Heibel tussen Beatrix en Wilders over hoofddoek

© Epa

De Nederlandse koningin Beatrix noemt de kritiek van de leider van de rechts-populistische anti-moslimpartij PVV op het dragen van een sjaal over haar hoed tijdens een bezoek aan een moskee “onzin”.

Wilders sprak begin deze week van een “trieste wanvertoning” toen hij twitterde over het feit dat Beatrix een hoofddoek droeg tijdens een bezoek aan de Grote Moskee in Abu Dhabi.

Donderdag, aan het einde van haar staatsbezoek aan Oman en de Verenigde Arabische Emiraten, sloeg de koningin terug. Wilders’ beschuldiging dat ze met haar hoofddoek “de onderdrukking van de vrouw legitimeerde”, noemde ze “echt onzin”. Bij het bezoek aan de Sultan Qaboos moskee in Muscat donderdagmorgen droeg Beatrix opnieuw een sjaal over haar hoofd.

Dat er ophef was ontstaan over het moskeebezoek had de koningin niet echt verrast. Waar moet ik me tegenwoordig nog door laten verrassen, zei ze met een diepe zucht. Prinses Maxima voegde toe dat in de Emiraten en Oman eerder de jongens zich zorgen moeten maken. In Abu Dhabi is twee derde van de studenten vrouw en 70 procent van de nieuwe ondernemers ook.

Respect

Premier Mark Rutte (VVD) schoot het staatshoofd te hulp door in een heel kort antwoord op Kamervragen van de PVV te schrijven dat de koningin bij een bezoek aan een moskee of ander godshuis de kledingvoorschriften die daarbij horen respecteert.

Voor sommige partijen in de Kamer was dat niet genoeg. Rutte, die politiek verantwoordelijk is voor alle uitspraken van het onschendbare staatshoofd, zou de koningin in bescherming moeten nemen tegen de PVV, zei de PvdA. Nu zag de koningin zich genoodzaakt daar zelf een uitspraak over te doen die niet past binnen de lijn van het kabinet, meent PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt.

Volgens hem past de “heel liberale toon” van de koningin niet bij de toon van het kabinet over dit onderwerp. Hij verwijst naar het boerkaverbod en het integratiebeleid van het kabinet. Rutte zou de koningin uit de wind moeten houden.

Staatsrechtgeleerde Roel Schutgens van de Radboud Universiteit in Nijmegen beaamde dat het hoogst zeldzaam is dat het staatshoofd uitspraken doet die politiek gevoelig kunnen liggen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content