Live Herlees: 844 gewonden door politiegeweld bij Catalaans referendum

01/10/17 om 09:05 - Bijgewerkt op 02/10/17 om 00:24

Negentig procent van de Catalanen die in het onafhankelijkheidsreferendum een stem uibrachten wil zich van Spanje afscheuren. De Catalaanse regering noemt het referendum bindend, volgens Madrid is het illegaal. Bij gewelddadige repressie door de nationale politie vielen volgens de Catalaanse overheid 844 gewonden.

Herlees: 844 gewonden door politiegeweld bij Catalaans referendum

© reuters

 • Arthur Debruyne

  Oproep tot algemene staking op dinsdag in Catalonië

  In Catalonië hebben een veertigtal vakbonden en politieke en sociale bewegingen zondagavond opgeroepen tot een algemene staking op dinsdag. Daarmee willen ze protesteren tegen het optreden van de regering in Madrid om het onafhankelijksreferendum van zondag te vermijden.

  Er is een 'daadkrachtig antwoord' op de repressie nodig, zegt Dolors Lobet van de grootse vakbond in Spanje CCOO, na een vergadering met vertegenwoordigers van de verschillende organisaties. De op een na grootste vakbond, UGT, beslist maandag pas of ze zich achter de stakingsoproep schaart.

 • Arthur Debruyne

  Puidgemont: 'We hebben het recht gewonnen om een onafhankelijke staat te hebben'

  Het hoofd van de Catalaanse regionale regering, Carles Puigdemont, heeft zondagavond in een toespraak na het referendum aanspraak gemaakt op de onafhankelijkheid. 'Burgers van Catalonië, wij hebben het recht gewonnen om een onafhankelijke staat te hebben in de vorm van een republiek', verklaarde hij.

  Puigdemont, geflankeerd door zijn ministers, maakte nog geen resultaten van het referendum bekend, maar gaf wel te kennen dat de Catalanen met een overweldigende meerderheid voor onafhankelijkheid hebben gestemd. Hij bedankte ook de 'miljoenen' Catalanen die ondanks de tegenwerking van de Spaanse overheid en het hardhandig optreden van de ordediensten zondag zijn gaan stemmen.

  De president van de Generalitat de Catalunya gaf voorts aan dat het resultaat van het onafhankelijkheidsreferendum 'in de komende dagen' aan het parlement zal worden overgemaakt, zodat dat in het geval van een overwinning voor het 'ja'-kamp aan een nieuwe wet en een onafhankelijkheidsverklaring kan werken.

  Puigdemont riep de EU ook op om rekening te houden met de Catalaanse eisen en om 'snel te handelen.' 'De Europese Unie kan niet langer de andere kant op kijken', luidde het. 'Wij zijn Europese burgers en zijn het slachtoffer van schendingen van onze rechten en vrijheden.'

  Tijdens de stembusgang voor het referendum traden de politie-eenheden van de Guardia Civil en Policía Nacional, die onder de bevoegdheid van Madrid vallen, bijzonder hardhandig op tegen vreedzame kiezers en demonstranten. Volgens de laatste balans van het Catalaanse ministerie van Gezondheid is het aantal gewonde burgers inmiddels opgelopen tot 844. De meeste gewonden vielen in de hoofdstad Barcelona. De slachtoffers wordt opgeroepen om bij de Catalaanse politie klacht in te dienen tegen de Guardia Civil.

  Behalve 844 burgers, raakten ook 33 politieagenten gewond, zo meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken in Madrid via Twitter.

 • Bart Osaer

  'De Spaanse staat heeft verloren'

  Volgens de Britse krant The Guardian zijn er geen winnaars vandaag, enkel verliezers of 'halve winnaars'. "De meeste Catalanen wilden niet alleen een referendum houden, maar ook in een verenigd land blijven. Ze werden slecht bediend, zowel door de staat als door de onafhankelijkheidsbeweging", besluit de krant.

 • Bart Osaer

  Rajoy: 'In Catalonië heeft geen referendum plaatsgevonden'

  De Spaanse premier Rajoy benadrukte zondagavond in een toespraak voor de pers wat hij eerder al zei. Volgens hem is het referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië onwettig, waardoor het bijgevolg niet heeft plaatsgevonden. "Er was zondag geen referendum, maar een enscenering", verduidelijkte hij.

  De regionale Catalaanse regering kan in ieder geval op weinig begrip rekenen van de Spaanse premier. "De Catalaanse regionale regering heeft fundamentele rechten geschonden en tegen de wettelijkheid van de democratische samenleving gehandeld." Rajoy omschreef het verboden referendum nog als "een aanfluiting van de democratie".

  Rajoy

  Rajoy © Reuters

 • Bart Osaer

  Premier Rajoy dankt Spaanse politie

  De Spaanse premier Rajoy dankt in een toespraak de politie, die 'daadkrachtig en kalm'' heeft gehandeld tijdens het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië.

 • Bart Osaer

  Referendum afgelopen: wachten op de resultaten

  Het omstreden onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië is na een door politiegeweld overschaduwde dag afgelopen. Na elf uur sloten de kiesbureaus volgens de regionale regering in Barcelona zoals gepland om 20.00 uur. De woordvoerder van de Generalitat de Catalunya, Jordi Turull, garandeerde echter dat elke kiezer die bij de sluiting van de bureaus nog in de rij stond, zou mogen stemmen. De telling zal enige tijd in beslag nemen, zei hij.

 • Bart Osaer

  'Merkel neemt contact op met Rajoy'

  Volgens de Duitse krant Die Welt heeft de Duitse bondskanselier Merkel de Spaanse premier Rajoy opgebeld om meer te weten over het verloop van het referendum.

 • Bart Osaer

  FC Barcelona 3 - 0 Las Palmas

  In een leeg Camp Nou heeft FC Barcelona zondag met 3-0 van Las Palmas gewonnen. Tot vlak voor de aftrap was onduidelijk of de wedstrijd zou doorgaan door de spanningen rond het onafhankelijkheidsreferendum. Las Palmas koos expliciet voor het andere kamp, en speelde met een Spaanse vlag op het truitje.

 • Bart Osaer

  Stembussen sluiten om 20.00 uur (onder voorbehoud)

  De Catalaanse regering deelt mee dat de stembussen voor het referendum om 20.00 uur sluiten, behalve als er nog mensen staan aan te schuiven om te stemmen.

 • Bart Osaer

  'Drie mythes rond de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging ontkracht'

  De Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging kan op heel wat sympathie rekenen in Europa, maar volgens de internationale denktank ECFR is een mythevorming rond dat streven naar Catalaanse onafhankelijkheid ontstaan. Het is door de toenemende spanningen in Catalonië dan ook hoog tijd om enkele mythes te ontkrachten, oordeelt de denktank.

 • Bart Osaer

  'Driekwart van de stembureaus operationeel'

  Volgens de medewerkers van de blog 'Help Catalonia', die naar eigen zeggen 'objectieve informatie' verspreiden over de 'stille oorlog die het Spaanse koninkrijk voert tegen het Catalaanse volk', zijn zondag 73 procent van de stembureaus operationeel.

 • Bart Osaer

  Lutgen: 'Premier Michel moet Spaanse ambassadeur op het matje roepen'

  CdH-voorzitter Benoît Lutgen dringt er bij premier Charles Michel op aan om de Spaanse ambassadeur in België aan de tand te voelen over het geweld dat zondag werd aangewend om het referendum te verhinderen "Absolute verontwaardiging over het geweld in Catalonië. De eerste minister moet de Spaanse ambassadeur zo snel mogelijk convoceren", aldus Lutgen op Twitter.

 • Bart Osaer

  Catalaanse politie vraagt woordje uitleg aan Guardia Civil over brutale aanpak

  Op onderstaand beeld is te zien hoe de Catalaanse politie de confrontatie zoekt met leden van de Guardia Civil nadat die enkele burgers hardhandig hadden aangepakt.

 • Bart Osaer

  'Ruim 460 gewonden door Spaans politiegeweld'

  Door de vele beelden van het hardhandige politie-optreden in de straten van Barcelona en elders in Catalonië vragen de mensen zich af hoeveel gewonde slachtoffers er intussen te betreuren vallen. Volgens cijfers van het Catalaanse ministerie van Gezondheid is dat aantal in de loop van de dag opgelopen tot 465 gewonde burgers. De slachtoffers worden opgeroepen om bij de Catalaanse politie Mossos een klacht in te dienen tegen de Guardia Civil, de paramilitaire politie-eenheid die onder de bevoegdheid van Madrid valt.

 • Bart Osaer

  Jambon: 'Spanje lokt echt escalatie uit'

  "Dit is niet de juiste manier, de politie zoekt echt de escalatie", zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in een reactie op het hardhandige politie-optreden in Catalonië. Premier Michel betreurt dat een echte politieke dialoog over de Catalaanse kwestie heel moeilijk wordt. (VTM)

 • Bart Osaer

  FC Barcelona en Las Palmas voetballen zonder publiek

  Het was lang onduidelijk of de match tussen FC Barcelona en Las Palmas zondag al dan niet zou plaatsvinden. Uiteindelijk heeft de Spaanse voetbalbond beslist om de match te laten doorgaan zonder publiek in de tribunes.

 • Bart Osaer

  Catalaanse brandweerlui vormen menselijk schild

  Brandweerlui in Catalonië hebben een menselijk schild gevormd tussen politie-agenten en stemgerechtigden om hun steun te betuigen aan het referendum. Dat meldt The Independent.

 • Bart Osaer

  'Rajoy moet onmiddellijk aftreden'

  De voormalige Catalaanse premier Artur Mas heeft op de Spaanse tv het "onmiddellijke aftreden" van de Spaanse premier Mariano Rajoy geëist. Volgens Mas leidt Rajoy een "gewelddadige staat", en is Rajoy een "autoritair leider" en een "onderdrukker". Door het zware politiegeweld, een reactie op het referendum dat verboden werd door het Spaanse Grondwettelijk Hof, kan Catalonië "geen deel uitmaken van een gemeenschappelijk nationaal project dat wapenstokken en politiebrutaliteit gebruikt", aldus Mas Eerder op de dag had ook Ada Colau, burgemeester van Barcelona, het zware politiegeweld aangegrepen om het ontslag van Rajoy te eisen.

 • Bart Osaer

  Catalaanse regering telt 337 gewonden door politiegeweld

  De overheden proberen elkaar de pas af te snijden. En daar gebruiken ze Twitter voor, want sneller kan nauwelijks. Nu bericht de Catalaanse regering dat het 'politiegeweld door de Spaanse staat' al 337 mensen heeft verwond.

 • Bart Osaer

  'Ook geweld tegen de politie'

  Niet enkel Catalaanse burgers raakten zondag gewond tijdens de schermutselingen, blijkt uit een tweet van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens het ministerie is dat ook het geval bij negen politieagenten en twee leden van de Guardia Civil

  Op een video (hieronder) is te zien hoe Catalaanse betogers met stenen gooien naar agenten die daardoor gedwongen worden zich terug te trekken. Dat laatste gebeurde in Sant Carles de la Rapita, zo'n 180 km ten zuidwesten van Barcelona.

  Volgens bronnen bij de hulpdiensten raakten 38 Catalaanse burgers gewond, van wie er negen werden overgebracht naar het ziekenhuis.

Onze partners