzaken', zo zeggen de organisaties. Ze noemen de gijzeling een 'verachterlijke daad'.

 • Kevin Van der Auwera

  Gijzelnemer is bekende

  De politie heeft de gijzelnemer geïdentificeerd, meldt de Australische omroep ABC. De gijzelnemer is een 'bekende' van de politie die de media heeft gevraagd zijn naam niet te verspreiden. Volgens 7 New Sydney zou de man gegijzelden als levend schild gebruiken tegen scherpschutters van de politie.

 • Annelies Van Erp

  'Beste onderhandelaars ter wereld'

  Tijdens een persconferentie wilde de politie van Sydney geen verdere details vrijgeven over de eisen van de gijzelnemer. Wel maakt de politie duidelijk dat ze 'de beste onderhandelaars in de wereld hebben. Maar dat kan een tijdje duren.'

 • Annelies Van Erp

  Gijzelnemer zou vier bommen hebben geplaatst

  Volgens de gegijzelden zegt de geweldenaar dat hij vier bommen heeft geplaatst: twee in het café en twee elders in de Australische stad.

  De politie weigerde te speculeren over het mogelijk motief van de vermoedelijke alleen handelende gijzelnemer. Adjunct-commissaris Catherine Burn van de deelstaat New South Wales bevestigde dat 'meerdere mensen' zijn kunnen ontkomen. Er zou ook niemand gewond zijn geraakt. Volgens de Australische omroep ABC is het veiligheidscomité van de Australische regering maandag al voor een tweede keer bijeengekomen.

 • Annelies Van Erp

  Video: 5 gijzelaars kunnen ontsnappen

  Bij de gijzeling in het centrum van Sydney zijn vijf personen het café uit gevlucht. Dat was te zien op beelden van diverse televisiezenders. Drie van hen konden ontkomen via een branddeur naast het 'Lindt Chocolat Café' aan Martin Place. Het is niet duidelijk of ze konden ontsnappen of dat de gijzelnemer hen liet gaan.

  Bekijk de beelden hier.

 • Annelies Van Erp

  Gewapende man wil gesprek met Australische premier

  Er zijn berichten dat de gewapende man die in een café in het Australische Sydney een onbekend aantal mensen gijzelt een gesprek wil met de Australische premier Tony Abbott, zo heeft de Britse zender SkyNews maandag gemeld.

Onze partners