Live Herlees: Agent gaat vrijuit, rellen breken uit in Ferguson

24/11/14 om 21:01 - Bijgewerkt op 25/11/14 om 08:40

Na overleg dat langer heeft geduurd dan verwacht, heeft de Grand Jury in de Amerikaanse stad Ferguson geoordeeld dat de blanke agent Darren Wilson die de ongewapende zwarte tiener Michael Brown doodschoot, niet wordt vervolgd. Dat maakte de procureur, vele uren na de beslissing, bekend. Kort nadien braken rellen los, er werden politieauto's in brand gestoken en winkels geplunderd, gebouwen in brand gestoken.

Herlees: Agent gaat vrijuit, rellen breken uit in Ferguson

© Belga

 • Kevin Van der Auwera

  Tijdelijk vliegverbod boven Ferguson

  Omdat er berichten zijn over geweerschoten in de lucht hebben de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten een tijdelijke vluchtverbod ingesteld boven Ferguson, alleen ordediensten en media mogen boven de zone vliegen, meldt CNN.

 • Rudi Rotthier

  Enige rust keert terug

  De gebouwen branden nog, maar de indruk bestaat dat het ergste achter de rug is. Er worden geen nieuwe branden meer gesticht. De politie, massaal aanwezig, heeft een aantal arrestaties verricht. Andere manifestanten/relschoppers zijn verdwenen.

 • Rudi Rotthier

  Brandweer treedt niet op

  Sommige branden worden geblust, andere panden branden gewoon uit. De brandweer is beducht voor schutters. In de weken voor het verdict is de wapenverkoop in de regio verzesvoudigd.

 • Rudi Rotthier

  Brown stond op 2-3 meter van de agent toen hij doodgeschoten werd

  Terwijl in een afgesloten zone van Ferguson de rellen doorgaan, is een team van CNN het bewijsmateriaal aan het doornemen dat de procureur heeft vrijgegeven. Darren Wilson heeft voor de Grand Jury geargumenteerd dat hij zich bedreigd voelde en voor zijn leven vreesde toen de jongeman hem eerst vastgreep en nadien op hem afrende. Brown was ruim een kop groter dan de agent, en veel zwaarder. Volgens Wilson was Brown bij de fatale schoten tot op 8 tot 10 voet genaderd, wat wil zeggen 2,4 tot 3 meter.

 • Rudi Rotthier

  Schoten gesignaleerd

  Verslaggevers maken melding van schoten. Moeilijk te zeggen wie ze afvuurt. Er staat een magazijn met schoonheidsproducten in brand - en het ontploffen van de spuitbussen geeft ook knallen.

  De politie, die eerst aangaf dat ze rook spoot in plaats van traangas, geeft nu toe dat het toch traangas was. Geen idee waarom daarover betwisting moet bestaan.

 • Rudi Rotthier

  Politie probeert de onlusten in te dijken

  Honderden agenten zetten een snelweg en enkele straten af. Het is de bedoeling de relschoppers in een beperkte zone te houden. De winkelplunderingen gaan verder in die zone. Er staan nu al meerdere panden in brand.

 • Rudi Rotthier

  Gebouw in brand

  Manifestanten hebben een gebouw in brand gestoken. Ze probeerden ook winkels in brand te steken, maar dat mislukte.

 • Rudi Rotthier

  Politie rukt uit

  Nadat meerdere winkels geplunderd werden, rukt de politie massaal uit. De politiek van enigszins discrete politie-aanwezigheid was geen groot succes, blijkbaar.

 • Rudi Rotthier

  Rellen komen op gang tijdens toespraak Obama

  'Problemen met de politie gaan niet opgelost worden door flessen te gooien', zei president Obama op het moment dat manifestanten precies dat deden.

  Er is een (tijdelijke?) vermindering van schermutselingen tussen manifestanten en politie. De politie heeft uitvoerig traangas en bean bags, een soort nepkogels, afgeschoten. De zone voor het politiekantoor is grotendeels terug onder politiecontrole, maar de agressie tegen winkels gaat verder.

  De winkel waar Michael Brown sigaren pikte, de Ferguson Market and Liquor Store, wordt door manifestanten belegerd. Ze breken in, en halen de winkel leeg.

 • Rudi Rotthier

  Winkelruiten vernietigd

  Gelet op de traangasbombardementen is het moeilijk een overzicht te houden. Maar journalisten doen verslag vanop gebroken glas, resten van winkelruiten. Er zou niet zozeer geplunderd dan wel vernietigd zijn in de winkels.

  Een vrouw die volgens omstanders een hartaanval heeft, wordt afgevoerd.

  Een politieauto staat in brand.

 • Rudi Rotthier

  Traangas

  Sommige manifestanten proberen zelf de orde te herstellen, met wisselend succes. Er wordt traangas afgevuurd. De politie noemt het een rookbombardement, maar reporters spreken wel degelijk van traangas.

 • Rudi Rotthier

  Reactie van de familie van Michael Brown

  'We zijn diep ontgoocheld dat de moordenaar van ons kind niet zal geconfronteerd worden met de gevolgen van zijn daden. We begrijpen dat vele anderen onze pijn delen, maar we vragen dat jullie die frustratie gebruiken om een positieve verandering te veroorzaken. We moeten samenwerken om het systeem te repareren dat toestond dat dit gebeurde. Laten we maken dat politiemensen voortaan een camera bij zich dragen. We vragen nederig dat jullie vreedzaam protesteren. Geweld als reactie op geweld lost niets op. Laten we niet zomaar lawaai maken, laten we een verschil maken.'

  Ontgoocheling na bekendmaking van het verdict

  Ontgoocheling na bekendmaking van het verdict © Reuters

 • Rudi Rotthier

  Obama: 'Beslissing aanvaarden, zaken veranderen'

  President Obama komt tussen. Hij citeert uitgebreid de vader van Michael Brown die zei dat zijn zoon niet geëerd wordt door winkels kort en klein te slaan. Dat we zijn zoon eren door zaken te veranderen.

  Obama roept de politie op om terughoudend te zijn met vreedzame betogers. Hij roept zijn landgenoten op om het oordeel te aanvaarden: 'We zijn een natie die gebouwd is op de wet'. Er is vooruitgang gemaakt inzake rassenrelaties, maar er moet meer gebeuren. De president sluit niet uit dat hij naar Ferguson gaat. Niet duidelijk wanneer.

 • Rudi Rotthier

  Beginnende rellen

  De menigte voor het politiebureau van Ferguson reageerde eerst triest en is nu rumoerig. Een politieauto wordt omgekieperd. Anderen proberen een politieauto in brand te steken. De politie komt tussen.

  De moeder van Michael Brown werd voordien wenend weggebracht.

 • Rudi Rotthier

  'Brown stormde op Wilson af'

  De essentie van het betoog van de procureur is dat de 18-jarige Michael Brown de agressor was. Hij greep agent Wilson in de politieauto vast, met verwondingen tot gevolg. En toen Wilson uit de auto stapte, stormde Brown op hem af. Waarna de agent vuurde.

  Het meeste bewijsmateriaal zou onmiddellijk vrijgegeven worden.

 • Rudi Rotthier

  Gedetailleerd relaas

  Procureur McCulloch geeft een heel gedetailleerde uitleg over wat er gebeurde. Hij zegt dat vele getuigenissen en getuigen ongeloofwaardig werden nadat de resultaten van de autopsie bekend werden. Mensen die verklaard hadden dat de agent Brown in de rug geschoten had, of dat hij over het lichaam had gestaan en hem toen in de rug schoot, werden ongeloofwaardig na de autopsie. Brown is niet in de rug geschoten. De uitleg van de agent was daarentegen wel in overeenstemming met wat uit de autopsie bleek.

  De procureur geeft geen uitleg over de verdeling van de Grand Jury. Een Grand Jury komt tot een beslissing met een meerderheid van 9 op 12 stemmen. Er waren 9 blanken in de jury.

 • Rudi Rotthier

  Wilson gaat vrijuit

  Na een lange aanloop legt de procureur uit dat agent Darren Wilson vrijuit gaat.

 • Rudi Rotthier

  Procureur aan het woord

  Procureur Robert McCulloch begint zijn mededeling.

 • Rudi Rotthier

  Het team van Wilson denkt vrijspraak te krijgen

  Een bron uit het kamp van politieagent Darren Wilson zegt via CNN dat men daar op de vrijspraak rekent. De redenering gaat als volgt: als er wel een proces komt, moet Wilson aangehouden worden voor de bekendmaking van de beschuldiging. En hij is nog niet aangehouden, terwijl de bekendmaking elk moment kan gebeuren.

  Agenten voor het politiekantoor van Ferguson

  Agenten voor het politiekantoor van Ferguson © Reuters

Onze partners