'Helden van Fukushima' moeten op de gang slapen

30/03/11 om 16:42 - Bijgewerkt om 16:42

De 'Fukushima Fifty', de werknemers die momenteel in de Japanse kerncentrale een meltdown proberen te verhinderen, leven in slopende omstandigheden.

'Helden van Fukushima' moeten op de gang slapen

© Reuters

Ze zijn de helden van Japan, de hoop van het land om de bevolking te behoeden voor nog meer rampspoed, maar de arbeiders in de beschadigde kerncentrale van Fukushima werken in loodzware omstandigheden en worden elke dag aan hoge niveaus straling blootgesteld. Maar tijd om zich vragen te stellen is er niet.

De technici slapen overal waar ze een open plekje kunnen vinden, in vergaderzalen of gangen en zelfs op de trappen. Volgens CNN krijgen ze één deken om zich 's nachts mee te verwarmen en moeten ze het zonder kussen stellen. Een mat, gemaakt uit lood, leggen ze bij zich om de straling weg te houden. Ze werken in ploegen van 3 dagen, van 8 tot 20 uur, met ertussen een dag 'verlof'. Met twee, streng gecontroleerde, maaltijden per dag moeten de werkers zien te overleven. 's Ochtends krijgen ze 30 beschuiten met groentesap en 's avonds eten ze een kant-en-klare maaltijd of voeding uit blik. Omdat zuiver water schaars is, onderhouden ze hun hygiëne met natte doekjes.

Naast een onbestaand basiscomfort, hebben de werkers dagelijks te maken met heel wat gezondheidsrisico's. Volgens kernexpert Gary Was kan het besmette water in de centrale blijvende schade bij de werkers aanrichten en moet het onmiddellijk verwijderd worden.

Kwaad en emotioneel

De werkers doen al het mogelijke om de situatie in Japan te onder controle te krijgen en ondervinden daarbij heel wat emoties en woede. In een e-mail van een van de technici staat het volgende: "Mijn ouders werden weggespoeld door de tsunami en ik weet nog altijd niet waar ze zijn."

"Ze zien er moe uit. Ze doen verwoede pogingen om elektrische kabels aan te sluiten en radioactief water uit de centrale te pompen", zegt veiligheidsinstructeur Kazuma Yokota die vorige week 5 dagen in de centrale verbleef.

Er kwam al heel wat kritiek op de werkomstandigheden van de technici toen 3 van hen werden bestraald met bijna 60 keer zoveel radioactieve stoffen dan het niveau waaraan iemand gedurende een heel jaar mag blootgesteld worden. Volgens Yokota kunnen de werkers geholpen worden door hen naar een andere vestiging te brengen.

De overheid hoopt snel vervangers te vinden om de technici te kunnen verlossen van het vermoeiende en gevaarlijke werk.

Radioactiviteit tot in Rusland
Volgens autoriteiten is het radioactief materiaal van de kerncentrale in Fukushima tot in China, Rusland en Hongkong afgezakt. Het is echter geen gevaarlijke hoeveelheid: een duizendste van wat iemand tijdens een vliegreis van 2.000 kilometer zou krijgen. Er is bijgevolg geen gevaar voor de volksgezondheid.

Ondertussen vraagt milieuorganisatie Greenpeace om de evacuatiezone rond de centrale uit te breiden van 20 km naar 40 km, omdat een aanzienlijke hoeveelheid radioactieve stof in de lucht aanwezig is.

Tokio is momenteel volop bezig met het onderzoeken van noodmaatregelen om te beletten dat nog meer radioactief materiaal uit de zwaar beschadigde centrale vrijkomt.

Sara Morillo

Lees meer over:

Onze partners