Helft Europeanen kampt met overgewicht

07/12/10 om 20:30 - Bijgewerkt om 20:30

Dat blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie en de OESO. In België is 13,8 procent van de volwassenen obees.

Meer dan de helft van de Europeanen kampt met overgewicht of obesitas. Dat blijkt uit een onderzoek van de Europese Commissie en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Volgens de experts is obesitas (zwaarlijvigheid) de laatste twintig jaar meer dan verdubbeld in de meeste EU-lidstaten, zo meldt de BBC.

Groot-Brittannië komt er het slechtst uit, met 24,5 procent van de volwassenen die obees zijn. Daarna volgen Ierland (23 procent) en Malta (22,3 procent). De 'beste' landen terzake zijn Roemenië (7,9 procent), Zwitserland (8,1) en Italië (9,9 procent). België telt volgens het onderzoek 13,8 procent obese volwassenen.

De cijfers tonen voorts aan dat één op de zeven kinderen in de Europese Unie overgewicht hebben of obees zijn. Slechts één kind op vijf in de Europese Unie doet geregeld aan beweging. Fysieke activiteit valt in de meeste EU-landen terug in de leeftijd van 11 tot 15 jaar.

Kinderen met obesitas of overgewicht hebben in hun latere leven meer kans op een slechtere gezondheid en lopen een groter risico op onder meer een hartziekte, diabetes, bepaalde vormen van kanker, artritis en astma.

Onze partners