Herdenkingsdiensten in Oslo en Antwerpen

© Reuters

In de kathedraal van Oslo en de Noorse kerk in Antwerpen werden de 93 dodelijke slachtoffers van de terreuraanval herdacht.

De plechtigheid in Oslo werd live uitgezonden op televisie. Koning Harald en andere leden van de Noorse koninklijke familie, premier Jens Stoltenberg en leden van zijn regering en alle politieke partijen woonden de dienst bij.

‘Elk van de slachtoffers is een tragedie’, zei Stoltenberg, die zich ook liet ontvallen dat de namen en de foto’s van de 92 doden weldra vrijgegeven worden. Buiten de kathedraal stonden honderden Noren, zij hadden kaarsen aangestoken. Er lagen ontelbaar veel bloementuilen aan de kathedraal.

In heel Noorwegen hingen de vlaggen halfstok.

Noorse kerk in Antwerpen rouwt ook Ook in Antwerpen, in de Noorse Zeemanskerk, kwamen ruim vijftig mensen samen voor een plechtigheid ter nagedachtenis van de slachtoffers van de dubbele aanslag in Oslo en op het eiland Utoya. Bijna alle zitplaatsen in de kleine en sobere Zeemanskerk aan de Italiëlei waren volzet voor de eredienst.

De voorganger, die Engels sprak, dankte de aanwezigen om het diepe rouwen te delen. ‘Het doet deugd om ook van zoveel Vlamingen steun te krijgen’, zegt Per Soltvedt, lid van het kerkbestuur.

Voortdurend lopen mensen de kerk in en uit om het rouwregister te tekenen. ‘Er zijn geen woorden voor deze gruweldaden. Laat deze mensen rust vinden aan de andere kan’, schrijft iemand.

Kaneelgebak

‘De reactie is sprekend. Ongeloof overheerst. Noorwegen zal nooit meer hetzelfde zijn na 22 juli. We krijgen ook voortdurend telefoons, onder meer ook van minister-president Kris Peeters.

Als dit kan gebeuren op een kamp in Noorwegen, kan het overal gebeuren. Een maatschappij kan zich niet wapenen tegen gekken’, zegt Soltvedt.

Na de eredienst kregen de aanwezigen zoals de traditie voorschrijft
Noorse wafels en Zweeds kaneelgebak. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content