Herdenkingsstandbeeld vermoord Tunesisch oppositielid gevandaliseerd

18/02/13 om 16:43 - Bijgewerkt om 16:43

Het beeld om de vermoorde Tunesische anti-islamist Chokri Belaïd te herdenken, werd gevandaliseerd. 'Dit overtreft alle grenzen', verklaarde Besma Khalfaoui, de weduwe van Belaïd.

Herdenkingsstandbeeld vermoord Tunesisch oppositielid gevandaliseerd

© Reuters

Het standbeeld dat kunstenaars oprichtten op de plek waar het anti-islamistische Tunesische oppositielid Chokri Belaïd werd vermoord op 6 februari, is vernield. Het standbeeld, een hedendaags marmeren kunstwerk, werd van de sokkel getrokken en in drie stukken gebroken. De bloemen errond werden vertrapt en de foto's van de overledene werden verscheurd.

"Het is een criminele daad, zij die dit gedaan hebben zijn geen mensen. Dit overtreft alle grenzen", verklaarde Besma Khalfaoui, weduwe van het oppositielid, die de schade kwam vaststellen. "De verantwoordelijke is de minister van Binnenlandse Zaken (Ali Larayedh, van Ennahda, red.)", benadrukte ze, omringd door tientallen mensen die haar steunen. Khalfaoui onderstreepte dat ze tevergeefs om politiebewaking gevraagd had voor haar familie en haar verblijfplaats.

De nabestaanden beschuldigen het islamistische Ennahda, dat de regering leidt, van deze misdaad. De partij weerlegt dat. Tot nog toe werd er nog geen enkele vooruitgang in het onderzoek gemeld.

'Bond ter Bescherming van de Revolutie intimideert'

Chokri Belaïd, een links oppositielid en felle anti-islamist, werd vermoord bij zijn huis in Tunis. De moord wekte een geweldsgolf op en dompelde het land in de ergste politieke crisis sinds de revolutie in 2011. De betogingen van anti-islamisten brachten enorme massa's op de been. Er wordt gesproken van 1.500.000 mensen in Tunis op de begrafenis en zo'n 2.000.000 mensen in totaal over het hele land (er zijn 10.732.900 Tunesiërs volgens de CIA). Ennahda-aanhangers kwamen ook op straat, maar niet zo talrijk.

Zijn graf heeft sinds zijn begrafenis op 8 februari militaire bewaking omwille van de angst dat het zou worden gevandaliseerd.

De oppositie heeft de laatste maanden meermaals de Bond ter Bescherming van de Revolutie (LPR) ervan beschuldigd een machtlustige militie te zijn en aanslagen te plegen tegen regeringscritici om hen te intimideren. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners