‘Hele wereld is nu verantwoordelijk voor Syrië’

© Reuters

‘Elke lidstaat moet zijn invloed nu gebruiken om het conflict in Syrië op te lossen’, zo zegt NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen

De volledige internationale gemeenschap is nu verantwoordelijk voor de toekomst van Syrië. Dat verklaarde Anders Fogh Rasmussen, secretaris-generaal van de NAVO, tijdens de maandelijkse briefing van de verdragsorganisatie.

Rasmussen blijft naar eigen zeggen geloven in een politieke oplossing voor het conflict in Syrië. “Er zijn geen plannen voor een militaire interventie en er is ook geen deadline voor de politieke oplossing”, zei hij. “Elke lidstaat moet zijn invloed nu gebruiken om het conflict op te lossen. Het zou echter wel helpen als de
VN-Veiligheidsraad eensgezindheid kon bereiken.”

De secretaris-generaal is tevreden dat Turkije terughoudend heeft gereageerd op het neerhalen van een militair vliegtuig. Het land heeft ook geen bijstand gevraagd aan de NAVO, “al is het normaal dat Turkije stappen zet om zijn bevolking te beschermen”, aldus Rasmussen.

Afghanistan

De topman van de NAVO gaf ook uitleg bij de schietpartij in Afghanistan waarbij drie NAVO-soldaten om het leven kwamen. “Ze werden inderdaad beschoten door een Afghaanse agent in uniform”, zei Rasmussen. “Het is duidelijk dat de Taliban er alles aan doet om het vertrouwen in de veiligheidsdiensten te ondergraven.”

Eind 2014 draagt de NAVO de volledige verantwoordelijkheid voor de veiligheid in Afghanistan over aan de plaatselijke ordediensten. (BelgaSD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content